Mert az állatok is meghalnak

2006.11.01. 08:05

A fehér Renault-n első ránézésre semmi különöset nem látni, pedig ez nem egy mezei Master. Különleges feladatot lát el. Hosszas barkochbázás után sem találná ki senki, hogy a kisteherautó valójában mobil kisállat-krematórium.

A járművet a tulajdonos, Kiss Kázmér alakította át. Vagyis tulajdonképpen át sem alakította, csak készített egy kemencét, ami bírja az 1000-1100 fokot és a zötykölődést, és nem olyan dög nehéz, mint amiket a boltban árulnak. A raktérben rögzítette. Ezek után kiváltotta az iparengedélyt állathamvasztásra, és újra leműszakiztatta a kisteherautót; a forgalmiba beírták: mobil krematórium.

Kiss úr járja az országot, és segít azoknak a gazdiknak, akiknek nincs lehetőségük rá, hogy eltemessék kedvenceiket, vagy egyszerűen a hamvasztás mellett döntöttek. Általában kutyákhoz, macskákhoz hívják, de néha beesik egy-egy papagáj, vadászgörény vagy tengerimalac is. Egyszer valaki talált az úton egy elütött egerészölyvöt, azt hamvaszttatta el, de olyan is volt, hogy a gazdi, amikor a házát eladta, kihantolta a halott állat csontjait, és elhamvaszttatta, hogy magával vihesse a hamvakat új lakhelyére.

Kiss úr azt mondta, a kemence nem olyan nehéz, hogy a fogyasztáson is érezhető legyen, a 2,5 literes turbódízel Master bő 1000 kilométert tesz meg egy tankkal, vagyis kevesebb mint 10 liter gázolajat iszik 100 kilométerenként. Kiss úr bejárta az országot, sokaknak segített a bajban, többek között nekem is. Idén májusban, amikor Jenő kutyám tíz évesen tüdőrákban elpusztult.