Ítélem a népet

2006.10.11. 08:53

Üdv! Én vagyok az, akin átfutottak a nép ítéletei. Illetve én futottam át őket, több mint húszezer írást az elmúlt 17 hónapban. Eddig Önök írtak, most, ha megengedik, egy kicsit én.

Na jó, néha a kollégák is segítettek, viszont valójában nem is csak húszezer az a húszezer. Hiszen ha egy ítéletet módosít szerzője, újra beáll a sorba, rá kell néznem, mielőtt ismét élessé válna. És számos írást nemcsak átfutottam; izgalmas autók, figyelemreméltó cím, esetleg jó sok karakter esetén a különlegesebb alkotásokat bizony végig is olvastam az utolsó betűig.

Kedves ítélkezők! Igyekszünk úgy szervezni az életet, hogy írásaik minél hamarabb napvilágot lássanak. Viszont mivel muszáj minden egyes ítéletre ránézni, nehogy ilyen ragyák csúfítsák el a Népítélet hamvas orcáját, előfordul, hogy akár két-három nap is eltelik a Kész vagyok, kitöltöttem gomb megnyomása és az élesülés között. Szerkesztéskor az ítélet átmenetileg újra eltűnik a rendszerből, mert újraélesülés előtt is ránézek. Türelmet kérünk! Ne tessenek aggódni, megvan az, hamarosan olvashatják Önök is, mások is.

Jó mulatság, de azért férfimunka is volt. Gondoljanak bele, a 16 darab romantikus Zaporozsec-cikk, a két darab Rolls-Royce- és az öt vagy igaz, vagy nem Ferrari-kritika mellé megcsócsáltam 354 Opel Astra F- és 336 Astra G-cikket. 123 négyes Golfot. 474 régi Suzuki Swiftet, 307 Skoda Fabiát. Nagyon sűrű, még ha olyanok is akadtak köztük, mint például ez, amelyből megtudhatjuk, miként lehet egy tonna dinnyét, vetőbúzát hordani egy ezres Swifttel.

Sokan nem erőltetik meg magukat, amikor címadásra kerül a sor. Az ítélkező űrlapon segítségül adtunk néhány ötletet: "Frappáns összefoglaló - adjon címet!* Pl: Büdös dög, Lomha szerető, Jóságos nagydarab, Anyósom, a kis kedvenc (max. 55 karakter)". Így hát eddig 55 Jóságos nagydarab szerepel az állományban, 605-ös Peugeot-tól Fiat Albeáig. Működnek a tudatalattiba épült klisék is, se szeri, se száma a Kicsi a borsoknak, Kék villámoknak, Szürke eminenciásoknak, és persze a bárány, a farkas és a bőr szavak különböző kombinációinak.

Mekkora boldogság ezután, hogy megdobban a szívem, amikor felugrik egy olyan, mint például Tepike, az aranyerem okozója! Az ilyenekre már akkor is örömmel vetem rá magam, ha látszik: lesz vele munka bőven.

Persze akármi is egy ítélet címe, akármilyen autóról szól, ha korrekt és informatív, itt a helye az állományban, mindenki okulására. És most jön ennek az egésznek a lényege: mi az, amit leginkább szeretünk, ami véleményünk szerint a leginkább hasznos. Nézzék csak meg ezt a két új Swift-ítéletet: egyik és másik. Az elsőt is kiraktam, de csak mert mert a statisztikához elégséges adatállomány került bele, valamint a szerző adott meg e-mail címet, fenntartva ezzel a későbbi esetleges bővítés lehetőségét. De mennyivel több értelme van a másodiknak!

Jó hosszú, és kellően olvasmányos is. Sok érdekes apró részletet említ, amit tényleg csak egy tulaj, egy hosszú távú felhasználó vesz észre, viszont ezek nagyon sokat segítenek az olvasónak, aki épp azon filózik, mit vegyen: Swiftet vagy mást. (Végülis ez a Népítélet lényege, ezért hoztuk létre.) Konkrét szervizt ad meg, konkrét tapasztalatokkal. A szerző kitöltötte az értékelőtáblát, még a fogyasztás is reálisnak tűnik. Öröm egy ilyen ítéletet élesíteni.

És milyet nem öröm? Kedves író olvasók, kérem, írjanak nagybetűvel kezdett címeket! Arra végképp nincs idő, hogy minden írást végigkorrektúrázzak, de a címeket azért igyekszem helyesbíteni, hogy nézzenek ki jól a listában egymás alatt. Ha kisbetűvel kezdődik a cím, már nyitom is a szerkesztőablakot. Nyitom azért is, mert tíz felkiáltójel helyett elég kettő is. Nyitom, ha pótolni kell az ékezetes betűket. És a kedvencem: a beragadt Caps Lock, főleg hosszú címnél.

Ha az egész cikk Caps Lockos, akkor bizony néha számra veszem hiába az Úr nevét. Ilyenkor, ha nem csak pár sorról van szó, kiemelem a hosszú tartalmi részt egy word-doksiba, és átformázom, de közben nem vagyok boldog. Szintén nagy kedvencem, amikor a szerző nem adott meg e-mail címet előző bejegyzéséhez (vagy elfelejtette, mit adott meg), és ír egy új ítéletet, Jóságos nagydarab 2 címmel, amit azzal kezd, hogy "korábban már írtam erről az autóról, azóta belehajtottam még xxx kilométert". Ilyenkor jó meló megkeresni az előzőt, kiszedni belőle a leíró részt és áttenni az újabba. Ha egyáltalán észreveszem, miről van szó. Ha nem, egy kicsit hazugabb lesz a statisztika, ami senkinek sem jó.

Ja, és persze gyakran megesik, hogy az ítélet nem a megfelelő helyre kerül. Egy apró figyelmetlenség, és régi Swifteket máris újak közé, 206-os Peugeot-kat 205-ösök közé illeszt a szerző. Ha észreveszem, átsorolom. Ha.

Ennek ellenére...

Bár sokat küzdök azért, hogy az ítéletek szépek, jóltápláltak, egészségesek legyenek, azért be-becsúszik néhány hiába. Volt egy időszak, amikor bizonyos kódolási zavarok következtében a hosszú ű-k, ő-k helyett kérdőjelek jelentek meg, sajnos a mai napig számos írás már címében is emlékeztet még erre. Na, majd egyszer, ha lesz egy kis időm...

És persze a legnagyobb gondosság mellett is be-becsúszik az éles állományba néha egy kiskamasz álma egy Ferrariról, egy töküres, semmitmondó bejegyzés, egy pár kilométeres hétvégi nyílt nap emlékei, egy minősíthetetlen franciagyalázás egy németautóstól (vagy fordítva), esetleg a Jaguarok között felüti a fejét egy Zsiguli. Kérem, ha ilyet látnak az ítéletek böngészgetése közben, és van egy percük, jelezzék a hibát, lehetőleg a szemet bántó cikk linkjével vagy URL-ében található azonosítójával (tehát ne úgy, hogy van egy rossz ítélet a Suzukiknál)! Ha írnak egy levelet a nepitelet@totalcar.hu címre, vagy belódítják a szennyeszsákot fórumunkba, pár napon belül kigyomlálom a veteményest, hadd ékeskedjék hibátlanul mindannyiunk örömére és okulására.

Ha egy ítélet végképp menthetetlen, a kukába kerül. Nemrég ezt az állományt is publikussá tettük, ha tehát értelmetlen billentyűkoptatásokat, trágár gyűlöletleveleket, semmitmondó, rövid lelkendezéseket szeretnének olvasni, itt megtehetik. Ha egy-egy kidobott ítélet nagyon jónak, hasznosnak, érdekesnek tűnik, nagy valószínűséggel duplikáció miatt került ide (szerzője nem várta ki az élesülést, elküldte még egyszer), az eredetije pedig ott virít a helyén.

Térjünk vissza a törzsállományhoz. Akadnak igazi gyöngyszemek, kis remekek is bőven. Hogy később könnyebben megtaláljam őket, belső használatra indexelem az ítéleteket. Az elfogulatlan, vidám, alapos kategóriák mellett van egy kib*szottjó skatulyánk is. Aki idáig jutott ebben a terjengős monológban, megérdemli, hogy kapjon valami jó kis olvasnivalót jutalmul. Itt van hát személyes kedvencem, a már-már kezelésikönyv-méretet öltő, tízezer karakteres Maserati-saga, mindig öröm, ha szerzője szerkeszt rajta, és élesítéskor újra felbukkan az ablakban. Végül pedig kanyarodjunk vissza a legelőször említett márkához, a Zaporozsechez. Olvassák, szörnyülködjenek, nevessenek.

További jó ítélkezést, maradok hűséges olvasójuk:

a szerk.