Bejött a biztonsági játék

2001.04.10. 10:26

A Peugeot-Citroen csoport olyan jól áll, mint még szinte soha és versenyben van a legjobban muzsikáló európai autós csoport címért. Kéttucat új modellt ígérnek a következő négy évben. A 80-as évek elején készült egy szakértői becslés, miszerint az új évezredre hat nagy autóipari csoport tartja kezében a világ autógyártását. Ebben gyakorlatilag egy francia és egy német kivételével nullára írták a többi európait.

Aztán jöttek a 90-es évek, amikor az állami Renault mellett megkérdőjelezték a kisebb, magántőkés és esetenként gyengélkedő Peugeot-Citroen csoport, a PSA önálló létét, nagy luxusnak tartva, hogy versenyeztetnek - és pénzelnek - két vállalatot a nemzetközi konkurenciaharcban.

Mára csönd lett. A Renault már eredményeivel csak a PSA mögött van. Utóbbi páratlan mérvű, 80 %-os nyereségnövekedést könyvelhetett el tavaly. Európában a forgalmi értéket tekintve már csak a Volkswagen nagyobb nála, a világranglistán a francia a hatodik. Megjegyzendő, hogy az 1999-es év is már 50 százalékos eredményjavulást hozott, tehát jó formáján is javított is még a PSA.

 
   
   

Nyereségtermelő képessége saját várakozásait is felülmúlta, termelékenysége 4,2 százalékkal javult, miközben az európai átlag ennek a felét sem éri el. Egyszerű módon sikerült: jelentősen csökkentette a költségeit és nem hagyta veszni eladásait. Ezek meghaladták a 2,8 millió darabot, szemben az 1999. Évi 2,7 millióval, miközben globálisan az európai eladások visszafelé mentek, legalábbis a gyártók nagy többségénél. A PSA mellett szólt, hogy fő piacán, a francián nem volt lényeges megtorpanás.

A profitgyűjtő Peugeot-Citroen csoport már évekkel ezelőtt megfogalmazta alapfilozófiáját: "a biztonságra játszunk". Mindennek egyik kényszerű velejárója, hogy új modelljeik formája kevés kivétellel inkább hagyományőrző. A biztonság azonban üzleti filozófia is, ezzel magyarázható a csoport óvatos nemzetközi terjeszkedése.

 
   
 

A PSA már ötödik éve tartozik a legnyereségesebb európai autóvállalkozások közé. 1996. még főleg a Saxo eladásainak sikere jegyében telt - kifejlesztésének költségeit sikerült nagyon alacsonyan tartani. Ezt követően megteremtették a kis egyterűek példaértékű modelljeit, a Berlingot és a Partnert, majd a kategóriájának egyik legjobb relatív paramétereivel büszkélkedő Xsara következett. Még mindig az említett biztonsági fejlesztések jegyében.

A következő esztendő minden idők egy legsikeresebb kisautóját hozta, a 206-osét, amelyből azóta is rendre eladási csúcsok születnek. A Peugeot közben már-már a luxuskocsik kategóriájába fejlesztette fel nagykocsiját, és a Citroen közben megalkotta a Picasso-t, ezt az áráért nagyon jó és különleges modellt.

Mindebből az is látható, hogy nem rohanták le modellvariációk tucatjával évente a piacot. Ezt az óvatosságot a remek pénzügyi eredmények hátterében a jövőben feladják, hiszen amíg 1997 és 2000 között csak 9 új konstrukcióval jöttek ki, most bejelentették, hogy rövidebb idő alatt, nevezetesen 2004. végéig 25 modellelképzelést dédelgetnek.

 
   
   

Magyarországon is piaci tényezővé akarnak válni, ahol már nem is kell ezért különösebb erőfeszítést tenniük. Az elmúlt két évben itt is a legdinamikusabban fejlődő tömeggyártó lett a PSA. A Figyelő című lap rendszeresen közzéteszi a 200 legjelentősebb magyarországi vállalattal kapcsolatos adatait és a múlt évben kiderült, hogy ebben a társaságban a legtöbb hellyel a Peugeot Hungária Kft. ugrott előre.

A PSA régebbi vezetője élharcosa volt a nyugat-európai piac berekesztését célzó lépéseknek a dél-koreai autógyárak előtt. Kelet-Európában nem igyekezett hídfőállást építeni és odázta visszatérését Észak-Amerikába is. Utólag az élet igazolta: nem volt rossz lépés egyik sem.