Fókuszban a rendőrök (elnézést az iszonyú szóviccért)

2004.02.27. 15:40

Áldja meg az Isten mind a két kezével jó alaposan a Ford Motor Hungáriát amiért két, speciálisan rendőri feladatok ellátására átalakított Focust adott át a BRFK készenléti egységének kipróbálásra. Az új autók szerencsénkre nem a traffipaxok számát gyarapítják, hanem más, szintén fontos és hasznos szolgálatot látnak majd el.

csik.jpg

Az átadásra február 27-én, a szentendrei úti piramis alakú Ford-szalonban került sor. A kulcsokat Molnár Viktor, a Ford Motor Hungária ügyvezetője adta át Sípos Gyula dandártábornoknak, aki az ORFK-t képviselte a rendezvényen. A kulcsok meg sem melegedhettek a rendőrtiszt kezében, máris tovább kerültek azokhoz, akik majd bizonyára szépen, óvatosan, a köz vagyonát tisztelve és kímélve használják az új autókat.

Egy kimondottan csinos hölgy és egy meglepően kedves fiatalember képviselte a testűllet effektív részét. Mivel szegény leánynak folyamatosan pózolnia kellett a csurgó nyálú kollégák kamerái előtt, kénytelen voltam megelégedni hímnemű bajtársával. A BRFK Közlekedésrendészetének Forgalombiztosítási Osztályáról Remenár Levente törzsszászlóst kérdeztük meg: milyen feladatkörben láthatjuk majd a Focusokat.

Az autók főként delegációk kísérésével múlatják majd idejüket. Ilyenkor a BRFK autói - így a Focusok is - elölfutó és sorzáró járműként fogják közre a Köztársasági Őrezred Nagy Embereket (szellemieket, illetve az őket védő fizikaiakat) szállító fekete, csillagos autóit. Nem lesz kizárólagos sofőrük, egy-egy autó egy-egy járőrcsoporthoz fog tartozni; minden járőrcsoportban egy gyengébb és egy erősebb autó teljesít szolgálatot. Ha épp senkit sem kell pesztrálgatni a pesti utak zűrzavarában, a Focusok járőrszolgálatot is adnak majd és az átkísérést, azaz gyanúsítottak szállítását is végezhetik.

Mivel a Focusok nem a rendőrség saját autói, így maradnak a rendszámok is, az új járőrkocsikon nem lesz R betű. Firtattam a rendőrség által kalkulált üzemanyag-fogyasztási norma kérdését is: a törzszászlós szerint ez még nem egyértelmű, új, az állományban eleddig nem szereplő modellekről lévén szó rendszerint a katalógusértéket veszik alapul, és később, a való életben szerzett tapasztalatok szerint korrigálják. Ami a rendőröknek a legjobban tetszik az új autókban, az az, hogy nem egy utólag a rendőrségi sufniban felspécizett szériajárművel kell szolgálniuk és védeniük, hanem gyárilag, a Ford egyik kölni üzemében felkészített, profi rendőrautókkal dolgozhatnak.

No de mit is tudnak ezek az autók, amit egy mezei Focus nem? Kezdjük a motorrral és a futóművel: hamar megleszünk, mert itt semmilyen újítás sincs, maradt a sima 1,6-os, százlovas Zetec-motor és az amúgy is kiváló gyári futómű. A motort alulról egy segédkeretre szerelt, védőgázzal hegesztett tartós kartervédő rács óvja, ez jól jöhet a villamossíneket övező Demszky-bogyókon, alias fekvőrendőrnőkön való átkelés esetére. A sok elektromos kiegészítőt a gyárinál izmosabb akkumulátor táplálja.

Az autók kényelmi extrái megegyeznek a Fresh fantázianevű széria-Focuséval, tehát manuális klíma, centrálzár, elektromos első ablakok találhatók benne, ezen felül egy Webasto állófűtés gondoskodik a szolgálattevők és fogvatartottaik védelméről. A rendőrautók a Freshtől eltérően 15 hüvelykes kerekeket kaptak, egyelőre nyári gumikkal, de a rendőrség mindenképp vesz rájuk téli abroncsokat, már csak a példamutatás kedvéért is. Néhány, a rendőri munkához szükséges kiegészítő biztonságos elhelyezéséről is gondoskodott a ford: hátul két kivehető fémládába két-két golyóálló mellényt és puskát rögzíthetünk biztonságosan - utóbbiakat kulcsos biztonsági zárral biztosíthatjuk.

Ford Focus 1.6 rendőrautó

És a szokásos egyebek: gyári vezetékezéssel és gyári rögzítésben feszít a Motorola URH-rádió, a tükörírással feliratozott fényhíd és az ötödik ajtó kinyitására kigyulladó két kiegészítő kék lámpa. A fogvatartottak benttartásáról a kulccsal zárható-nyitható gyermekzár gondoskodik, kudarcra ítéltetett szökési kísérletüket az elöl ülők a dupla visszapillantó tükörben kísérhetik figyelemmel. Ha mégis megszökne a gaz, ráadásul éjjel, úgy két darab, az első ajtókon rögzített nagy fényerejű MagLite lámpa segíti üldözésüket. Mit is kívánhatnánk a rendőreinek az új járművekhez: szolgálják a dolgozó népet egészséggel, fogjanak el velük sok bűnözőt és zaklassanak közben kevés békés közlekedő állampolgárt.