Lefoglalózták a maffialeszámolós luxusroncsot

2008.04.03. 13:44

Jó egy hétig volt fent, aztán el is tűnt a hasznaltauto.hu-ról egy 1993-as Bentley Turbo R. Nekem aztán végképp nem tűnt volna fel, sem az, hogy ott van, sem, hogy már nincs.

Zsiga barátom viszont, aki egyébként beteges autóbuzi, ráadásul a szó szoros értelmében fényképezős agya van, felhívta rá a figyelmemet. Ő fotózta 47 kedvenc járművem című könyvem illusztrációit, és nagyon tudja, melyik filmben hányadik másodpercben milyen autó látható, vagy milyen színű garbó volt Steve McQueen-en a Bullittban. Zsiga tehát átküldte a linket azzal, hogy még a törés módja is stimmel, lelki szemeivel látja a Bentleyt, amint az orra törött oldalával becsapódva ott áll a tahitótfalusi ház sarkánál.

Már szinte el is felejtettem a 90-es évek lázas maffialeszámolásait . Seres gyilkosai például ma sincsenek meg. Effajta gyilkosokból egyet fogtak el a rendőrök, forró nyomon, az ügetői esetnél, csomagtartójában a gyilkos fegyverrel. Pintér Sándor akkori rendőrfőkapitány a helyszínre is sietett, gyorsan kihallgatta az illetőt (?!) és intézkedett szabadon engedéséről, mert szerinte nem ő volt az. A nyomozók meg nyilván együttérzően bólintottak, hát ha nem, akkor nem, a gyilkos fegyvert biztos a nyuszi tojta a csomagtartóba.

Annyit kérdezősködtem már a feltételezett Seres-Bentleyvel kapcsolatban, hogy már azt is hallottam, a Fenyő János vezette S Mercedes (1998.02.11.) nem töltött sok időt vizsgálati fogságban. A Mercedes klub illetékese viszont azt mondja, két éve valóban árultak egy 600 SEL-t azzal, hogy ebben lőtték le Fenyő Jánost, de Fenyő Jánosnak igazából több 600 SEL-je volt, és a gyilkosságosról nem tudni, mert amit ilyen perverz módon promóztak, az egy másik 600 SEL volt.

A kérdés, hogy vajon amennyiben az ember maffialeszámolás áldozatául esik, mi lesz különleges, spéci autójával? Ott rohad meg a Mélyfúró utcában, a rendőrség telephelyén, mint tárgyi bizonyíték? Ez az autó történetesen hét évet állt. A képeken nem nézett ki rosszul, a vért nyilván kipucolták belőle. A bal eleje törött, a szélvédő se nevezhető épnek. Ráadásul nem egyben esett ki, ahogy a karambolos autóknak szokott, hanem a keret mentén csipkésen vált hiányossá, pont mint amit géppisztollyal lőttek szét. Seres Zoltánra 15-20 lövést adtak le egy AMD géppisztolyból (tudom, tudom: gépkarabély), több lövés a karosszériába fúródott, ami a mendemondákkal ellentétben nem volt páncélozott.

Viszont az alváza legalább érdekes: két évvel korábban próbáltak már pokolgéppel végezni Seressel, de a bomba csak úgy tessék-lássék módon tapadt meg a duralumínium alvázborításon: a gyilkos nem volt tisztában a Turbo R anatómiájával, és amikor az autó elindult, a bomba leesett.

Venne Ön maffialeszámolás folytán összetört különleges autót? Egyrészt ugye, törött. Az orra, még a jobb oldali lemez is horpadt, és egy Bentleyre a lökhárító is milliós tétel. Karosszériaelemek, hűtő, esetleg a turbó csőrendszere, a klímahűtő… Két és félmillió volt az ár, miközben ilyen Bentleyt a mobile-de-n olyan hatmillió forint körül kapni. Persze, plusz regadó, amibe ne is gondoljunk bele.

A Bentleyre visszatérve további faktorok, hogy nem csak az autó sérült, hanem az utasok is. Seres Zoltán történetesen ebben halt meg, olasz üzleti partnere a kórházban. A Bentley rossz karmáján az se sokat javít, hogy a hátsó ülés lábterében elbújt tolmácsot a fekete Kawasaki motorokkal távozó gyilkosok nem vették észre, és ő sértetlenül megúszta. Tehát a körülmények ismeretében jó vétel az autó 2,5 millióért? Szerkesztőségi autónepperünk, Kari szerint drága: ő nem venné meg.

Ez hagyján, egy Rolls lökhárító is milliós tétel, valószínűleg a Bentley se filléres, az érdekes inkább az, hogy kinél állt ennyit az autó. Ha maffialeszámolás áldozatául esnék, özvegyem mikor kapja vissza a szitává lőtt Tehenet? Egy ennyire durván sikertelen nyomozás mennyi vizsgálatot igényel? Ugye nem a rendőrség telephelyén töltött a Bentley majd egy évtizedet?

Az ORFK sajtóosztályáról átirányítottak a Nemzeti Nyomozó Irodához, munkanéven magyar FBI, muhaha. Két nap után a következő választ kaptam az emailben feltett kérdésekre.

Tisztelt Winkler Úr!

Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatom, hogy a Rendőrség a gépjármű vonatkozásában – az esetet követően – a szükséges szakértői vizsgálatokat elvégezte, melyre azért került sor a konkrét bűnügyben, mert a gépjármű a bűncselekmény nyomait hordozta. A szakértői vizsgálatot követően a gépjármű, az arra jogosult részére kiadásra került. A kiadásra a nyomozó hatóság részéről már évekkel ezelőtt – még a bűncselekmény évében – sor került, tehát kérdésére, hogy a gépjármű a rendőrségi telephelyen állt-e 7 évig a válaszom nem. Így arra a feltevésre, kérdésre, hogy ezt a gépjárművet miért éppen most kínálták eladásra nyilatkozni nem tudok, és az elmúlt évekbeli sorsáról sem. A kiadással kapcsolatosan, hogy kinek a részére került a gépjármű kiadásra, felhatalmazás hiányában nem tudok nyilatkozni.

A szóbeli kérdésekre reagálva tájékoztatom továbbá, hogy jelenleg az ügyben nyomozás nem folyik, de a bűncselekmény elévülési idején belül az bármikor – megfelelő információk esetén – újra elrendelhető.

Tisztelettel: Csécsi Soma r. százados