Slota pitiáner autótolvaj?

2008.03.20. 14:22

Nagyon örülnénk, ha igaz volna, hogy a szlovák népvezér autótolvaj volt Ausztriában, ahogy az MTI írja, mert ez már hír a javából. Pozsonyi tudósítónk szerint ha meg is történt az eset, már nem bizonyítható.

A szlovák Markíza televízió hírei szerint a Nemzeti Emlékezet Hivatala újabb, eddig napvilágot még nem látott adatokra bukkant Ján Slota múltjában. Az Állambiztonsági Hatóság (ŠtB) jelentése szerint a nemzetiek vezére bűnözői múlttal rendelkezik. Mikor 1971. április 10-én Ausztriába szökött, tettestársai segítségével állítólag autókat tört fel és lopott.

Az információk Ján Slota apja, Milan aktáiból származnak. Milan Slota ügynökként tevékenykedett az ŠtB kötelékében. Az 1972-es dokumentum szerint nem egészen egy évvel fia tette után kereste fel önként a hivatalt és állt szolgálatba. Akkor írásban tett nyilatkozata szerint fia tettét bánja, mivel illegális határátlépésével bűncselekményt követett el a csehszlovák állammal szemben, ráadásul más ország területén is bűncselekményeket vitt véghez.

Az átszökött csoportból ketten, Ján Slota és Jozef Rendek már négy nap után hazatértek. Állítólag féltek a megtorlástól. A Nový Čas napilap szerint Rendekből később a Privigyei (Prievidza) alvilág egyik kulcsfigurája lett. A Jómadár Vonósnégyes két másik tagja Ausztriában maradt, közülük egyiküket, Otto Filkornt sikerült elérni, de nem volt hajlandó nyilatkozatot tenni. "Régen volt, hagyjanak ezzel békén" - válaszolta az újságírók kérdésére.

Az osztrák rendőrség nem rendelkezik az 1971-ben eltulajdonított autók jegyzékével. Ennyi időre nem archiválják az adatokat, de ha a hír igaznak is bizonyul, 37 év után a tetteseknek semmiféle büntetéstől nem kell félniük - az ügy már elévült. Az SNS nyilatkozata szerint a Ján Slotát ért támadás az ellenzéki SDKÚ-DS partizánakciója, aki a saját, párton belüli problémákról akarja így elterelni a hangsúlyt. Ján Slota pedig nem fog nyilatkozni az 1971-ben történtekről, mivel egyszer már megtette azt.

Érdekes módon ennek nyoma sehol sem lelhető fel.