Több, mint 300 kiállító

2000.09.28. 10:19

Október 4-8. között a kőbányai vásárváros területén 13.-szor nyílnak meg a budapesti autószalon kapui. Először az azóta leégett Budapest Sportcsarnokban rendezték meg a budapesti autószalont 1988-ban. Nem sokan jósoltak sikert a rendezvénynek, ám olyan népszerű lett az esemény, hogy hamarosan kinőtték eredeti helyüket és átköltöztek a kőbányai vásárvárosba.

 
   

Néhány év alatt az is kiderült, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, külön kell megrendezni a személygépkocsi és a háttéripari bemutatót. Ezért 1993. óta a páratlan években a kocsiké, a páros esztendőkben a szolgáltatásé, alkatrészeké, autótechnikáé a terep. Idén természetesen a gumi-, az olaj-, az alkatrész- és a garázsipar mutatkozik be valamint a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) haszonjármű tagvállalatai vonultatják föl kínálatukat.

 
   

Az idei háttéripari kiállítás a tizenharmadik a sorban. Orosz Pál kiállítás-igazgató elmondta, a haris Kereskedő Ház Kft. és a Hungexpo Rt. rendezte autótechnikai bemutatón 22-23 ezer négyzetméteres fedett területen és szabadtéri standokon háromszáznál is több vállalat mutatja be termékeit. A ,,B" pavilonban az MGE haszonjármű importőrei, minden korábbinál nagyobb alapterületű kiállítóhelyeken, 500-600 négyzetméteren villantják föl, hol tart ma ez a kategória világban.

 
   

A különlegességek kedvelőit a ,,D" pavilonban a Westel Old Timer bemutató várja. Az autógyártás régmúlt dicső napjait negyven ódon négykerekű idézi föl. A budapesti Közlekedési Múzeum segítségével a hazai autógyártás fényes lapjairól is fogalmat alkothatnak majd a látogatók. Igazi csemegének ígérkezik a helyszínen fölépített autórestaurátor műhely, ahol az érdeklődők szeme láttára varázsolnak újjá roskatag autómatuzsálemeket.

 
   

A vásárváros legnagyobb csarnokában, az ,,A" pavilonban azok az olaj-, alkatrész- és gumiipari cégek kapnak helyet, melyek 100 négyzetméterbél nagyobb alapterületű standokat béreltek. Az ,,F" pavilonban tuning cégek, és kiegészítőket, szolgáltatásokat kínáló vállalatok vonultatják föl választékukat. A 100 négyzetméternél kisebb standokon bemutatkozó cégek a ,,C" pavilonban állíthatnak ki.

 
   

Orosz Pál kiállítás igazgató elmondta, a passzív kikapcsolódás mellett a bátrabbak a gokart pályán mérhetik össze vezetői képességeiket, de a félénkebbek sem maradnak kaland nélkül. Ők a gépkocsi szimulátorban vetélkedhetnek. A szabad területen találkozhatnak a látogatók a különféle márkák klubjainak érdekfeszítő darabjaival. A rendezők várják az opeleseket, a bogaras bogarasokat, az amerikai autók megszállottait.

 
   

A kiállítás rendezői felhívták a figyelmet arra is, hogy 2000-ben a MÁV nem ad félárú kedvezményt a vásárvárosba igyekvőknek. Összesen három parkolóban egyszerre 1300-1400 gépkocsi várakozhat a kiállítás területén. Az ,,E" és az V-ös parkolóban óránként 200 forint a parkolás, vagy egy napra ezer forint. A VI-os parkolóban pedig kizárólag ezer forintos napijeggyel hagyhatja ott a vendég a gépkocsiját.

 
   

Az Albertirsai úti parkolót egy magánvállalkozás üzemelteti, az árakat ők szabják meg. A szakmai nap október 4., 1500 forint a belépő, míg a közönségnapokon 800, 14 éven aluliaknak, nyugdíjasoknak és katonáknak 500 forint a jegy. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Orosz Pál nagyjából százezer látogatóra számít, ami megközelítőleg a fele az autószalonok adtainak.