Kötelezõ haladási irány

2003.01.28. 08:25

 
   
  A peremes nem népszerû

A táblaoszlop és a táblalemez ma már horganyzott acél. A tábla lapját két kivitelben készítik: sima lemez és peremes változatban. A peremes változat vékonyabb lemezbõl van, de hogy a merevsége jobb legyen, peremezik. A megrendelõk valami misztikus oknál fogva ezt a változatot utálják a legjobban. Sokkal könnyebb, de a raktározása több helyet igényel. A sláger a 2 mm vastag horganyzott acél.

 
   
   

A nagyméretû autópályatáblák is acélból készülnek, alumínium szegéllyel. Így sajnos elõfordul, hogy a két kiló alumínium miatt ledöntik, és a keretet körben lefeszegetik. Legutóbb Dunakeszin esett el egy négy méter széles tábla.

A nagy zöld táblákra a háromméretû, szabványos betûket vágógéppel egyenként vágják és ragasztják. Van, hogy az egész üzemet beterítõ táblán négykézláb dolgoznak az asszonyok. Legtöbb esetben külföldi - nevezzük meg bátran - 3M gyártmányú öntapadós fólia az alapanyag. Természetesen más gyártók is versenyben vannak, de a 3M fóliái a legelterjedtebbek.

 
   
 

A megrendelés mennyiségétõl függõen festéssel is készül a fólia, egy speciális asztalon szitanyomással. Ez a leggazdaságosabb technológia. A fóliagyártó meghatározza, melyik az a festék, ami a kellõ fedettséget és tartósságot eredményezi.

 
   
   

A kész fóliát szorgos asszonykezek egy perc alatt ragasztják a lemezre. Oly gyorsan, hogy még a fényképen is elmosódott a dolgos kéz. Egy kézi mángorló segíti a tökéletesen légbuborékmentes ragasztást, de dömpingmunkánál - amilyen egy új áruház megnyitása - mángorló asztal segítsége is elkel. Ilyenkor pár nap alatt több mint hatszáz táblát gyártanak.

Az egyedi kívánságokat és méreteket elsõsorban számítógépes kivágással teljesítik. Ez a mûvelet idõigényes, de gyakran mással nem megoldható. A gépben minden szabványos elem, piktogram szerepel.

 
   
 

A táblákat nemcsak gyártják, hanem javítják, pótolják, kihelyezik. Új utak esetén egy hatvan-hetven centire leásott betontuskóba állítják a táblaoszlopot. A betonba, aszfaltba lyukat fúrnak, és egy különleges, dagadó betonnal rögzítik a csövet.

 
   
   

Kihelyezésnél az íróasztal mellett megálmodott, ellentmondásos, szigorú szabványok szerint kell eljárni. Például egy oszlopra maximum három tábla kerülhet, és gyakran kerül is. Egy tábla 750 mm magas, így a három együtt 2,1 méter. Elõírás, hogy gyalogos forgalom esetén az alsó táblát 2,2 méter magasra kell szerelni. Tehát a teljes oszlop 4,3 m lenne, továbbá az elõírás szerint hetven centi mélyen kell a földbe ásni. Egy ilyen lopásbiztos acélból készült oszlopot megemelni sem lehet, nemhogy elvárni, hogy stabilan megálljon.

Szomorú, hogy a gyakran megkövetelt újrafelhasználás sajátos értelmezése szóljon a könnyû és tartós alumínium táblák ellen. A színesfémgyûjtési õrület sajnos magyar sajátosság. Olyan, mint a matyó hímzés.

 
 

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.