Koronavírus miatt kapott lehetőséget a Formula-1-es trónkövetelő: ő George Russell, aki leválthatja Hamiltont

2022.11.17. 16:30

Már csak egy futam van hátra a 2022-es F1-es szezonból, a hétvégén Abu-Dzabiban méretteti meg magát a mezőny. George Russell karnyújtásnyira van attól, hogy a Mercedesnél a debütáló évében megverje csapattársát, a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont.

Az egyéni és a konstruktőri világbajnoki címek 2022-re már elkeltek, Max Verstappen és a Red Bull behúzta ezt az évet, azonban a bajnokavatás óta korántsem meggyőző az energiaitalosok teljesítménye. A Mercedes háza táján viszont hatalmas előrelépések vannak a Texasi Nagydíj óta.

George Russell az előző nagydíj hétvégéjén brillírozott, nem csak a brazil sprintfutamot nyerte meg, de rajt-cél győzelmet aratott Interlagosban a főfutamon is. Ha ez nem lenne elég, úgy tűnik a fiatal brit pilóta debütáló évében házon belül játszi könnyedséggel maga alá gyűri a hétszeres világbajnok csapattársát, Lewis Hamiltont. A világbajnoki tabella jelenlegi állása szerint Russell 265 ponttal a negyedik, míg Hamilton 240 ponttal az ötödik helyen áll. Tehát szinte biztosra vehető Russell győzelme csapaton belül, kivéve, ha Lewis Hamilton az utolsó futamon behúzza a győzelmet és a leggyorsabb kört is, ezzel párhuzamos pedig George Russellnek nem sikerül pontot szereznie, amire valljuk be csillagászati szempontból is kicsi az esély.

A Mercedesnél most házon belül igen szoros a verseny
A Mercedesnél most házon belül igen szoros a verseny

De ki is az a George Russell, és mit tett le az asztalra?

A 24 éves pilóta kiskorától az autósportnak szentelte az életét. Nyolc éves kora óta versenyszerűen gokartozott. Tehetségére hamar felfigyeltek, így Russell évről évre magasabb kategóriába léphetett egészen az F1-ig, az autósport királykategóriájáig. 2014-ben a kis Russell brit Formula-4-es bajnok, 2015-ben a Masters of Formula-3 sorozat második helyezettje, 2016-ban a Formula-3 Európa bajnokság harmadik helyezettje lett. 2017-ben a GP3-ban az ART csapattal világbajnok lett, ezt követő évben ugyanebben a kötelékben az F2-esek között emelhette magasba a világbajnoki trófeát.

2017-ben Toto Wolff bizalmat szavazott neki, felvette a Mercedes utánpótlás-programjába, ebben az évben több tesztlehetőséget is kapott, nagydíjhétvégék szabadedzésein csillogtathatta meg tehetségét. 2018-ban a teljes állású F1-es karrierje is megkezdődött a Williams Racingnél, ahol kerek 3 évet töltött el, viszont csapattársaival összevetve Russell már rég más kategóriában versenyzett. A versenyek statisztikáiban szinte minden hétvégén jelentősen megelőzte csapattársait, Robert Kubicát például 21 versenyből 17-szer verte meg. Ezekben az években a Williams csapata volt a sereghajtó a mezőnyben, Russell azonban többször is bejutott az időmérő edzés Q2-es szakaszaiba és a pontszerzéstől is többször a technika ördöge fosztotta meg.

Jött 2020 és a Mercedes-beugrás. Lewis Hamilton koronavírusos lett a szahíri nagydíjra, Toto Wolff pedig megadta a lehetőséget Russellnek. A futamon Russell lerajtolta ideiglenes csapattársát Bottast és onnantól végig a kezében volt a győzelem, azonban a Mercedes egy elrontott stratégával kivette a kezéből azt, így az első győzelemig egészen 2022-ig a Brazil Nagydíjig kellett várnia, itt már teljes értékű mercedeses pilótaként szerezhette meg élete első futamgyőzelmét.

George tehetsége megkérdőjelezhetetlen, generációjának legnagyobb tehetségeként tartják számon. Ehhez a generációhoz Leclerc és Norris is csatlakozik, akik szintén a jövő reménységei. Charles Leclerc a Ferrari kötelékében menti a menthetőt, ahhoz képest, hogy az év elején még a világbajnoki címére is rengetegen fogadtak, a csapat azonban év közben hibát hibára halmozott, ráadásul a vörösök teljesítménye az utolsó futamokra már jelentősen visszaesett. Lando Norris jelenleg a McLaren tehetsége, aki hosszú távú szerződésben van a wokingiakkal. Norris az, aki bárhol, bármikor behozza az autóját a Top 10-be, ha törik, ha szakad, ráadásul csapattársa Daniel Ricciardo fényévnyi lemaradással követi őt.

Az első győzelemre a Brazil Nagydíjig kellett várnia
Az első győzelemre a Brazil Nagydíjig kellett várnia
Fotó: ATPImages / Getty Images Hungary

Miben jobb Russell Hamiltonnál?

Lewis Hamilton tehetségét nem lehet elvitatni, piszkosul gyors, piszkosul tapasztalt és az F1 történelmének második hétszeres világbajnoka. Ennek ellenére ebben az évben őt is pofán csapásként érhette a Russell-jelenség.

George Russell a Hungaroringen pole pozíciót szerzett, ráadásul az idei egyetlen Mercedes győzelem is Russell nevéhez köthető Interlagosban, igaz Hamilton a második helyek számában bővelkedik, de a pole-ok és a futamgyőzelmek száma a fiatal brit tehetséget igazolják.

George Russell a világbajnoki tabella jelenlegi állása szerint 265 ponttal a negyedik, míg Hamilton 240 ponttal az ötödik helyen áll. Tehát szinte biztosra vehető Russell győzelme csapaton belül, kivéve, ha Lewis Hamilton az utolsó futamon behúzza a győzelmet és Russell nem szerez pontot, amihez elég szerencsés csillagállás szükséges a hétszeres világbajnoknak.

A fiatal brit pilóta igazi csapatjátékos, személyiségének köszönhetően korábbi csapatai feltétel nélkül szerették őt, nem csak a versenypályán bizonyította, hogy igenis helye van az élcsapatoknál, de a személyiségjegyei is igen meggyőzőek. Ezzel szemben, Hamilton debütáló évei csak a folyamatos belharcoktól voltak hangosak, elég csak 2007-re visszatekinteni a mclarenes évekre, amikor Hamilton Alonso csapattársaként versenyzett. A két pilóta vérre menő csatát vívott a kedvezményezett pozícióért csapaton belül, ebben az évben a Ferrari és Kimi Räikkönen meg is kaparintotta előlük a világbajnoki címet.

Ha a két mercedeses pilóta vezetői stílusát elemezzük, tekintsünk vissza az év elejére egy problémás esetre, a Mercedes és a delfinezés jelenségére. Az autó orrának eszeveszett pattogását az idei konstrukciók közül a Mercedes szenvedte meg leginkább, viszont erre már az FIA által szabályozás született, és jórészt megszűntek ezek a jelenségek az autóknál. A telemetria adatokból kiderült, hogy George Russell a delfinezős-időszakban jobban boldogult Mercedes konstrukcióval, mint hétszeres világbajnok csapattársa.

Hamilton (guggol, balra) pontszámait tekintve már Russel mögött van
Hamilton (guggol, balra) pontszámait tekintve már Russel mögött van
Fotó: Peter J Fox / Getty Images Hungary

Russell a jövő hétszeres világbajnoka?

Egy pilóta tehetségét nagyon nehéz megmérni, a csapattárs viszont mindig egy stabil viszonyítási alap. George Russell egész évben Lewis Hamilton tempóját autózta, sőt a pole pozíciók és futamgyőzelmek száma alapján a brit fiatal eddig sikeresebb évet tudhat magáénak. Ami biztos az a pilóta amelyik egy hétszeres világbajnokkal fel tudja venni a kesztyűt a jövő világbajnoka.

Toto Wolff bizalma töretlen Russellben. Wolf többször hangoztatta, hogy egyértelműen a jövő világbajnokát látja a fiatal brit tehetségben. George Russell hosszú évekre kötelezheti el magát a Mercedesnél, ha Hamilton visszavonul, amire az elkövetkezendő években már megvan az esély, a német gárda mindent Russell köré építhet fel és megkezdődhet egy újabb éra az F1 történelmében, a Russell-éra.