Lezárult a nevezés a fapados Dakarra

2006.08.09. 09:53

London és Pozsony is a rajtoltató városok között. Lesz Dacia, IFA, Trabi, és persze Villám Géza.

Rajt: 2007. január 13. Budapest- Hajógyári sziget
Cél: 2007. január 28. Bamako- Hősök tere
Táv: 7850 km
Leghosszabb szakasz: 1130 km
Legrövidebb szakasz: 185 km

Lezárult a januári Budapest-Bamako 2007 nevezése. Három rajtvonalról közel 250 induló vág neki a 8000 kilométeres távnak a “fapados Dakar”-nak is titulált magyar szervezésű afrikai autóversenyen. A Budapest-Bamako külföldi résztvevői Londonból és Pozsonyból is rajtolhatnak majd a nemzetközi futamon. Pozsonyból rajtol a tavalyi címvédő páros Juraj és Daniela Ulrich is. A két külhoni startvonal ellenére a Bamako eszmei rajtja továbbra is Budapest marad.

„Annak ellenére, hogy egyre többen indulunk és a verseny egyre nehezebb lesz, a Budapest-Bamako filozófiája nem változott semmit: bárki, bárhogy, bármivel” – nyilatkozta az extrém kihívás szellemi megálmodója, a volt rádiós és internetes vállalkozó, Villám Géza. Ezt az eszmei alapot mi sem illusztrálja jobban, mint hogy az idei mezőnyben lesz kabrió Trabant, Dácia, Ladák, egy húsz éves IFA, sőt egy veterán Csepel teherautó és egy londoni emeletes busz is.

A Budapest-Bamako továbbra is a lelkes amatőrök és profi kalandorok transz-szaharai futama marad. A versenyzők között van orvos, polgármester, hentes, szépségkirálynő, és ismert szexuálpszichológus is. A futamon szintén rajthoz állhat a szeptemberben induló Budapest-Bamako nyereményjáték győztese és útitársa is. A résztvevők nyolc országon haladnak át, míg elérik a Mali Köztársaság fővárosát, Bamakot. Marokkóban a mezőny az Atlasz hegység átszelése után az algériai határhoz közel kezdi meg a szaharai etapokat. A politikai gócpontnak számító Nyugat-Szaharát marokkói felügyelet mellett teljesítik a résztvevők.

Minden csapatra komoly karitatív feladat is vár. El kell érniük egy-egy apró és elhagyatott afrikai faluba. A falvakba gyógyszert, iskolai felszereléseket és gyerekruhákat kell elvinniük. A Budapest-Bamako nem titkolt célja a kapcsolatok építése Európa és a Szahel-övezet népei között. Az érkezőket, akárcsak tavaly, a mali kormány magas rangú képviselői és Bamako polgármestere fogadja majd.