Szombaton veterán autók lepik el a várost

2005.06.22. 12:28

A Mercedes-Benz Classics Magyarország Egyesület hagyományteremtő céllal indítja útjára a Budapest Classic Grand Prix-t, a veterán autók budapesti, márkafüggetlen túraversenyét. A versenyben részt vevő 108 oldtimer és 222 versenyző 2005. június 25-én délelőtt 10 órakor rajtol a városligeti Olof Palme ház elől.

Az évente megrendezésre kerülő esemény célja, hogy a külföldi tradicionális Oldtimer rendezvények megfelelőjeként Budapest a nemzetközi rendezvények egyik helyszínévé váljon. Ez a verseny az Egyesület első saját szervezésű rendezvénye, mely a MAVAMSZ (Magyar Veteránautós és Motoros Szövetség) és a FIVA (Motoros Világszövetség) védnöksége alatt áll. Az oldtimer túraversenyen részt vevő oldtimerek között igazi ritkaságok tűnnek majd fel. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat hivatalos kultúreseményének nyilvánította a Budapest Classic Grand Prix-t.


A Belügyminisztérium egy veterán rendőrségi Moszkvics 408-as járőrkocsival mutatja ki elkötelezettségét az oldtimer hagyomány megőrzése iránt. A Hadtörténeti Múzeum pedig három korhű honvédségi gépkocsit vonultat fel, természetesen a kornak megfelelő egyenruhába öltözött legénységgel.

A Budapest Classic Grand Prix túraversenyen a szervező által megfelelőnek ítélt műszaki és esztétikai állapotban lévő, 1979. december 31-e előtt gyártott oldtimerek, illetve a gyártó által "Classic" besorolást kapott típusok indulhatnak. A veterán autók Budapest 10 fontosabb nevezetességének helyszínére látogatnak el, ahol időellenőrző állomások és 1/100 mp-es próbák végrehajtása vár a versenyzőkre. A túraversenyt teljesítő autócsodák várhatóan 16 óra körül érnek célba az Olof Palme ház előtt. Örömautózás jellegű, átlagtartó városi túraverseny, mely folyamán az itiner alapján kell eljutni a város főbb nevezetességeinek közelében kialakított 1/100 mp-re mért etapokra. Az itt elért hibapontok száma határozza meg a végső sorrendet.

Időterv

Olof Pálme Ház - 10:00 Rajt
Kapisztrán tér - 12:00 Ebéd
Olof Pálme Ház - 16:00 Befutó
Olof Pálme Ház - 20:00 Eredményhirdetés

A túra útvonala érinti a következő helyszíneket: Műegyetem rakpart, Kogart Ház, Mercedes-Benz szalon Kárpát u. 21., Csillebérc, Művészetek Palotája, Mammut, ING mélygarázs, Művészetek Palotája, Citadella Sétány, Opera, Csiki-Bege Autoplaza, Hess András tér.

A Múzeumok Éjszakája záróeseményeként 21 órakor a városligeti Közlekedési Múzeumtól indul a Szent Iván éji oldtimer felvonulás, melyre közel 300 autó és motorkerékpár részvételét várják. Tervezett útvonal: Hősök tere, Andrássy út, Clark Ádám tér és vissza