Elhunyt Richard Burns

2005.11.26. 10:31

Hosszú betegség után, 34 éves korában elhunyt a 2001-es rali-világbajnok.

Az első, és eddig egyetlen angol származású raliversenyző, aki megnyerte a világbajnokságot, Richard Burns, két éve, utcai autójának vezetése közben elájult. Kivizsgálása után az orvosok agytumort diagnosztizáltak, és nemcsak a versenyzői pályafutása szakadt meg, hanem az egész élete megváltozott. Ekkor a Peugeot-csapattal állt szerződésben, a következő évre viszont visszaigazolt a Subaru-csapathoz, ahol a világbajnoki címét is szerezte.

A 2004-es szezonban a betegség miatt mégsem tudott rajthoz állni. 10 világbajnoki futamgyőzelemmel, a 2001-es világbajnoki címmel a zsebében úgy látszott, az elhúzódó kezelések miatt végleg visszavonul a versenyzéstől. Tavaly megkezdtődtek a kemoterápiás kezelések, idén áprilisban pedig agyműtéten esett át.

"Richard a kezdetektől tudta, hogy nagyon komoly a betegsége, és esélyei nem mondhatók jónak. Mindezt mégis nagy bátorsággal és humorral viselte" - mesélték a családtagok. A kemoterápia és a sugárkezelés után tavaly nyáron elhagyta a kórházat, és úgy tűnt, állapota javulásnak indul. Hat hónappal később azonban erőteljes hanyatlás következett be.

"Eltökéltem, hogy nem adom fel" - mondta még az előző évben az orvosoknak, akik megpórbálták a betegség tüneteit csökkenteni, és így aktív tudott maradni a mindennapi életben. Augusztusban szerveztek neki egy összejövetelt, ahol a pályafutása során általa vezetett raliautókat gyűjtötték össze.

Sajnos nincsenek csodák. Néhány hét múlva kómába esett, és tegnap, világbajnoki címének negyedik évfordulóján meghalt.