Új bajnokot ünnepel a DTM

2005.10.24. 14:22

A legutóbbi verseny után már sejteni lehetett, hogy Gary Paffett lesz a DTM idei bajnoka, az utolsó futam ennek ellenére tartogatott izgalmakat.


A DTM 2005-ös bajnok versenyautója

A kvalifikáció

Kilenc pontos előnyével Gary Paffettnek egyértelmű volt a feladata Hockenheimben a DTM idei utolsó futamán. A brit versenyzőnek mindössze annyi dolga volt, hogy a lehető legkevesebb kockázattal teljesítse a versenyt, hiszen a tavalyi bajnok, Mattias Ekström már szinte csak matematikai alapon pályázhatott a bajnoki címre. Tovább növelte Paffett esélyeit, hogy a svéd versenyző Audiját nem sikerült tökéletesen beállítani, és így idén először, 15. legjobb köridejével Ekström még a Super Pole-ba sem került be. Mattias Ekström: Először fordult elő, hogy a DTM-ben nem sikerült bekerülnöm a Super Pole-ba. Nem kicsit vagyunk csalódottak, hanem nagyon. Az autó beállításánál sajnos rossz irányba mentünk el. Kimi Räikkönen Formula-1-es futamot tudott nyerni a 17. rajtkockából, úgyhogy nekem is van rá esélyem, hogy a 15. helyről indulva nyerjem meg a futamot. Semmiképpen nem adjuk fel, még akkor sem, ha a bajnoki cím megnyerésére jelen körülmények között nagyon kevés esély maradt. Az első rajtkockát Jamie Green szerezte meg, az AMG Mercedes mögött a pontversenyben harmadik helyen álló Tom Kristensen végzett, Audival. Paffett biztonsági köre a hatodik helyhez volt elég, ami adott körülmények között tökéletesen megfelelt a brit versenyzőnek.

A kvalifikáció eredménye

1. Jamie Green, AMG-Mercedes C-Klasse
2. Tom Kristensen, Audi A4 DTM
3. Bernd Schneider, AMG-Mercedes C-Klasse
4. Heinz-Harald Frentzen, Opel Vectra GTS V8
5. Frank Stippler, Audi A4 DTM
6. Gary Paffett, AMG-Mercedes C-Klasse
7. Martin Tomczyk, Audi A4 DTM
8. Marcel Fässler, Opel Vectra GTS V8
9. Mika Häkkinen, AMG-Mercedes C-Klasse
10. Laurent Aiello, Opel Vectra GTS V8
11. Alexandros Margaritis, AMG-Mercedes C-Klasse
12. Manuel Reuter, Opel Vectra GTS V8
13. Bruno Spengler, AMG-Mercedes C-Klasse
14. Jean Alesi, AMG-Mercedes C-Klasse
15. Mattias Ekström, Audi A4 DTM
16. Allan McNish, Audi A4 DTM
17. Rinaldo Capello, Audi A4 DTM
18. Christian Abt, Audi A4 DTM
19. Pierre Kaffer, Audi A4 DTM
20. Stefan Mücke, AMG-Mercedes C-Klasse

A DTM 11. futama, Hockenheim, október 23.


Idén először fordult elő, hogy a DTM mezőnye nem tudott elsőre elrajtolni, másodjára azonban minden simán ment. Bernd Schneider nagyon jól startolt, és az első kanyarban már ő volt az élen, mögötte Green, majd Tomczyk fordult. Utóbbi nem sokáig örülhetett, ugyanis néhány kanyarral később megforgott. Vissza tudott ugyan jönni a pályára, de nagyon sokat veszített. Frentzen elvette Paffettől az ötödik helyet, Ekström pedig felküzdötte magát a kilencedik helyre. Az első kör végén Schneider, Green, Kristensen, Stippler, Frentzen, Paffett, Häkkinen, Aiello, Ekström, Reuter volt a sorrend. Paffett már a második körben visszavette Frentzentől az ötödik helyet. Kicsivel később Häkkinen érkezett meg a német mögé, és a két ex-Formula-1-es pilóta között a hatodik helyért ádáz küzdelem vette kezdetét. A kétszeres finn világbajnok ezúttal nem járt sikerrel, sőt, a negyedik körben Aielloval szemben csatát vesztett, és kiengedte markából a hetedik pozíciót. Paffett közben megérkezett Stippler nyakára, de annyival nem volt gyorsabb, hogy meg is előzze. A hetedik körre Schneider 2,2 másodperces előnyre tett szert Greennel szemben, akit Kristensen 5,6 másodperccel lemaradva követett. Aiello vitézkedése értelmét vesztette a nyolcadik körben, mikor a francia versenyző a kavicságyba terelte az Opel Vectra GTS-t. Szerencséjére még vissza tudott jönni a pályára.


Ekström és Alesi összeütközött

A 13. körre a pálya gyakorlatilag felszáradt, és ez Kristensennek kedvezett. A dán versenyző egymás után futotta a leggyorsabb köröket, hamar megérkezett Green nyakába. Az előzéssel sem vacakolt sokáig, és a 14. körben átvette a második helyet. Megkezdődtek a kerékcserék. Ekström nem mutatott sokat magából a verseny alatt. Nem volt igazán gyors, így végig a tizedik hely környékén küzdött. A 19. körben összeütközött Alesivel, és értékes pozíciókat veszített. A huszadik körben aztán megelőzte a veterán francia pilótát, de még így is csak a 12. helyen állt. A 21. körben az óvatosan, körültekintően versenyző Paffett minden elővigyázatossága ellenére megelőzte Stipplert, és a negyedik helyen várta teljes megelégedésben, hogy átnyújtsák neki a bajnoki címért járó trófeát. A 24. kör táján a pilóták elkezdtek szállingózni a boxba a második garnitúra gumikért. Ekström ekkor még mindig Alesit gyűrte a nyolcadik-kilencedik helyen.


A két győztes: Norbert Haug és Gary Paffett

A 30. körben Paffett még kedvtelésből, megelőzte Kristensent, és végül harmadikként szelte át a célvonalat, ami számára egyben a DTM 2005. évi bajnoki címét is jelentette. A Mercedes csapat, akár legutóbb, ezúttal sem engedett senki mást a dobogóra: a verseny győztese, Bernd Schneider, és a második helyezett Jamie Green is egy-egy AMG C-Klasséval aratott. Kristensen végül a negyedik helyen ért célba, a bajnokságban pedig magabiztos, megbízható versenyzéssel megszerezte a harmadik helyet. Ekström hetedikként ért célba, de ha nyert volna is a második helyen zárja az évadot. Gary Paffett: Borzasztóan örülök a bajnoki címnek, nagyon jó érzés, hogy sikerült nyernem. Remek évad volt ez számunkra, az egész csapat kiváló munkát végzett, amiért köszönettel tartozom nekik. A mai verseny izgalmas volt. Nagyon nehéz volt megtalálni az optimális pillanatot a kerékcserékhez. Az Audival folytatott harc ma is kemény volt, de igazságos. Köszönöm a csapatnak, „Ti vagytok a csúcs”

A DTM tizenegyedik futamának végeredménye

1. Bernd Schneider, Vodafone AMG-Mercedes - AMG-Mercedes C-Klasse
2. Jamie Green, Salzgitter AMG-Mercedes - AMG-Mercedes C-Klasse
3. Gary Paffett, DaimlerChrysler Bank AMG-Mercedes – AMG-Mercedes C-Klasse
4. Tom Kristensen, Audi Sport Team Abt - Audi A4 DTM
5. Frank Stippler, Audi Sport Team Joest - Audi A4 DTM
6. Marcel Fässler, GMAC Team OPC - Opel Vectra GTS V8
7. Mattias Ekström, Audi Sport Team Abt Sportsline – Audi A4 DTM
8. Bruno Spengler, Junge Gebrauchte von Mercedes, AMG-Mercedes C-Klasse
9. Laurent Aiello, Team OPC – Opel Vectra GTS V8
10. Pierre Kaffer, Audi Sport Team Joest Racing - Audi A4
11. Stefan Mücke, Mücke Motorsport - AMG-Mercedes C-Klasse
12. Manuel Reuter, Team OPC - Opel Vectra GTS V8
13. Jean Alesi, AMG-Mercedes - AMG-Mercedes C-Klasse
14. Christian Abt, Audi Sport Team Joest Racing - Audi A4 DTM
15. Mika Häkkinen, Sport Edition AMG-Mercedes - AMG-Mercedes C-Klasse
16. Rinaldo Capello, Audi Sport Team Joest - Audi A4 DTM
17. Allan McNish, Audi Sport Team Abt - Audi A4 DTM
18. Heinz-Harald Frentzen, Stern Team OPC - Opel Vectra GTS V8
- Martin Tomczyk, Audi Sport Team Abt Sportsline – Audi A4 DTM
- Alexandros Margaritis, Mücke Motorsport - AMG-Mercedes C-Klasse

A bajnokság végeredménye

1. Gary Paffett, DaimlerChrysler Bank AMG-Mercedes 84
2. Mattias Ekström, Audi Sport Team Abt Sportsline 71
3. Tom Kristensen, Audi Sport Team Abt 56
4. Bernd Schneider Vodafone AMG-Mercedes 32
5. Mika Häkkinen, Sport-Edition AMG-Mercedes 30
6. Jamie Green, Salzgitter AMG-Mercedes 29
7. Jean Alesi, AMG-Mercedes 22
8. Heinz-Harald Frentzen, Stern Team OPC 17
9. Christian Abt, Audi Sport Team Joest Racing 16
10.Allan McNish, Audi Sport Team Abt 13