Fánkok a betonon

2006.10.30. 12:41

A Mercedes idén jobb volt, mint az Audi. Megnyerték a bajnokságot, a csapatversenyt, de még a második helyeket is ők vitték el. Ennek ellenére az Audi pilótái éppoly önfeledten rajzolgatták a gumifánkokat a betonra a verseny után, mint Bernd Schneider, a bajnok, és Bruno Spengler, aki negyedszer is nyerni tudott idén.


A kvalifikáció

Vanina Ickx messze esett a fájától. A szimpatikus, de DTM-pilótának tökéletesen alkalmatlan belga lány egyetlen mért kör nélkül zárta az időmérő edzést, ugyanis az első adandó alkalommal elveszítette az irányítást a versenyautója felett, és rommá zúzta az Audi A4-et. Nem élte túl az első fordulót a másik három 2004-es autó sem, és meglepetésre kiesett Alesi és Margaritis is, pedig a pontversenyben ők állnak a legjobban a 2005-ös autóval induló pilóták közül. Frentzen is borzasztó lassú volt, mindössze egy ezredmásodpercen múlt, hogy nem esett ki. A második szakasz nem tartogatott meglepetéseket. Frentzen összekapta magát, és könnyedén jutott a harmadik fordulóba hat 2006-os autóval versenyző kollégájával egyetemben. A gyári versenyzők közül egyedül Ekström esett ki, de aki követte idén a DTM eseményeit, az egyáltalán nem csodálkozhat azon, hogy a 2004-es bajnok erejéből csak ennyire futotta. A svéd pilóta helyett Daniel la Rosa jutott tovább.

A harmadik szakaszban csodát láthattunk. La Rosa nem küzdött, beérte a nyolcadik hellyel, ebben nincs is semmi különös, az azonban meglepő, hogy az ötszörös bajnok Bernd Schneider csak a hetedik lett. A legérthetetlenebb momentum azonban az volt, hogy Heinz-Harald Frentzen, aki egyrészt alig élte túl az első szakaszt, másrészt nem is ment túl jól idén, pólpozíciót szerzett. Ez akkora meglepetést okozott, hogy még maga Frentzen is csodálkozott rajta. Az Audi mögött két Mercedes végzett, Bruno Spengler lett a második, Green a harmadik.

A kvalifikáció eredménye

1. Heinz-Harald Frentzen, Audi A4 DTM: 1:33,518
2. Bruno Spengler, AMG-Mercedes C-Klasse
3. Jamie Green, AMG-Mercedes C-Klasse
4. Martin Tomczyk, Audi A4 DTM
5. Tom Kristensen, Audi A4 DTM
6. Mika Häkkinen, AMG-Mercedes C-Klasse
7. Bernd Schneider, AMG-Mercedes C-Klasse
8. Daniel laRosa, AMG-Mercedes C-Klasse
9. Stefan Mücke, AMG-Mercedes C-Klasse
10. Christian Abt, Audi A4 DTM
11. Mattias Ekström, Audi A4 DTM
12. Timo Scheider, Audi A4 DTM
13. Pierre Kaffer, Audi A4 DTM
14. Frank Stippler, Audi A4 DTM
15. Jean Alesi, AMG-Mercedes C-Klasse
16. Alexandros Margaritis, AMG-Mercedes C-Klasse
17. Mathias Lauda, AMG-Mercedes C-Klasse
18. Thed Björk, Audi A4 DTM
19. Susie Stoddart, AMG-Mercedes C-Klasse
- Vanina Ickx, Audi A4 DTM

A DTM kilencedik futama


Heinz-Harald Frentzen gyönyörűen rajtolt, gond nélkül tartotta meg vezető helyét. Spenglernek már kevésbé sikerült jól az indulás, visszaesett az ötödik helyre Green, Tomczyk és Kristensen mögé. Az első körben a megszokott tébolynak lehettünk szemtanúi, röpködtek a műanyagdarabkák mindenfelé, Frank Stippler Audija össze is tört, a német pilóta egy kört sem tudott teljesíteni. Spengler hamar összekapta magát, és megelőzte Kristensent. A harmadik körben Frentzen, Green, Tomczyk, Spengler, Kristensen, Schneider, Häkkinen, Scheider, Abt, Mücke volt a sorrend. A verseny első harmada leginkább egy motorversenyre hasonlított. Az első hat pilóta egy kupacban száguldott, és folyamatosan cserélődtek a pozíciók. Aki elvétett egy féktávot, vagy rosszul jött ki egy előzési manőverből, azt rögtön ketten megelőzték. Frentzen is hibázott a nagy nyomás alatt, de tartotta magát hősiesen.


Az ötödik körben az élen Frentzen, Spengler, Schneider, Kristensen, Green, Tomczyk volt a sorrend. A versenyben vezető hat pilótából Tom Kristensen állt ki először a boxba. A kilencedik körben Frentzennel már csak Spengler és az öreg tartotta a tempót, de utóbbi egy körrel később kiállt kerékcserére. Schneidernek rosszul jött ki a lépés, a boxból visszatérve ugyanis megint Kristensen mögött találta magát. A 12. körben Frentzen jött ki a boxba, és csak Schneider mögé tudott visszajönni. Schneider hibázott, így Frentzen el tudott menni mellette, és beállt Kristensen mögé. A német ezúttal gyorsabb volt dán csapattársánál, mégsem előzte meg. Közben Martin Tomczyk is megérkezett a trió mögé, az élen pedig gond nélkül autózott Spengler a győzelem felé. A kanadai pilótát Jamie Green követte, a brit versenyző hátránya az egész futam alatt körülbelül 3 másodperc volt.


Aranyban fürdik az ötszörös bajnok

A verseny második fele már nem volt túl izgalmas. Egyetlen említésre méltó dolog történt: Ekström a vége előtt nem sokkal kakaskodott Frentzennel, és mindkettőjük autóját rendesen megzúzta, így a két Audi-pilótának fel kellett adni a versenyt. Schneider negyedik lett, és ezzel sikerült mind a tíz versenyen pontot szereznie, nem mintha a bajnokság szempontjából ez számítana még valamit. Spengler a győzelmével megerősítette a második helyét a bajnokságban. A versennyel együtt a szezon is véget ért. A sok izgalom után nem csoda, hogy a pilóták, győztesek és vesztesek egyaránt boldogan füstölték el a gumit a hockenheimi pálya bukótereiben. A sok gumifánkot rajzoló pörgő-forgó versenyautó látványa zárta a DTM 2006. évi szezonját.

A DTM tizedik futamának végeredménye

1. Bruno Spengler, AMG-Mercedes C-Klasse
2. Jamie Green, AMG-Mercedes C-Klasse
3. Tom Kristensen, Audi A4 DTM
4. Bernd Schneider, AMG-Mercedes C-Klasse
5. Martin Tomczyk, Audi A4 DTM
6. Timo Scheider, Audi A4 DTM
7. Christian Abt, Audi A4 DTM
8. Jean Alesi, AMG-Mercedes C-Klasse
9. Susie Stoddart, AMG-Mercedes C-Klasse
10. Mathias Lauda, AMG-Mercedes C-Klasse
11. Vanina Ickx, Audi A4 DTM
12. Mattias Ekström, Audi A4 DTM
13. Alexandros Margaritis, AMG-Mercedes C-Klasse
14. Heinz-Harald Frentzen, Audi A4 DTM
15. Thed Björk, Audi A4 DTM
- Daniel laRosa, AMG-Mercedes C-Klasse
- Pierre Kaffer, Audi A4 DTM
- Mika Häkkinen, AMG-Mercedes C-Klasse
- Stefan Mücke, AMG-Mercedes C-Klasse
- Frank Stippler, Audi A4 DTM

A DTM 2006. évi szezonjának végeredménye

1. Bernd Schneider, AMG-Mercedes C-Klasse: 71 pont
2. Bruno Spengler, AMG-Mercedes C-Klasse: 63 pont
3. Tom Kristensen, Audi A4 DTM: 56 pont
4. Martin Tomczyk, Audi A4 DTM: 42 pont
5. Jamie Green, AMG-Mercedes C-Klasse: 31 pont
6. Mika Häkkinen, AMG-Mercedes C-Klasse: 25 pont
7. Heinz-Harald Frentzen, Audi A4 DTM: 24 pont
8. Mattias Ekström, Audi A4 DTM: 21 pont
9. Jean Alesi, AMG-Mercedes C-Klasse: 15 pont
10. Timo Scheider, Audi A4 DTM: 12 pont
11. Alexandros Margaritis, AMG-Mercedes C-Klasse: 11 pont
12. Stefan Mücke, AMG-Mercedes C-Klasse: 7 pont
13. Christian Abt, Audi A4 DTM: 6 pont
14. Frank Stippler, Audi A4 DTM: 3 pont
15. Daniel la Rosa, AMG-Mercedes C-Klasse: 2 pont
16. Pierre Kaffer, Audi A4 DTM: 1 pont