A lőtér túlélői

2006.05.29. 22:22

Sok fog beletört a lőtérbe, de Janika ismét futamot nyert.

A hazai ralibajnokság idei harmadik fordulóját tapossa már, és ez a szezonban az első murvás futam. Már a résztvevők száma is mutatja, hogy kevesen szeretik amortizálni a verdájukat, mert állítólag az itthoni murvás versenyek teljesen mást jelentenek, mint külföldön. Itt meglehetősen rossz körülmények várják az autókat, és valóban jelentős anyagi kár szokott keletkezni bennük, még ha konkrét esés nem is történik.

A rossz minőségű utak bontják szét a kocsikat, vagy éppen az ezeken való gyors menet okoz balesetet. A verseny legelső gyorsaságiján is mindjárt történt egy. Az eltiltásából visszatérő Aschenbrenner György utolért egy előtte rajtoló, de műszaki hiba miatt lassabban haladó versenyzőt, és az út melletti füves részen próbálta megelőzni. A precíz itinerírásáról híres Asi, úgy látszik, most kissé szabadabbra engedte a dolgot, mert nem tudta, hogy pont előtte lapul a fűben egy nagy és mély gödör, egy igazi bombatölcsér. Ebbe belehajtott (szemtanúk szerint elég nagy, olyan 170 km/h körüli sebességgel), ami felrepítette, és az autó hosszában pörögve, többször a földnek csapódva pattogott hatvan métert. A két versenyzőt kórházba szállították, de a hírek szerint nincs komoly baj, mostanra talán már otthon is vannak.

Ezt a komolyabb ügyet leszámítva viszonylag csendben zajlott a hétvégi 8 gyorsaságit tartalmazó, összesen 420 km távú verseny (gyorsasági 130 km). Nem voltak se historicosok, se másodosztály, így hamar lezavarták a dolgot. Pénteken prológ, szombaton öt, vasárnap három gyors, és már mehettek is haza a túlélők. A prológot Dunaújváros közepén tartották, ami nem csak a versenyzőknek volt jó érzés, hogy egy város lezárt utcáin nyomhatták, de a nézőknek is. Főleg Ifj. Tóth János produkciója, aki a murvagumikkal minden kanyarba keresztbe csúszva érkezett. Ideje így nem volt valami fényes, de ez nem is számított bele az értékelésbe.

Szombat délelőtt aztán nekiláttak az igazi melónak. Az első gyorson a már említett baleset okozott némi fennakadást, a mezőny nagyrésze átlagidőt kapott, és etapként teljesítette a szakaszt. Ezt és a következő gyorsot egyértelműen Benik Balázs nyerte a Focus WRC-vel, Janika csak a harmadikon és az ötödiken (negyediken szintén Benik) tudott a leggyorsabb lenni, de ez elég is volt ahhoz, hogy a nap végén az első helyen álljon. Pontosabban az utolsógyorson tett szert akkora előnyre, hogy megelőzhette Beniket, és még közel egy percnyire el is húzott tőle. Benikék kormányszervója elromlott, és emiatt lassultak le.

Vasárnap Janika tovább szárnyalt, Benikék pedig tovább lassultak, annyira, hogy a három gyorsasági alatt még a második helyüket is elfogyasztották, és így Spitzmüllerék mögött a harmadik helyen fejezték be a versenyt. De legalább a célban voltak, nem úgy, mint a korábbi bajnok, Turi Tamás, akinek vagy a navigátora hozta a balszerencsét, vagy a nevének ellentmondó csapat (Profiko) akiktől az autót bérlik, és akik idén már harmadszor nem tudnak számára megbízhatóan működő Skoda Fabia WRC-t biztosítani; mindenestre így együtt még nem láttak céldobogót.

"Túl vagyunk a Duna Rallye-n. A lehetőségünk 50%-os volt. A verseny felét kormányszervóval, a másik felét anélkül teljesítettük. Úgy kalkuláltunk, hogy a beteg Focust az 5-6. hely környékére tudjuk majd behozni. Ehhez képest harmadikok lettünk. Elégedett vagyok, de nagyon fáradt..." - mesélte Benik Balázs a célban. Janika kicsit másképp élte meg a versenyt, és öröme érthető is. De már a következő, ismét murvás versenyen járt az esze: "Szombathelyen egészen más jellegű pályákra számíthatunk, de nem izgulok, hiszen a jó minőségű, tiszta utakra egészen biztosan könnyebb beállítani a versenygépet, mint az itteni dobálós, köves, sziklás gyorsasági szakaszokra volt."

Természetesen rajtuk kívül is nagyon sokaknak beletört a foguk a lötérbe és környékébe. Az autók hullottak mint a legyek, gyorsról gyorsra egyre kevesebben maradtak. A prológon még 89 értékelhető eredmény született, vasárnap délután pedig 53-an futottak be a várpalotai célba. Meglátjuk milyen lesz az arány a szombathelyi fellépésen június végén.

A Duna Rallye végeredménye

1. Ifj. Tóth János-Bahor Bea, Peugeot 307 WRC
2. Spitzmüller Csaba-Kazár Miklós, Peugeot 206 WRC
3. Benik Balázs-Varga István, Ford Focus RS WRC 03
4. Turán Frigyes-Rusznák László, Mitsubishi Lancer EVO VI
5. Ifj. Angyalfi Károly-Nyirfás Julianna, Mitsubishi Lancer
6. Botka Krisztián-Mihalik Péter, Mitsubishi Lancer EVO VI
7. Kakuszi Zsolt-Kakuszi Csaba, Volkswagen Polo S1600
8. Matics Mihály-Vinoczai Attila, Mitsubishi Lancer EVO VI
9. Bútor Róbert-Tóth Vilmos, Suzuki Ignis S1600
10. Zambelly György-Fejes Gábor, Mitsubishi Lancer EVO VI
11. Osváth Péter-Tóth Zoltán, Mitsubishi Lancer EVO VI
12. Pintér László-Bebtó Ferenc, Mitsubishi Lancer EVO VI
13. Ollé "Sasa"-Kerék Balázs, Suzuki Ignis S1600
14. Szíjj Zsolt-Kerekes Dani, Mitsubishi Lancer EVO VI
15. Trencsényi József-Trencsényi Tamás, Mitsubishi Lancer EVO VI
16. Keller Péter-Spitzer Gábo,r Suzuki Ignis S1600
17. Tóth Tibor-Szabó József, Mitsubishi Lancer EVO VIII
18. Dr. Kiss Elemér-Földesi Csaba, Mitsubishi Lancer EVO VIII
19. Borsi Gergely-Baranyai László, Mitsubishi Lancer EVO VI
20. Martin László-Takács Attila, Mitsubishi Lancer EVO VI
21. Riecica Michal-Kriz Ladislav, Subaru Impreza
22. Ifj. Ranga László-Czakó Janek, Suzuki Ignis S1600
23. Krupp Zoltán-Becze Zoltán
24. Szabó László-Kaluzsa Tamás, Lada VFTS
25. BALÁZS "ÖCSI"-Pelyhe György, Lada 21074
26. Ábrahám Zoltán-Tóth Gábor, Honda Civic Type-R
27. Bessenyey Zoltán-Tóth Zoltán, Opel Astra OPC
28. Takácsy Pál-Farkas Gábor, Opel Astra Gsi
29. Rádli József-Popovics László, Peugeot 306 S16
30. Gyarmati Ariel-Galuska Szabolcs, Suzuki Ignis
31. Nagy Krisztián-Veres Gábor, Citroën Saxo VTS
32. Keszler Mátyás-Répás Zoltán, Toyota Celica GT-4
33. Suba Ákos-Suba Egon, Skoda Felicia
34. Nagyváradi Zsolt-Szekeres Zoltán, Suzuki Ignis
35. Notheisz Attila-Domonkos Eszter, Lada VFTS
36. Janzer György-Adonyi Gábor, Skoda Felicia Kit-Car
37. Boroznaki Tibor-Kiss András, Lada 2107
38. Sarlós Norbert-Gáti Csaba, Honda Civic
39. Lévai Ferenc-Schweighardt Gábor, Toyota Yaris
40. Domonkos László-Horváth István, Suzuki Swift
41. Bakó László-Bagó László, Skoda Fabia
42. Bujdos Miklós-Csontos Tamás, Subaru Impreza
43. Baksay-Szabó Ádám-Ranga Péter, Suzuki Ignis
44. Csáky István-Endrődi Harri, Peugeot 106 S16
45. Dér Péter-Gyimesi Zoltán, Suzuki Swift GTI
46. Fehér István-Leirer Zsolt, Lada 2105
47. Krupa Zoltán-Bagdány István, Renault Clio
48. Zelenka Zsolt-Karacs Tamás, Citroën Saxo VTS
49. Gyűszű László-Polyák László, Opel Astra Gsi
50. Stróbl Balázs-Dara Róbert, Suzuki Ignis
51. Ördögh Miklós-Angyal Tamás, Audi Quattro
52. Német László-Horváth Kázmér, Lada 2107
53. Fogarasi Attila-Ádám Gyula, Trabant S 601

A képekért köszönet a Médiafotó csapatának, és DuEn-nek. Részletes eredmények a TotalCar támogatásával üzemelő RallyLive oldalon találhatók.