Kéne egy éjjelnappali

2001.06.13. 11:16

"Érdekes verseny következik: optikai pöcsköszörű balról, Trabant jobboldalt." Szezonzáróhoz méltó tömeggel zárta a tavaszi idényt a West Gyorsulási Verseny. Még este 11-kor is sorbanállás volt a beléptetésnél, minden ülő -és állóhely megtelt, de égett gumiszag-sűrűségben is megdőlt a rekord. Szárnyas Skodából csak annyi volt, mint rendesen: sok.

 
   
   

Lassan új versenyszámokkal is ki lehetne egészíteni a puszta sebességmániát. Lehetne például "melyik motoros bírja felkapcsolni a fényszóróját a cél után", mert bizony sokan a világításon (elsötétítésen) igyekeznek hozni még egy-két lóerőt. A cél utáni lassító területen töksötét van, százharmincas tempónál pedig egy motoron a világításkapcsoló után motoszkálni úgy, hogy mindjárt jön egy bal kanyar valahol - nem kezdőknek való.

 
   
  A német testvérháborúból a lapszabászat-feliratos Trabant kombi került ki győztesen. Gratulálunk!

Motorosból egyébként annyi volt, hogy a rajt néha úgy festett, mint a Mad Max szereplőgárdája a Ben Hur tömeghatásával. Ekkora, émelyítően tömény égett gumiszagot itt még nem éreztem. Autósból is több volt, mint elég, nem ártana csinálni végre valahol egy éjjelnappali pályát, ahová bármikor el lehet menni gyorsulni, mert egy polgári foglalkozással nehéz ezt összeegyeztetni.

 
   
    Nemcsak a világítást kell lekapcsolni, az ablakot is fel kell húzni, azzal is nyerünk valamennyit, aerodinamikailag.

Márpedig polgári foglalkozásúak vannak itt elegen, a versenyzők között is. A motorosok villanyfelkapcsolási küzdelmén kívül külön kategóriában kellene indítani a cégautókkal rajthoz állókat - egy céges Astrának vagy Suzukinak mindenki kegyetlenebbül nyomja, mint a sajátjának, ez jogosulatlan előnyszerzés.



 
   
 

A részletes, pontos eredményeket folyamatosan közvetítő monitorhoz nem sikerült másfél méternél közelebb férkőzni; az űr-fülesbagoly (Dainese) emblémás ruhákban versenyző motorosokat mintha ipari mágnes tapasztotta volna oda, a századmásodperceket tanulmányozva. A részletes/végleges/pontos eredménylistát a szervezők csak másnap délutánra ígérték, úgyhogy sajnos az adatokra is kíváncsi olvasóinknak várniuk kell holnapig.