Reggel még magyar csapat állt az élen a Török ralin

2003.02.28. 14:26

 
   
   

Sikeres teszten van túl Benik Balázs és Rácz Bence a törökországi rally vb futam első hivatalos napján. Az 1. prioritású versenyzőknek 27-én, csütörtökön délelőtt került sor a hivatalos tesztre (Shakedown). Balázs és Bence összesen hatszor teljesítette a pályát, három, két körös "csomagban". Az új Focus WRC-t sikerült gyorsan beállítani, ezért a teszt második felében már inkább a pályákra próbáltak ráhangolódni.

Benik Balázs:
"Nagyon tetszik az új autó, és bár igaz, hogy négy hónapja nem ültem versenyautóban nagyon sok különbséget érzek az előző autóhoz képest. Ez a Focus erősebb, nyomatékosabb és sokkal élénkebben reagál mindenre. Igazán még nem sikerült kiismerni minden különbséget, csak ezt a pár lényeges dolgot. A teszten minden rendben volt, gyorsan be tudtuk állítani az autót, utána már főleg arra koncentráltunk, hogy a felirt itinert finomítsuk a versenyautóval szerzett tapasztalataink alapján."

Ezután következett a szokásos esti prológ, ahol Balázsék a privát WRC versenyzők között a legeredményesebbek voltak. A másik magyar páros, a Fülöp Rajmund-Major Gábor által terelt Toyota Corolla WRC is kiválóan szerepelt. Ők abszolútban a 19. , míg Balázsék a 17. helyről vágtak neki a mai adag gyorsaságinak.

Aztán Benikék nyomába szegődött a technika ördöge, és a balszerencse is. Bekapcsolódott kipörgésgátló, defekt és feltartás, ez a három tényező hátráltatta őket az pénteki első három szakaszon. Az első gyorsaságin nem vették észre, hogy bekapcsolódott a kipörgésgátló, de ez még kisebb probléma volt. A második szakaszt teljes egészében defekttel kellett teljesíteniük, míg a harmadik, közel 30 kilométeres szakaszra gyűlt össze a legtöbb probléma. Először Solberg bukása miatt kellett lelassítaniuk (Phill Mills jelzésére), majd a Fordos Hirvonen állta el az utat bukása után. Hirvonen esésénél több mint 2 és fél percet kellett várniuk amíg újra szabad lett az út. Ugyanennél a baleseténél meg kellett állnia Pykalistonak (Peugeot) is, Ő viszont már korábban esett egy hatalmasat, ezért nem tudott rendes tempóban haladni. Balázsék 15 kilométeren keresztül (a szakasz végéig) követték őket porban...

A problémák ellenére minden rendben van Balázsékkal és az autóval is, továbbra is a megbeszélt taktikával, higgadtan okosan versenyeznek tovább. Fülöp Rajmundék pedig a negyedik gyorson eltűntek az eredménylistáról. Egyelőre nem tudjuk mi történt velük.