Új WRC-k a láthatáron

2003.03.21. 13:59

 
   
   

Jövő hét szerdán, március 26-án vágják a nagyérdemű arcába a Ford legújabb fejlesztésű WRC-jét. És mindössze néhány nap múlva már fel is veszi a kesztyűt a gép a riválisokkal szemben az új-zélandi versenyen. A 2003-as fejlesztésű Focus WRC már túl van néhány teszten. Stikában mindkét szerződött pilóta - Martin és Duval - megkergette Spanyolországban, és egyöntetűen jó véleménnyel voltak a viselkedéséről mind aszfalton, mind pedig a csúszósabb felületű utakon.

A legjelentősebb átdolgozások az aerodinamika, az irányíthatóság, a fék hatásossága, és természetesen a motor ereje terén történtek. Igazából külsőleg is történt némi változás a bódén, de ezeket csak szerdán fogjuk meglátni.

 
   
   

És míg a Fordosok titkolóznak a Focus simogatásával, a Skodánál nem csinálnak nagy ügyet a Fabia WRC teszteléséből. Simán elárulták, hogy több országban is szaladtak vele néhány kilométert - Spanyolország, Csehország, Svédország -, és Toni Gardemeister, a csapat versenyzője csak ezek után próbálhatta ki. Ez az esemény pedig Olaszországban zajlott, aszfaltos utakon. A háromnapos túra nem volt eseménytelen, a szerelők visszatérő váltó gondokkal küzdöttek. Ezek után nem meglepő, hogy Gardemeister azt mondta az autóról, hogy nagyon sok munkát kell még belefektetni, ahhoz, hogy ki lehessen vinni a VB porondra is.

 
   
   

Ezeken a kidolgozásra váró részleteken kívül szerinte az autó viselkedése nagyon hasonlít a Peugeot 206 WRC-re, amit 2001-ben vezetett a Montén és Svédországban. Különösen a lassú kanyarokban látta előnyét a nagy tepsi Octaviával szemben, míg a gyors kanyarokban túl idegesnek találta.

Az autó első fellépését júliusra tervezik a cseh illetőségű Bohemia Ralin, ahol Gardemeister és Auriol is repeszteni fog velük.