Változások a hazai ralibajnok csapat körül

2004.01.19. 10:09

Háromévi közös munka után a rali bajnok Benik-Somogyi kettős útjai részben különválnak. A navigátor Somogyi Pál ugyanis nehéz döntést meghozva feladja navigátori székét. A döntés hátterében az egyre több figyelmet és időt igénylő saját vállalkozás irányítása áll, amely egyre kevésbé volt összeegyeztethető Balázs sportprogramjával. Az utódot vezető és navigátor közösen választotta ki, s a választás végül Doromby Zoltánra esett. Doromby Zoltán közel nyolc éve navigátor, pályafutását, 1996-ban rally-túrában kezdte Sárosi György mellett. Két év múlva egy évet Ördögh Miklóssal versenyzett, majd egy évet Martin László mellett töltött el. 2001-ben ült be Vizin László mellé, ahonnan végül a bajnok páros kérte el. Somogyi Pál és Balázs kapcsolata nem szakad meg, mert Pali a csapat tanácsadója marad és tapasztalataival segíti az új párost.

"Komoly, és nagyon nehéz döntést kellett hoznom. Balázs karrierje eljutott egy olyan pontra, ahol a navigátornak is ugyanannyi időt és energiát kell feláldoznia, mint a vezetőnek. A pillanatnyilag évi 10-12 verseny - amely remélem idővel még több lesz - közel 20 teljes hetet vesz el az évből, ami nagyon sok ugyanakkor nem is lehet félgőzzel csinálni. Számomra a tavalyi év egy új vállalkozást is hozott, és ahogy a mondás tartja két lovat egy fenékkel nem lehet megülni." - nyilatkozta Somogyi Pál.

"Nagyon nehéz volt megélni ezt a döntést, hiszen a vezető és a navigátor úgy kell, hogy együtt éljen, mint egy pár. A mi munkakapcsolatunk Palival pedig ideális volt, jól kiegészítettük egymást. Ő egy precíz nyugodt ember, jól tudja kezelni az én forrófejűségemet. Három évet versenyeztünk együtt, jóban és rosszban is volt részünk, és mindent gond nélkül túléltünk. Palkóra mindig lehet számítani, nagyon jó ember, barát és természetesen navigátor. Nem fog megszakadni a kapcsolatunk, mert arra a rengeteg tudásra és tapasztalatra, amivel Pali rendelkezik még nagy szükségünk lesz." - Mondta Benik Balázs

Doromby Zoltán pedig így látja a helyzetet: "Olyan ez számomra, mintha az álmom vált volna valóra. Mint navigátor nem hiszem, hogy álmodhatnék nagyobb és szebb kihívást, annál, hogy a magyar bajnoknak navigálok és ráadásul nemzetközi tervekkel. Tisztában vagyok vele, hogy mekkora felelősséggel jár betölteni ezt a feladatot, és rendkívüli megtiszteltetésnek érzem, hogy Somogyi Pált válthatom a navigátori székben. Azon leszek, hogy mindenki elégedett legyen velem!"

További változás, hogy Benik Balázs egyesülete a Best Racing Team közel tíz év működés után teljesen átalakul, és új néven működik tovább. Az új egyesület neve Benik Motorsport.