Új raliközpont Svédországban

2005.02.15. 12:32

Alig néhány órányi autózásra Östersundtól, Kall környékén kezdték meg az Északi Vezetési Központ felépítését. A környék nem idegen a ralitól, hiszen 1997-től 2003-ig a svéd rali-vb futamának győztesei mind itt ejtették meg a havas tesztjeiket. A Központ alapítója a korábbi ralinavigátor, Staffan Parmander. Svédország egyik leghíresebb navigátora megfordult a világ számos ralipályáján, mégis itt, Kallban találta meg, amit keresett. 1996-ban a svéd futam előtt járt a környéken, és egyből szöget ütött a fejében, hogy ezt a vidéket mindenképp ki kell használni a ralisok havas képzésére.

"Ebben a gyönyörű völgyben nagyjából 50 kilométernyi rali pályát találni, beleértve a Big Bear utat és az Eagle utat" - mondta Parmander. Marcus Grönholm, a kétszeres rali-világbajnok is jól ismeri a vidéket. "A tesztelési lehetőségek Kall környékén kiválóak" - mondta. "Nemcsak az utak minősége jó, de az is fontos, hogy közel vannak egymáshoz a pályák, így egymás után nyomhatjuk őket, nem kell hosszabb időt tölteni, míg az egyikről átérünk a másikra. Ilyet nem találni sehol máshol, csak itt Észak-Európában." Colin McRae az 1995-ös rali-világbajnok is ismeri a helyet. "Ebben a völgyben olyan autózni, mintha a Dakar Rallyn lennénk, csak havas körülmények között."

Az infrastruktúra egyelőre nem annyira fejlett itt, Svédország közepén. Autóval a Frösön reptérről lehet a legjobban megközelíteni Kallt. A Vezetési Központ megépítése viszont ezen is változtatni fog, hiszen saját reptere is lesz. A komplexum teljes elkészülését 2007-re tervezik.