Havazás az ex-Semperit Rallyn

2001.11.12. 11:40

 
   
   

A sógorok hagyományos év végi futamát minden magyar ralirajongó is ismeri, többek között azért, mert rengeteg magyar versenyző szokta bemutatni az "ungarische wirtschaft"-ot a labanc ellenfeleknek. A környék idén is csak magyar beszédtől visszhangzott, és a 128 nevezett páros egynegyede hazánkat képviselte. A verseny az osztrákok évadzáró fellépése - ahol most eldől a bajnoki cím, hiszen többen is esélyesként vágtak neki - és cseh bajnoki futam is. Talán csak a név változott Semperit-ről Waldviertel-re.

A magyar reménységek között először Ifj. Tóth Jánost kell megemlíteni, aki korábban már győzött ezen a viadalon, most azonban korán elbúcsúzott. A harmadik gyorsaságin egy megcsúszás következtében - amit esetleg defekt is okozhatott - nekiütközött a pálya szélét jelző gumifalnak, és a Peugeot WRC hűtőjének komoly sérülése miatt feladni kényszerültek a további versengést. A szintén WRC-vel - de ez Toyota - versenyző Benik Balázs azonban derekasan helytállt élete első külföldi futamán. Gondjaik persze nekik is voltak, meggyűlt a bajuk a defektekkel, és néha a hajtás sem működött tökéletesen, de végül is beértek a célba, és a lényeg az abszolút 9. hely. Szintén remekül szerepelt Dicsa Tibor is, aki a Peugeot 306 S16 Base-zel megnyerte az N3 kategóriát.

Sokakat az időjárás is megtréfált, hiszen több helyen is hó fogadta a száguldó versenyautókat, és persze erre kevesen számítottak. A pálya szélén brutális hideg fagyasztotta a nézőket, de az élmény, ahogy az osztrák versenyzőket is felpörgette a náluk nem szokásos tombolás az érkezésükkor, bőven kompenzálta ezt. A nyálkás-csúszós úton többen is végzetes kicsúszásokat követtek el, és volt sajnos súlyos baleset is magyar résztvevővel. Még az első napon történt, hogy a Lada VFTS-el versenyző Balogh-Veér kettős hatalmas bukása után mindkét versenyzőt kórházba kellett szállítani.

A versenyt az egyik ász, Manfred Stohl nyerte Toyota Corolla WRC-vel, majdnem egy perccel maga mögé utasítva - és ez már a harmadik helyet jelentette - azt a Sperrer-t, aki ugyanabból a Schmidt istállóból kapja a Peugeot 206 WRC-t, ahonnan Janika is.