Dakar: Úgy tűnik a magyarok számára véget ért

2002.01.07. 10:18

 
   
   

A verseny legnehezebb terepével szombaton a mezőny fele nem tudott megbirkózni. Az átláthatatlan homokdűnéken sokan akadtak fenn. A Szalay-Palik kettős számára is ez volt a mélypont. A magyar páros autójában ismét tönkrement a váltó, és a szombat éjszakát a sivatagban töltötték.

A mezőny után megy egy mentő kamion, aki összeszedi az éjszakára a sivatagban rekedt versenyzőket. A motorosok esete némileg könnyebb, mert ők felszállva a mentőkamionra (ami egyébként a verseny feladását jelenti) magukkal vihetik a motorjukat is. Autósok esetén ez nem így van. Az autó marad ott, ahol lerobbant, elakadt. Bármennyire is kihalt a környék, szinte teljesen biztos, hogy a helybeliek akár egyetlen éjszaka alatt is mindörökre eltüntetik a járgányt, ezért az autósok nem szokták magára hagyni őket. Így tett a magyar páros is.

Közben utolérte őket a szervizkamionjuk is, és megkezdték az autó javítását. Tervük szerint vasárnap reggel visszavontatják a Blazert a szombati rajthoz, majd nem a kijelölt sivatagi útvonalon, hanem kerülő autóúton - ami egyébként rövidebb is, mint a kijelölt - vontatják el oda, ahová egy nappal korábban a saját lábán kellett volna megérkeznie. A szabályok lehetővé teszik ezt, de hatalmas időbüntetéssel honorálják a mutatványt.

A vasárnap egyébként pihenőnap a versenyzők számára, tehát nem kell továbbmenniük. Ez tulajdonképpen kapóra jött Szalayéknak, de sajnos vasárnap este is hiába várták őket a célban. A szerelők már reggel repülőgéppel eljutottak oda, és megpróbáltak alkatrészt szerezni a váltóhoz, hogy ha megérkezik nekiláthassanak a javításnak, de a remények szerint csak valamikor éjjel érkezhet meg a Chevy.

Az RTL Klub vasárnap esti műsorában még arról beszélgettek, hogy ha a váltót nem tudják megjavítani, akkor esetleg a KIA csapattól tudnának kölcsön kérni egyet, és arról is szó volt, hogy amennyiben hétfő reggel a motorosok indulása előtt fél órával rajtra készek, folytathatják a versenyt. Ezzel szemben a verseny hivatalos honlapján már este tíz órakor a versenyt feladók között tüntették fel a 270-es rajtszámú magyar párost. És a hétfői futamra rajtengedélyt kapott 84 autó listáján sem tüntették fel őket. A 84. helyen állónak már több, mint 50 óra a hátránya az elsőhöz képest. Úgy tűnik, Szalayék számára itt ért véget a Dakar_

Szombaton egyébként ismét Maszuoka tarolt a 383 km gyorsaságit és 396 km etapot tartalmazó szakaszon Kleinschmidt és Sinozuka előtt. Az eddig szintén remekül szereplő nagy esélyes, De Mevius is elakadt a dűnék között, és ő is a rajt irányába próbált visszatérni. Neki sikerült végrehajtani azt, amit Szalayék is terveztek. De Mevius 13 órás hátránnyal az 57. helyen kötött ki végül.

A versenyben maradt 84 autó hétfőn Atar környékén tesz egy kerülőt. A rajt után 404 km etap és 366 km sivatagi gyorshajtás következik, hogy ismét visszatérjenek a kiindulási pontra, Atarba.