Morgan versenyautót mindnekinek

2002.01.29. 11:25

 
   
   

A Morgan Motor Company a január közepi 2002 Autosport International Show nevű rendezvényen mutatta be új GT(N) versenyautóját. A járgányt a népszerű Aero 8 utcai változatából fejlesztették ki, az 1962-es Le Mans-i győztes, Christopher Lawrence felügyeletével.

"Az Aero 8 GT(N) minden idők legjelentősebb versenyautója a Morgan-nek és persze a versenyautó gyártó részlegnek." - mondta Lawrence - "Ez az első olyan versenyautó mely teljes mértékben a Morgan által lett kifejlesztve, homologizáltatva, és persze a versenyzési hátteret is az anyacég biztosítja."

Az autó M62 BMW V8 tipusú 4.4 literes motort kapott, mely jócskán 500 LE fölött teljesít 6900 percenkénti fordulat körül. Ez az erő hatsebességes szekvenciális váltón át jut a földre. Az autó súlya 1008 kg.

A CAD tervezésű alumínium ötvözetű alváz már az utcai változatnál is megfelelő merevséget nyújt, melyet a versenyautónál az FIA által előírt bukóketrec és a karbonból készült tető csak tovább fokoz.

Az utcai változat hatásos aerodinamikai tulajdonságait tovább javították a teljes első spoilerrel és a karbon szárnnyal. "Az autó fejlesztése a versenypályán kezdődött, ahol ellenőriztük az alvázcsavarodás, a felfüggesztés és a motor adatait."- folytatta Lawrence. "A GT(N) precízen átgondolt tervezés és gyártás végeredménye, magas szintű aerodinamikai és technológiai megoldásokkal.

Tulajdonképpen bárki hozzájuthat ehhez a fajta Aero 8-hoz, csak nagyjából 180,000 angol fontot kell leszurkolnia. Ezért a gyártók által dedikált példányt kap, a megrendeléstől számított 4 hét múlva.