Havazás a raliversenyen

2002.03.25. 14:40

 
   
   

OMV Tesztverseny

A tavaly is a rendező támogatását élvező, és az idei évben is ugyanazon színekben szereplő Benik Balázs és navigátora Somogyi Pál, az OMV-Best Racing Team versenyzői az edzést követő sajtótájékoztatón mutatták be az év talán legnagyobb szenzációját, a hazánkban először debütáló Ford Focus WRC -t. De meglepetéseket nem csak a szereplők okoztak.

 
   
   

A nyárias reggeli indulást követő, később már csak tavaszi délelőttre emlékeztető enyhe napsütést felváltó őszies szél egy igazán váratlan hózáporral lepte meg a versenyzőket és a mintegy tízezres szurkolótábort. A pálya egyes szakaszain az edzés során felhordott föld kellemetlenül csúszós sárrá változott. A Benikéket követő, és az idei évben rali babérokra törő, Turán Frigyes és újdonsült navigátora Podina Péter egy A8 -as Toyota Celica -t terelgetett kimagaslóan jó eredménnyel. Szeleczky Tamás már nem volt ilyen szerencsés, ugyanis az öregecske Ford Escort WRC váltója megadta magát az első körben. Közönségsikert érdemlő szereplést mutatott viszont a két Botka, Dávid és Krisztián az A7-es Mitsibishi-Proton-nal.

 
   
   

A második gyorsaságira elolvadt hóból keletkező összefüggő vízréteget a továbbra is tomboló szél sem tudta felszárítani, így a körülmények továbbra sem változtak érdemlegesen. A B.I.P. Autósport Egyesület színeiben versenyző Szabó Árpi és családias csapata kiemelkedő teljesítménnyel és hiba nélküli vezetéssel szerepeltek az éppen csak elkészült Peugeot 106 S16 -tal. A Lada Samarások közül Boroznaki Tibiék a tavalyi gödöllői balesetük után újjáépített autójukkal borzolták a kedélyeket. Többen defektes kerékkel érkeztek a célba, ki rövidebb, ki hosszabb szakaszt megtéve. Így járt a Szilágyi János - Domonkos Eszter páros is, akik felnin hozták be a célba a 306-os Peugeot-t.

 
   
   

Természetszerűen a sikamlós aszfalt a közönségkedvenc Ladák látványos szereplését segítette elő. A kanyarokban végig keresztben közlekedő orosz paripák és a hibákat követő helyben történő megfordulást erőteljes ovációk követték. Volt, aki turbódízel motorral szerelte fel a VAZ gyártmányt és a sár helyett fekete füsttel takarta be a pálya szélén állókat. Méltó nyitány az idei rali évadhoz.