Kenya törölve a rali VB-ről, helyette belép Dél-Afrika

2002.03.29. 09:40

 
   
   

A rali világbajnokság jövőre szép csöndben elköszön az embert próbáló Safarai Rally-tól. David Richards egy három éves tervet vázolt fel, melyben Kenya még szerepelt, de a szezon elején. Hozzátette, hogy csak abban az esetben tartják meg, ha sikerül elérni, hogy ez a verseny is teljesen lezárt pályákon történjen. Szóval egyelőre úgy tűnik, hogy az idei Safari-Rali lesz az utolsó Kenyában.

Emellett azonban nem köszönnek el a VB menők Afrikától. Az FIA tárgyalásokat folytat az MSA (Motorsport South Africa)-val, melyben egy esetleges dél-afrikai VB futamról van szó. A tervek szerint a futam Fokvárosból indulna Durban felé, melyek Dél-Afrika két legnagyobb városa. A két város közti távolság nagyjából 1200 kilométer. Ez azt jelenti, hogy a verseny nem csak egy központtal fog rendelkezni, és a csapatok számára is különleges tervezést jelent, hiszen minden nap végén máshol lesz a központ, ahová a versenyzőiket el kell kísérniük.

Peter Poshumas, az MSA képviselője így beszélt: "Egyelőre még csak tárgyalunk a versenyről. Nincsenek hivatalos irataink az FIA részéről. Amíg ezeket nem kapjuk meg, addig nem tudok semmi érdemlegeset mondani. Biztos vagyok benne, hogy az FIA sajtóanyagot is ki fog adni, amint lezáródnak a szervezések. A tárgyalások jó irányban haladnak, de egyelőre még nagyon sok a nyitott kérdés."

A tervezett útvonalról pedig ezt mondta: "Nem biztos. Erről a részről sem mondhatok egyebet, mint amit már elmondtam. A tárgyalás lezárása előtt nem adhatok ki információt sem az eldőlt, sem a függőben levő kérdésekről."

Tehát továbbra is lehet találgatni, az azonban szinte biztosnak tűnik, hogy Kenyában nem lesz több verseny, és az is valószinű, hogy Dél-Afrikában pedig igen.