WRC-k, turbók kifelé. FIA szabálymódosítás.

2002.07.03. 13:04

 
   
   

A június 26-a fekete napként vonul be a ralinaptárba. Ekkor jelentette be az FIA legújabb kavarását, miszerint a WRC-k, és a turbós, 4 kerékhajtású, A csoportos versenyautók használatát betiltja az FIA regionális (mindenki találja ki magának, hogy ez pontosan mit jelent) bajnokságokban -kivéve az FIA jóváhagyásával, és külön elbírált versenyeket - 2003 január 1-től.

Ezek szerint a VB futamokon, a helyi versenyeken, és a nemzeti bajnokságokban maradhatnak. Tehát akkor pontosan honnan tiltották ki őket? Az EB-ről? A zóna bajnokságokból? De hát ezek nemzeti bajnoki futamokból állnak, ahol mehetnek a WRC-k. Vagy mehetnek, de nem kapnak pontot? Egyelőre ez még nem tiszta_

A berkekben úgy gondolták, hogy a rendelet elég, ha 2005-től lép életbe, de ezt a tanács egyhangúlag elvetette, és csak hat hónapot hagyott a "nagyoknak". A kilencvenes évek elején az FIA istene, Bernie bácsi egyszer már megkavarta a ralis trutymót. Nem tetszett neki a népszerűsége, úgy gondolta, az esetleg általa egekig magasztalt Forma-1 rovására megy. És ha pénztárcáját már nem tudta ezzel a szakággal is degeszre tömetni, kicsit összekuszálta a szabályokat. Akkor is felmerült a turbós négykerékhajtásos autók száműzetése, és előtérbe került az F2 kategória. Aztán nagyjából egy év múlva, amikor a gyártók már kezdték tudni, mire számíthatnak és mit fejlesszenek, akkor kavart még egyet a Kit-Car-ok bevezetésével. Ekkor a gyártók már végképp nem tudták, merre mozduljanak, mivel közben persze maradtak a turbós autók is_

 
   
   

Aztán kezdett kialakulni a rend, és a WRC-k színre lépésével a B csoportos hőskor másodvirágzását kezdte élni a rali, minden korábbinál nagyobb népszerűséggel és sikerekkel. De minden jónak vége szakad egyszer. A mostani új szabályzat bevezetése kísértetiesen hasonlít az előző az időszakra, majd meglátjuk mi lesz belőle. Persze tudjuk, a költségek lefaragása a cél - ezért jött létre a Super 1600 is - de, hogy miért kell azokat lefaragni, és miért ez a legjobb módszer, már sokkal kevesebben tudják. Én például nem.

A regionális bajnokságokban növekvő WRC érdekeltség jelentősen megemelte a csapatok költségvetését. Egyre több ilyen autó tűnt fel a mezőnyökben, és ez állítólag rossz. Azt viszont senki sem tudja megmondani, miért jó, ha nem lesznek. Az élmezőnyben szereplő versenyzők számára nem lesz más megoldás, mint a Super 1600-ból autót választani, vagy N csoportra váltani, melyek a költségeket tekintve már most sem sokkal olcsóbbak, ha pedig ezek jelentik majd a top kategóriát, bizonyosan drágulni is fognak, alapárban, alkatrészárban, és persze bérleti díjban. A kisebb csapatok számára halálos ítélettel ér fel az új rendelet.

 
   
   

A nagyok sem ujjonganak egyöntetűen. A Ford csak sajnálja a dolgot. "Az első reakciónk az volt, hogy végünk!" - mondta Malcolm Wilson, a VB-s csapat igazgatója - "A Fordok népszerűségének csökkenése az autók értékének csökkenését is jelenti, ezáltal a mi költségvetésünk is megcsappan. Egyik pillanatról a másikra 3 millió fontra csökken a VB-re szánt keretünk. Értem én, hogy ez szükségszerű lépés volt, de miért ilyen hirtelen? Más megoldást én sem látok, viszont az a jó oldala a dolognak, hogy talán több versenyző tud majd versenyezni világszerte."

A Citroën kiállt az ítélet mellett. "Nekünk nincsenek autóink azokban a bajnokságokban, amikre ez a szabály szól, nincsenek magánkézben sem, szóval felőlünk mehet." - mondta a csapat szóvivője. A Mitsubishi, és a Subaru a két N csoportra is nagy hangsúlyt fektető csapat pedig kifejezetten örülhet, hiszen vinni fogják autóikat, mint a cukrot.