Utazás az ismeretlenbe - Citroën a szafarin

2002.07.09. 13:10

 
   
   

A Citroën ralicsapat két Xsara WRC-t is nevezett a hétvégi VB futamra, a Safari Ralira. Thomas Rädström - Denis Giraudet és Sebastien Loeb - Daniel Elena párosok lesznek a kiválasztottak, akik első ízben nyomulhatnak a francia verdákkal az afrikai versenyen. A Kenya Rali a VB nyolcadik futama, a francia csapat számára pedig az ötödik idei fellépés, a tervezett hétből.

A legendás "Safari" - mely 1953 óta rendszeresen van jelen a VB programban - lesz a Citroën Xsara WRC első Európán kívüli fellépése. A verseny rendhagyó, hiszen a gyorsaságik eddig egyáltalán nem voltak lezárva a verseny ideje alatt, mert ezt itt lehetetlen megoldani. A közel 2500 kilométeres össztávú futamon sosem lehet előre tudni, mi fog történni. A nagymenő párosok is többször elvéreztek már. Ráadásul most először lesz a szervizpark egyetlen helyen. Jó hír viszont, hogy most kivételesen le lesz zárva a gyorsaságik 30 %-a.

A csapat a Château-Lastours környéki rossz minőségű utakon próbált felkészülni az afrikai borzalmakra, de februárban már kétszer is teszteltek Kenyában, hogy valós körülmények között is kapjanak adatokat a WRC-ről. Az első körben Bugalski és Rädström, majd Rädström és Loeb autóztak több ezer kilcsit a marhára csúszós, vörös homokban. A tesztek gond nélkül lezajlotak, így bizakodva néznek a verseny elé, bár itt nincs garancia semmire.

"Szeretnénk célban látni mindkét autónkat." - mondta Guy Frequelin, a csapat vezetője - "Mikor nagy sebességgel haladsz murvás talajon, minden erővel a futómű mechanikai részeit kell a legjobban védeni a sérülésektől és a túlmelegedéstől. Ezek a versenyek nagyon jó tapasztalatokat adnak, melyeket az utcai autókban is lehet alkalmazni."

"Minden autó különböző megoldásokat tartalmaz, ezért bízunk benne, hogy nagy meglepetést tudunk okozni a versenyen. De reálisan tekintve a dolgokat, a többi csapat is nagyon erős, így a dobogóra feljutni is szép eredmény."