Ladával a világ ellen

2006.10.20. 15:51

A németországi SportAuto Drift Challange utolsó fordulójában a több mint 50 induló közül az egyéni versenyben Kerényi Ádám a harmadik, a Tandem kategóriában Kalbantner Géza és Szeles Adorján a második helyen végzett.


A magyar különítmény négy BMW-ből és egy óriási közönségsikernek örvendő Ladából állt. Az ellenfelek pedig… semmi extra. Néhány tucat BMW az M3 Alpine-tól az M5-ösön és a Z3-ason keresztül a 645 CL-ig, meg a 635 CSI-ig, két CL55 AMG, néhány Omega V8, meg Porsche 968LS, és persze néhány Nissan 200SX, az elmaradhatatlan japán driftjármű.

A szabályok, csak röviden

Három pontozó bíró szemléli, hogyan száguld kilinccsel előre az autó kanyarról kanyarra. Egy a bemeneti, egy a köztes, egy pedig a kimeneti pontszámot adja. A selejtező után a legjobb 32 versenyző kieséses rendszerben mérkőzik meg egymással, a párokat az előzetes teljesítmény alapján választják ki, a 32. helyezett küzd meg az elsővel, a 31. a másodikkal és így tovább. Akit kiütnek, lepihen, a többiek továbbmennek, akár egészen a döntőig.

A selejtező

Varga Tamás egy magyar kolléga, Schweizer Dániel autóját használta. Első pontozott körén meg is pördült a számára nem megszokott autóval, de a második körben összeszedte magát, és kiváló 9-10-10-es pontszámmal máris a legjobb 32-ben találta magát. Ugyanezzel az autóval a tulaj, Schweizer Dániel is bekerült a második fordulóba. Szöllösi Tibor egy M3-assal csatlakozott hozzájuk. Kerényi Ádám és Radák János is közös autóval indult, de csak előbbi jutott tovább. Radákot kizárták, mégis örült a jó ötven főt számláló magyar szurkolótábor, mert Kalbantner Géza, vagyis Géza01 a bordó Ladával gyönyörűen fűzte egyik kanyart a másikba, így a BMW-s versenytársakkal egyetemben ő is továbbjutott.


K.O.

A folytatásban Varga Tamást összepárosították Schweizer Danival, így egy magyarnak mindenképpen búcsúznia kellett; Varga Tamás versenye egy 19. helyezéssel ért véget. Kalbantner Géza, Szöllösi Tibor „Tibisz” és Kerényi Ádám bekerült a legjobb 16 közé. Schweizer Dani megkapta a szlovén bajnokot, Luka-Marko Groseljt, aki egy BMW E36 M3 ST-t hajtott, és jobbnak bizonyult a mi fiunknál. Ezt a fordulót már a Lada sem élte túl. Úgy jött ki a lépés, hogy két magyarnak, Kerényi Ádámnak és Szöllösi Tibornak egymással kellett megküzdeni. Ha nem így alakul, lehet, hogy mindketten kiestek volna, az is lehet, hogy mindketten továbbjutnak, sosem derül már ki. Kerényi jutott a legjobb négy közé. A magyar fiú nem jutott a döntőbe, viszont magasabb pontszámot ért el, mint a másik ágon kieső pilóta, így végül a harmadik helyen zárta a viadalt.

Tandem


A páros driftversenyen magyar részről Kalbantner Géza és Szeles Adorján indultak. A bírók ebben a számban főleg azt vizslatták, mennyire tudják tartani a pilóták a ritmust és a távolságot egymáshoz képest. Akik összhangban voltak egymással, és közel is mentek egymáshoz, magas pontszámot kaptak. A magyar páros csodálatos teljesítménnyel a második helyen végzett. A fiúk komoly gépekkel versenyző, tapasztalt ellenfeleket utasítottak maguk mögé. A TotalCar ezúton gratulál a magyar drifter-csapatnak.
További képek és információk a drifter.hu-n.

A SportAuto Drift Challange hivatalos végeredménye

1. Luka-Marko Groselj, BMW E36 M3 ST
2. Tim Tajte, BMW 325i
3. Kerényi Ádám, BMW E30
4. Yves Faber, Nissan 200SX
5. Andreas Diepolder, BMW 6ER
6. Paul Vlasblom, BMW M3 Touring GTR
7. Szöllösi Tibor, BMW M3
8. Marc Fleury, BMW M3
9. Jochen Reich, BMW E36 V8
10. Axel Rauscher, BMW M5
11. Raymond Blankenaaun, BMW 325i
12. Kalbantner Géza, Lada 21074
13. Marc Scherrer, BMW Z3 m Coupé
14. Schweizer Dániel, BMW 330i E30
15. Kees Kok, BMW 325i
16. Werner Gusenbauer, Mercedes MKB CL55
19. Varga Tamás, BMW 330i
35. Radák János, BMW E30
39. Szeles Adorján, BMW 328i
45. Martinák Ferenc, BMW 328i