Börtönben a teljes rali-vb-mezőny

2005.04.19. 14:57

A Szardínia szigetén megrendezendő rali-vb-futam egyik gyorsasági szakasza a Mamone fegyház területén lesz.


Alcatraz. Itt maximum motorcsónak-verseny lehetne

Az idei raliszezon ötödik futama - ami egyben a Junior vb harmadik futama - keresztezi a Mamone Fegyenctelep határát. Az olasz autóklub (ACI) és az európai "fegyházkezelő" intézet közös elhatározásából született az a remek ötlet, hogy az olasz futam egyik gyorságija haladjon át a rabok uralta területen. Ezekben a napokban nagyjából 20 elítélt jár sportbírói tanfolyamra, hogy a verseny során segédkezni tudjanak. Tevékenységi körük azonban kizárólag a börtön területére vonatkozik.

A Mamone börtön a Tirso völgyben van, körülbelül 900 méterrel a tengerszint felett. A telep 2700 hektáron terül el, változatos domborzattal. Tipikus mediterrán vegetáció tenyészik, olajfák, parafák, gyümölcsösök, és gyönyörű, ezeréves fák nőnek a környéken. Öt kis tó is található, melyek természetes eredetű forrásokból táplálkoznak, és a börtön lakóinak is ezek szolgáltatják a vizet. A börtön épülete 1900-ban épült. Jelenleg 180 elítélt raboskodik falai közt, melyek 80%-a bevándorló (nem EU-tagállamból származik), és egyikük büntetési ideje sem haladja meg a 4 évet.

Szóval nem nehéz fiúkról van szó, hanem olyanokról, akik a börtön speciális programjában részt véve együtt dolgoznak a környékbeli állampolgárokkal, így készülnek fel a társadalomba való beilleszkedésre szabadulásuk után. Segítenek az áradások után újjáépíteni az utakat a közeli falvak, valamint a közterülteken gondozzák a parkokat. A Mamone-é a környék legnagyobb farmja is. Sajtot, mézet és húst állítanak elő, mely nagy része a bentlakók saját élelmezésére fogy, és marad a közeli szociális központnak is.

Ezen feladatok mellett jut idő egyéb pihentető tevékenységekre is. Falfestés, elektronikuskönyvtár-látogatás, oktatás, kézművesség, számítógépezés, sport, mozi és színház segít az idő eltöltésében. A Mamone börtön egyike Olaszország azon öt börtönének, ahol számítógépesített kórház is üzemel. Az év 365 napján, 24 órás közvetlen összeköttetésben állnak a milánói San Raffaele kórházzal.

A beilleszkedési program keretében született a megegyezés, mely szerint a börtön vezetése hozzájárul, hogy néhány elítélt részt vegyen az FIA rali-világbajnokság szardíniai futamának szervezésében, természetesen a börtön területén belül. Az április utolsó hétvégéjén zajló verseny első napján lesz a Mamone névre keresztelt gyorsasági, melynek 18,57 km-es távjából 2,94 km halad át a börtön területén. Április elején kezdte meg a húsz elítélt a sportbírói tanfolyamot, melynek végeztével láthatják el feladatukat a versenyen.

"Nagyon fontos számunkra, hogy megmutassuk embereknek azt a fajta igazságszolgáltatást, amely kevesebb sanyargatás, fal, rács segítségével is hatékony tud lenni" - mondta Vincenzo Alastra, a börtön igazgatója.