Új versenypálya a Nap alatt

2005.03.25. 09:31

Hamarosan elkészul Isztambul mellett az új török versenypálya. A terveket a malajziai és a bahreini versenypályák megálmodója készítette.


Lassan befejeződnek az Isztanbul közelében épülő új török versenypálya, az Otodrom építési munkálatai. A 2 215 000 négyzetméteren elterülő létesítmény alapkövét 2003. szeptember 10-én fektették le, és a tervek szerint a sportkomplexum idén májusban el is készül. Az Otodromban augusztus 21-én rendezik az első versenyt. A pályaavató esemény stílusosan a Forma1-es Török Nagydíj lesz. A DTM 2005-ös évadjának várhatóan egyik legizgalmasabb eseménye látogat majd a Boszporusz partján fekvő városba, hiszen az október 2-ai verseny után már csak egyetlenegy van a naptárban. Október 21-től 23-ig a MotoGP utazik Törökországba.


Az 5333 méteres aszfaltcsíkot az a méltán híres aacheni úriember tervezte, akit napjainkban a szakma legjobbjaként tartanak számon: Herman Tilke neve fémjelzi a malajziai és a bahreini versenypályákat is. Az Otodromban lesz helyük vívni a pilótáknak bőven: a nyolc bal- és hat jobbkanyart számláló pálya szélessége 14 és 21,5 méter között változik. A környezeti adottságokból adódó hullámzó vonalvezetés tovább színesíti a képet. A legnagyobb emelkedő 8,145%-os, a célegyenes, ahol a versenyautók a legnagyobb sebességgel döngethetnek, 655,5 méter hosszú. (Miheztartás végett: a Hungaroring szintén 14 kanyart számlál - ebből 8 jobbos, 6 balos -, 4381,08 méter hosszú, szélessége 10-15 méter között változik, a legnagyobb emelkedő 6,2%-os, a célegyenes hossza pedig 586,29 méter volt, az átépítésnél 788,9 méteresre növekedett)


Az 5333 méteres aszfaltcsíkot az Ahogy a pálya, úgy a kiszolgáló épületek is tökéletesen illeszkednek a környezetbe. A török kultúra és hagyomány jellegzetes jegyei még a lelátókon is látszanak majd. A 25 ezres főtribün, de még a 33 darab box is felvonultat török építészeti motívumokat. Rifat Hisarciklioglu, a Török Autósport-szövetség (MSO) elnöke módfelett elégedett az eseményekkel. "Ez hazánk motorsportban elért fejlődésének ékes bizonyítéka. A versenyzőknek és a nézőknek egyaránt kiváló, egyedi hangulatú versenyhétvégékben lesz részük hazánkban."