Öltsön magára abroncsot Ön is!

2002.12.20. 16:14

Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy egy autógyártó cég profiljában nem csak szigorúan vett autóipari termékeket találunk. Ezek a produktumok gyakran elég haszontalanok, mindössze az adott márka imidzsének tágabb kifejezésére szolgálnak, gondoljunk csak a BMW gördeszkára, a Porsche szánkóra, vagy a Saab fordulatszámmérőjének mintájára készített órákra.

Előfordul azonban olyan is, hogy a típusidegen cuccoknak értelme is van, ilyenből említhetjük a Toyota varrógépeit, vagy az Audi által készített méregdrága kerékpárt. Az elmúlt másfél évszázad egyik legjelentősebb kaucsukfeldolgozó és gumigyártó cége, a Pirelli régóta foglalkozik tevékenységének fősodrától eltérő felszerelések gyártásával.

1877-ben egy Francesco Casassa nevű úr csatlakozott Giovanni Pirelli cégéhez, ekkor kezdtek tisztasági és rövidáru termékeket gyártani. Miközben egyik üzemükben gőzerővel gyártottak szigetelt kábeleket Olaszország majdani villamos hálózatához, a másik telepen elkészült első ruházati kollekciójuk is: először kaucsukkal vízhatlanná tett kabátokat és köpenyeket gyártottak, majd később lábszárvédőkkel és konyhai kötényekkel egészítették ki a kínálatot.

Az évek során a kollekció egészen elképesztő darabokkal bővült, gyártottak sebészi köpenyeket és búvárruhákat, és a Pirelli nevéhez fűződik az első elasztikus fűzővel ellátott cipő is. Ezek után már nem volt megállás, készítettek porszívót, gumikesztyűt, ragasztószalagot, de legnagyobb dobásuk mégiscsak az Északi-sarrkör átrepülésére épített Norge léghajó volt 1926-ban.

A mostani kollekció elkészítését a cég egyik termékcsaládja, a P Zero abroncsok inspirálták. Ez a Forma-1-es fejlesztések alapján készülő márkanév először 1987-ben tűnt föl a Ferrari F40-es egyedi gumijaként, majd ez év elején kijött egy teljes sorozat ilyen, főleg nagyteljesítményű autókhoz ajánlott gumikból.

A ruhák logója nyújtott P betű, amit egy pont követ, valamint minden darabon fellelhető lesz valamelyik Pirelli gumi mintázata. Két termék készült el az első fázisban, egy anorák P Zero Aria és egy cipő, P Zero Acqua néven. A ruhák dizájnját és az anyagokat a Pirelli határozta meg, a gyártást viszont ruhaipari profikra bízták. Az anorákot az olasz Allegri készíti, míg a cipőt a Cult és Marlboro Classics márkák cipőit is gyártó Zeis üzemeiben varrják.

 
   
   

P Zero Acqua A vízálló Wolverine bőrből piros, világosbarna, kék és fehér színekben készülő cipő amolyan golfcipő-kézilabdacipő hibrid, bár formáját a hivatalos verzió szerint a vitorlázás inspirálta. Viselője valódi P Zero lenyomatot hagy maga után a porban: a cipő csúszásgátló talpán egyértelműen felismerhetők a futófelület vonalai.

A cipő anyagai a maximális komfort szolgálatában állnak: a szövetháló és a Drilex betét biztosítják a lábak szellőzését, ugyanakkor garantálják a vízállóságot. A cipő külső felületének előkezelése a tisztításban segít, a bőrfelületről egyszerű keféléssel távolíthatjuk el az utca porát, de a makacsabb mocskot vízzel és szappannal is moshatjuk.

 
   
 

P Zero Aria Fekete, gitt, piros és ólomszürke színekben készülő dzseki, keményebb igénybevételt is jól tűrő anyagokból. Külső bevonata gumírozott pamut, kettős bélése 100 %-os pamut, gallérja pedig lecsatolható és gyapjúból készül. A kabáton számos zseb található, külső és belső egyaránt, de mind közül talán leghasznosabb a snowboard-ruházat gyártóktól átvett mobiltelefon-tartó, ami tulajdonképpen nem más, mint egy begombolt zipzárral kívülről is elérhető belső zseb. A kabát gumírozott külső felülete természetesen itt is könnyen tisztítható. A P Zero stílusjegyeket belül találjuk: a bélés steppelése a P Zero gumik mintázatához hasonlatos.