Új úton a raliutánpótlás

2006.02.07. 17:30

Felnőttek a juniorok a feladathoz. Reméljük, nem kell eldugott parkolókból rajtolniuk a nagyok árnyékában.

A számos különböző fórumon elhangzottak és a sportágunkban rendkívül jól működő szájhagyomány útján felmerültekre is reagálva az MNASZ ezúton is szeretné tájékoztatni sportolóit és szurkolóit a hazai rallyesport utánpótlás sorozatainak jövőjével kapcsolatban. Az utánpótlás nevelés érdekében az RSB (Rallyesport Bizottság) létrehozta az Amatőr Rallyekupát, mely regisztrálja az ebbe jelentkező összes amatőr rendezvényt vagy sorozatot, mint amilyen például az RTE. Egy egységesített értékelési rendszerben díjazza az ARK licencet váltott versenyzőket, akik közül a legjobbaknak továbblépési lehetőséget kínál a magasabb osztályokba.

Ahogy azt a szakágvezetés már többször is bejelentette, a sportág második vonalát képviselő és az utánpótlást szolgáló Junior Bajnokság rendszere nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket ezért az idei évre alaposan átalakították. Megkapta a Rallye2 nevet, hogy a Junior névvel ne sértse, és ne degradálja a sorozatban eddig is szép számmal induló idősebb sportolókat. Az új név mellé szerencsére egyből egy új névadó szponzor is kerülhetett a szlovák Matador gumiabroncsmárka hazai forgalmazójának a jóvoltából.

A legfontosabb változás, hogy a Rallye2-bajnokság hét fordulósra tervezett versenyeiből hármat az Országos Rallyebajnokság I. osztályú futamaival együtt rendezik, valamint a Rallye2 két önállóan rendezett futama a Historic kategória futama is lesz egyben. Az első osztállyal közösen bonyolított versenyek jelentősen növelik majd a Rallye2 indulói által elért eredmények sportértékét, hiszen ugyanazokon a pályákon autózva, közvetve összemérhetik tudásukat a sportág élmezőnyével is ráadásul megmutathatják magukat az ORB igen népes közönsége előtt.

Annak érdekében, hogy az utánpótlás nevelést szolgáló sorozat minél hatékonyabban és sikeresebben működjön az RSB létrehozott egy Rallye2 Munkacsoportot, ahol a nagy szakági bizottsághoz hasonlóan minden szakmai területnek meg van a felelőse, a versenyzői összekötőtől kezdve a rendezőkkel és médiával kapcsolatot tartó személyig bezárólag. A munkacsoport célkitűzése, hogy egy sokkal látványosabb és magasabb sportértékű eredmények elérésének lehetőségét magában rejtő versenysorozatot működtessen az utánpótlás számára, mely egy jól látható továbblépési lehetőséget is kínál a sportolóknak. A megújulás keretében az alapkiírás is fontos változásokon esett át.

Továbbra is kiírják a Suzuki Kupát, változatlanul pénzdíjakkal párosított önálló értékeléssel is. Pontosítják a Magyar Suzuki Swift homologizációját, és minden kategóriában szigorodtak a technikai szabályok. Újdonságként kiírták a Lada Kupát, melyben külön értékelnek minden ilyen típussal induló versenyzőpárost. Az F csoportban továbbra is bármilyen autóval rajthoz lehet állni, mely megfelel a biztonsági és technikai szabályoknak. Itt 1600cm 3 alatti és feletti géposztályokra osztják a mezőnyt. Homológ 1600cm 3 feletti autókkal is lehet nevezni ide azoknak, akik esetleg a túl magasnak tartják az I. osztályú futamok költségeit. Az M csoport továbbra is megmarad a versenykörülmények között tesztelni kívánó I. osztályú versenyzők és az egyéb meghívott indulóknak. WRC és Super1600-as kategóriájú autókkal továbbra is csak ebben a kategóriában lehet majd rajthoz állni.

A versenyzők igénye alapján nőnek a versenytávok is, és a gyorsasági szakaszok hossza öt és húsz kilométer között változhat egy futamon. Az új alapkiírás szerint továbbra is csak utcai, E jelzéssel ellátott gumiabroncsok, versenyabroncsokból pedig csak a Matador típusúak lesznek használhatók. Ezzel is kapcsolatos, hogy március elején rendeznek egy versenyzői értekezlet, melyen a szakágvezetés tájékoztatja a sportág minden versenyzőjét, és konzultál a 2006-os évaddal kapcsolatban.

Országos Rallye2-bajnokság versenynaptára

2006. 04. 28-30. 13. Vredestein Rallye - Miskolc - Rallye2
2006. 06. 17-18. 2. Kapos Rallye - Kaposvár - Rallye2+Historic
2006. 07. 15-16. I. Viadom Esztergom Rallye - Esztergom - Rallye+Historic
2006. 08. 11-13. Budapest Rallye - Budapest - Rallye2
2006. 09. 15-17. 39.Allianz Hungária Rallye - Pécs - Rallye2+Historic
2006. 10. 07-08. 4. Palota Rallye - Várpalota lőtér - Rallye2
Egyeztetés alatt: I. Maxx Street Rallye Kiskőrös - Rallye2

Az újításoknak köszönhetően biztosan még érdemesebb lesz az idén kilátogatni a hazai ralipályák szélére, hiszen az I. osztályú versenyek a Rallye2-nek köszönhetően egy újabb színfolttal gazdagodnak, és az utánpótlás-sorozat versenyei is jóval látványosabbak lesznek!

A képekért köszönet DuEn-nek, és az MRY sportfotónak.