Rossi megint ralizott

2006.11.28. 22:09

A MotoGP bajnoka ismét autóba ült, és rajt-cél győzelmet szerzett Monzában.

A MotoGP nagynevű versenyzője úgy tűnik, rájött, hogy jobb négykeréken, mint kettőn, mert egyre többször bukkan fel autóversenyek, pontosabban rali futamok környékén versenyzőként. Legutóbb az új-zélandi rali-világbajnoki futamon elért eredményéről beszéltünk, most pedig már a hétvégi Monza Rally-n is túl vagyunk, ahol szintén fellépett. Nem is akárhogyan. A tavalyi Subaru Imprezá-s második helyezése után idén, egy Ford Focus WRC-vel már az első helyet csípte el.

Bár tavaly még voltak olyan nevek is a mezőnyben, mint pl. Colin McRae – akkor Skoda WRC-vel –, de Rossinak ez nem számíott, legyőzte, egyedül Capellóval nem bírt. Idén nem volt McRae, de volt Capello – most Subaru Impreza WRC-vel –, viszont Rossi a Focusszal, és a Pirelli P Zero versenygumikkal gyorsabbnak bizonyult, így a tavalyi eredményhez képest helyet cseréltek a dobogón.

Az olasz rali-bajnokság idei utolsó futamán ralisok és pályaversenyzők is rajthoz álltak. Dindo Capello, Markku Alen, Piero Longhi és Didier Auriol is ott lihegett Rossi nyakában, de nem nagyon bírtak a pajeszkirállyal. Rossi rajt-cél győzelmet aratott. Ahhoz képest, alig nyolc napja még egy másik autóval, egy Subaru Imprezával hasított Új-Zélandon, és az abszolút 11. lett, nem is tudom hirtelen, hogy ezen a kisebb kategóriás futamon ez az eredmény fejlődést vagy szinten tartást jelent-e.

Lehet, hogy a titok a gumikban rejlik? Nagyon elégedett vagyok a Pirelli gumikkal, remekül vizsgáztak a monzai aszfalton – mondta Rossi. Az első napi esőzés után a második napra teljesen felszáradtak a pályák, és szerencsére sikerült minden körülmények között a legmegfelelőbb keverékű P Zerókat választanom.

Ez valószinűleg nem véletlen, hiszen Rossi minden ralis megmozdulásán Pirelli gumikat használt eddig is, így nemcsak kellő tapasztalatot szerezhetett már, de elképzelhető, hogy szakértők is súgtak neki. Mindenestre a jól beállított versenyautó, a bevállalós – őrült – pilóta és a megfelelő gumik ismét bizonyítottak.

Köszönet a képekért a cseh ralis honlapnak.