Végre!

2004.06.21. 09:51

Ismét felöltötték a tűzálló rugdalózót a srácok, és akiknek még volt esélyük bármire, azok bekeményítettek. A többiek pedig próbálták tartani a már megszerzett pozíciót. Ez egy akkora általánosság, hogy tulajdonképpen bármelyik versenyen el lehetne sütni.

csik.jpg

Asival először 1997-ben találkoztam a hungaroringi gyorsulási versenyen. Akkor még minden héten volt egy verseny ott, és ő a szezon közepe felé tűnt fel a teljesen szétbarmolt egyes Golfjával. Sokat nevettünk rajta, az autóján és a sleppjén, annak ellenére, hogy szinte az első pillanattól kezdve minden autót elvert, és a motorokkal ment közel azonos időket. Az autó azért volt vicces, mert annyira le volt könnyítve, hogy fél kézzel fej fölé lehetett emelni a hátuljánál fogva. A hátsó kerekek két másik autó segédkerekei voltak (elöl slickek), az utastérben pedig mindössze egy gokart ülés, meg a kormány volt. Ja nem, volt még egy műszer is, ami nem tudom pontosan mit mutatott, de nagyon fontos lehetett, mivel állandóan azt nézték miközben az autó elejét fújták a tűzoltó készülékkel rajt előtt.

Erre - állítólag - a túlhűtés miatt volt szükség, mivel a motor egy 1.9-es VW dízel volt, brutális turbónyomással, és valami spéci áttételezéssel. A társaság azért volt vicces, mert ránézésre egy Trabant kerekének a felfújását sem mertem volna rájuk bízni, ahogy rohangáltak össze-vissza az elmaradhatatlan kannás borral a kezükben. Közbe' meg olyan autót építettek, hogy mindenki elájult, ha elrajtolt. A cél utáni bal kanyarban (visszafelé megy a verseny a célegyenesben) mindig félt Asi, mert közel volt a kanyar a célhoz, és a nagy fékezéstől felemelkedett az autó hátulja, és ilyenkor instabillá vált_

Még ebben az évben elindult egy kettes Golffal az RTE szombathelyi versenyén, és meg is nyerte. Aztán jött a másodosztály a Magyar Suzukival, majd az elsőosztály, és bár szinte mindig maradtak nyitott kérdések az autóinak szabályosságát tekintve, az vitathatatlan, hogy iszonyatosan nagy tehetség a srác, bármilyen autóba ül. Sokan azt mondják az nem tehetség, ami neki van, hanem őrültség, azért gyors a pályákon, mert nincs benne semmi félelem, és ész nélkül elnyomja mindenhol. Nem hiszem, hogy ész nélkül menne, mivel az is köztudott róla, hogy nagyon precíz itinert ír. Sőt, olyan urban legendák is szállingóznak, hogy nem engedi a navigátorának, hogy alsónadrágot húzzon, mert ezzel is súlyt spórol, vagy, hogy ha tekézik a barátaival akkor sem azt nézi, hogy hány bábut talál el, hanem, hogy az ő golyója gurul a leggyorsabban_

Nem is tudom miért jutott ez most eszembe. Talán azért, mert a most hétvégi szombathelyi versenyen győzött először abszolútban a magyar rali bajnokság első osztályú futamán. És azt kell mondjam, ezt most megérdemelte. Tavaly még büntetést kapott az első nap, és a következőn, mikor Ifj.Tóth és Benik élethalálharcot vívott az első helyért, addig Ő tíz másodpercekkel verte őket. A büntetése sok volt, nem tudta teljesen ledolgozni, úgyhogy idén igazán méltón tért vissza.

Na de most kicsit tegyük félre őt és nézzük a versenyt, meg a többi versenyzőt. Az össztáv kicsivel több mint 510 kilométer, amiből közel 120 gyorsasági. Ismét az első nap végén került sor a Super Special (mondjuk prológ) szakaszra, e mellett még 12 gyorsaságira lett felosztva a kizárólag murvás felületű táv; pénteken 7 - az SS-el együtt -, szombaton további 6. A tervből azonban pénteken a váratlanul érkező zivatar miatt egy szakaszt törölni kellett.

A versenyzőket tekintve simán elmondható, hogy a tavalyitól eltérően most szinte mindenki eljött, akinek van licensze. Még az idei szezont kihagyó Ifj.Tóth János is autózott egyet, bár csak a mezőny előtt, egy utcai autóban végezte az előfutók nem túl kellemes munkáját. Mögötte azonban teljes létszámmal sorakozott fel a nagy magyar rali mezőny. Hat WRC, rengeteg A8-as - köztük a TotalCar.hu Rally Team csapat is - és N4-es szerepelt a négykerékhajtásúak között. És a kétkerekeseknél is megvolt mindenki, ahogy a H csoportban is. Felbolydult a környék rendesen, na.

Pénteken az első gyorson már lehetett érezni, hogy keménykedés lesz, mert Asi rögtön nyomott Benikék kezébe egy hetest. Ennyi másodperccel volt gyorsabb ezen a 13,4 km hosszú szakaszon. Ezen a napon még kétszer nyert gyorsaságit, és ez elég is volt ahhoz, hogy a napot az élen állva fejezze be. Benikék is háromszor nyertek szakaszt, de egy elszúrt gumiválasztással és egy megforgással nehezítettek saját helyzetükön, így 18 másodperccel lemaradva a második helyen futottak célba.

A bajnokságot vezető Turi Tamás az Octavia WRC-vel küszködött. Már az első nap is sokat veszített a túlcsúszások miatt, amelyekre a következő magyarázatot adta: "A kézifék a hátsó hajtást nem oldja, ahogy meghúzom, belefullad az autó. Ezt kétszer eljátszottam, egyszer túlcsúsztam egy elágazásban, így elég rossz időket tudtunk menni. Ha ezek a hibák nem lennének, akkor jó lenne minden, eddig még nem tudtam megmutatni." Így aztán az első napot a negyedik helyen fejezte be.

Harmadik helyre pedig Herczighék érkeztek, akik már az előző futamon is bizonyították, hogy nem nagy falat a kétkerekes Citroënből átülni egy WRC-be. Bár sokat panaszkodtak, hogy még nem tökéletesek a beállítások, meg a gumik sem az igaziak, mégis stabilan a negyedik időket hozták, sőt, kétszer még másodikak is voltak, így sikerült aztán a harmadik leggyorsabbként beállni az esti parc fermébe.

Az N4-ben Hideg Krisztián repesztett észvesztően. Hatalmasat vívott Balázsékkal, akiknek két gyorsasági erejéig át is engedte az első helyet, de aztán meggondolta magát és visszakérte. Ez így néz ki a saját szavaival: "A harmadik gyorson elkövettünk egy kis hibát. Arra számítottam, hogy a lassító ezen a versenyen is lassító, ezzel szemben többön is ötödikben át tudunk menni, és a végáttételem leforog." Estére előnye alig 5 másodperc lett, míg a harmadik helyen beérkező Botka már 47-re volt.

Az A7-ben a Menya-Jana művésznévre hallgató páros keményen csatázott a Golf Kit-Carral visszatérő Dicsa Tibivel. A negyedik gyorson vették át tőle az első helyet, ahol Tibi rossz gumiválasztása is a kezük alá dolgozott. Kettejük közt 9 másodperc lett a különbség a nap végére, de a harmadik helyen álló Tárnok már több mint 1 perccel maradt le. Majdnem ugyanez a helyzet állt elő - szokás szerint - az A6-ban is. Bútoréknak továbbra sincs ellenfele. A második helyen befutó Kakuszinak már közel 2 perc volt hátránya az első nap végén.

A kisebb kategóriákban is nagyon kemény küzdelmek folytak, aminek általában az autók látták a kárát. Az elő gyorson még 85-en verekedték át magukat, de este már csak 72 versenyautó jött össze. Ebben benne van a H csoport is, ahol Maticsék álltak az élen Hodula és Balatonyi előtt. A tavalyi bajnok Pethő az első két gyors után az élen állt, aztán szétrobbant a váltó, és a következő gyorsaságit is így tette meg, mert a szervizpark csak az után volt. A váltót kicserélték, de hatalmas hátrányba kerültek, a hatodik helyen, hárompercnyire Maticstól mentek aludni.

Vasárnap délelőtt aztán ismét felöltötték a tűzálló rugdalózót a srácok, és akiknek még volt esélyük bármire, azok bekeményítettek. A többiek pedig próbálták tartani a már megszerzett pozíciót. Ez egy akkora általánosság, hogy tulajdonképpen bármelyik versenyen el lehetne sütni, de nekem csak most jutott eszembe, ahogy az eredménylistát nézegettem. Ugyanis nem sok minden változott.

Asi előnyét nem tudták Benikék ledolgozni, sőt, az első két szakaszon még kaptak is hozzá. Így aztán hiába nyomtak két abszolút időt, és faragtak le 10 másodpercet, csak a második helyre sikerült befutniuk Asi mögött. Ezzel az eredménnyel Benikék a bajnokságban pont egálba kerültek Turiékkal, akik most a negyedik helyet tudták megszerezni. Herczighék harmadik helye nem volt ugyan Bomba!biztos péntek este, de a szombati csatát mindenképp ők nyerték Turival szemben, így megérdemelték a harmadik helyet.

Az N csoportban Hideg Krisztán is megőrizte első helyét, mögötte a végére technikai gond miatt épp csak célba érő Balázs Vili lett a második, ahogy előző este is. Az A7-ben viszont megfordult a két élen álló helyezett. Menya autójában eltört az egyik gátló, így ment végig, ezért Dicsa Tibi meg tudta előzni. Bútor viszont a tőle megszokott hibamentes autózással megtartotta első helyét az A6-ban, és abszolútban is csak egy N-es autó (Hideg Krisztián) tudott elé furakodni. Ezt Robi kudarcnak veszi, és Veszprémben szeretné az összes N-est maga mögé utasítani. Na, kiváncsi leszek ...

A H csoportban Matics lett az első, aki saját elmondása szerint a szombati napot sétakocsikázással töltötte. Ennek oka, hogy az ellenfelek mind műszaki gondokkal küszködtek már pénteken is, és akkora hátrányra tettek szert, hogy Misinek nem kellett hajtania. Ez az időeredményein is látszik, szombaton két ötödik, két negyedik, és két második időt tudott felmutatni, míg az ötödik helyen végző Pethő az összes gyorsot megnyerte ezen a napon, de ez sem segített rajta.

A következő futam július elején Veszprémben lesz, ahol ismét levegőhöz juthatnak a Juniorok is.