Az élet Loeb nélkül

2006.10.16. 19:30

Olyan volt a verseny, mintha Loeb nem lett volna ott. Persze nem is volt, csak épp semmi más változás nem látszódik az eredménylistán.

A kartörése miatt otthon ragadt versenyzőt Colin McRae helyettesítette a soron következő világbajnoki futamon, de sajnos az öreg - egyébként a legfiatalabb világbajnok 1995-ből - róka nem nagyon tudott labdába rúgni, és fellépése még csak a felejthetőség határát sem érte el. Sokkal inkább észrevétlennek nevezném produkcióját, amiben azért a kevés teszt, és műszaki probléma is közrejátszott.

Nem kezdődött simán a dolog, az első két gyorsaságit csuklóból törölték, mivel olyan köd volt a - ráadásul - tökig sáros pályákon, hogy jobbnak látták nem versenytempóban ráengedni a mezőnyt a láthatatlanságra. Szóval az első nap a harmadik szakasztól kezdődött csak el. És innentől fogva Grönholm kezdődött Grönholm él menetelése. A három nap folyamán egyszer sem adta át a vezető pozícióját. Egyébként pénteken még a negyedik gyorsot is törölték, ami ugyanazon a pályán volt, ahol az első lett volna.

Egyértelmű tehát, hogy Grönholm rajt-cél győzelmet aratott, de nem is ez a lényeg. Hanem az időkülönbségek. Szinte ugyanakkora előnnyel győzött, mint amekkorával Loeb szokott, ami egyébként nem meglepő, hiszen olyankor Grönholm ott liheg a nyakában. De aztán még csak egy fehér vitorla sem látszódik a távolban. Ez most is így volt. Hiába hozták ide McRae-t, hiába tüzelt mindenkit a lehetőség, hogy Loeb hiányában legalább eggyel előrébb végezhet.

Hiába feszítette Grönholmot a tudat, hogy Loeb hiányában az összes hátralevőt futamon győznie kell, mert csak akkor tudja megelőzni a pontversenyben, és csak így lehet világbajnok. Mindez szemernyit sem látszódott az eredményeken. Grönholm hasított, mint az állat, a többiek is persze, de ők csak a saját állat tempójukban, ami poroszkálásnak hat… Ahogy ez eddig is így volt. Loeb hiánya tehát semmi nyomott nem hagyott, csak a saját statisztikájában üres ez a rész.

Grönholm Focus WRC-je mögött egy ideig ott küzdött Petter Solberg a Subaruval, még a beállításokkal is játszottak, hogy jobban fel tudja venni a lépést. A pénteki hat megtartott gyorsból hármat nyert Solberg, és hármat Grönholm, a nap végére Solberg hátránya 26 másodpercnyire gyűlt. Mögötte további 22 másodpercre a másik Focus WRC-vel száguldó Hirvonnen futott be.

Colin Mcrae egyelőre - aztán később sem - hozta a hozzá fűzött reményeket. Én speciel arra fogadtam a verseny előtt, hogy a második nap, de legkésőbb a harmadikon egy hatalmas bukással búcsúzik az első helytől, ahogy szokott. De aztán az első helynek még a közelébe sem jutott szegény, viszont a bukást is megúszta. Gondolom nem tudott olyan gyorsan menni a Xsara WRC-vel, hogy esés legyen.

Több mint egy éves kihagyás után persze nem lehet csodákat művelni, főleg ha becsúszik egy kis gumiválasztási baki is, ami egyébként az adott körülmények között érthető, hiszen monszunközeli időjárásra senki sem számított. Eredetileg azért hívták, hogy pontszerző helyekre befutva elrabolja a pontokat Grönholm elől, így biztosítva be Loeb, és a csapat világbajnoki pozícióját. Úgy látszik eddig ez nem jött össze egyiküknek sem. Pénteken McRae közel másfél perces hátrányban Grönholm mögött, a hatodik helyen végzett.

Szombatra némileg szebb idő köszöntött a rallerekre, de ez csak a gumiválasztást bonyolította tovább, mert kérdéses volt mennyire száradtak fel az utak a hegyekben. Az eső a nap nagy részében visszatartotta magát az eséstől, de az utolsó előtti gyorsaságin jégvihar lepte meg a mezőnyt. Solberg Imprezájának ebbe sajnos beletört a foga.

De előtte még küzdött derekasan. Megnyert két gyorsot is, de ez is kevés volt a felzárkózáshoz. Főleg, hogy Solberg a 15. gyorson nekiütközött egy sziklának, majd az árokban landolt az Impreza WRC. Hónapok óta most volt Petter a legjobb pozíciójában, és tessék, ez is így ér véget. Nem volt szerencséje az idei szezonban.

Hirvonnen két gyorsasági győzelemmel a zsebében a második helyre került, tehát több mint két perces hátránnyal, a harmadikra pedig Hening Solberg, három perces hátrányban Grönholm mögött, a Peugeot 307 WRC-vel. Nem is értem, hogyan történhet ilyen. McRae-nek Solberg kiesése után nemhogy egyet javult volna a helyzete, de kettőt romlott, így a hetedik helyen fejezte be a napot. A gumikat sikerült nem megfelelően kiválasztania, és még a beállítások sem feleltek meg az esős időnek.

A vasárnap már szokás szerint nem hozott nagy változást, sőt, az élmezőnyben semekkorát sem. Grönholm nyert, ezzel maximálisan teljesítve a Loeb-utolérés első lépcsőjét. Idén ez volt az ötödik győzelme. Mögötte a másodiknak Hirvonen futott be, ezzel a maximális pontszerzéssel a Ford csapat át is vezette a vezető helyet a gyártók versenyében. A harmadik pedig Hening Solberg lett, aki élete első világbajnoki dobogós helyezését szedte össze most.

McRae-t pedig még az ág is húzza. A csetlés-botlások, gumis bénázás után még úgy-ahogy tartotta a hetedik helyet, de aztán az utolsó gyorson a generátor hibája miatt megállt. A generátor… Loeb alatt érdekes módon sosem történt műszaki hiba a Xsarákkal, McRae pedig emiatt még a versenyből is kiesik. És ne mondja nekem senki, hogy az agresszív vezetéstechnikája miatt ment tönkre a generátor. Egyáltalán minek az egy versenyautóba, gyorsaságin? Tudom, nem értek hozzá.

A világbajnokságból már csak három futam van hátra, a következő október végén Ausztráliában lesz. Jövőre egyébként már nem lesz Törökországban világbajnoki futam, sőt, lehet, hogy utána sem.

Végeredmény

1. M. Grönholm Ford Focus 3:28:16,3
2. M. Hirvonen Ford Focus 3:30:39,7
3. H. Solberg Peugeot 307 3:31:22,3
4. X. Pons Citroën Xsara 3:31:43,7
5. K. Katajamaki Ford Focus 3:31:44,8
6. C. Atkinson Subaru Impreza 3:31:52,8
7. D. Sordo Citroën Xsara 3:32:41,1
8. M. Stohl Peugeot 307 3:32:46,6
9. F. Duval Skoda Fabia 3:33:51,9
10. A. Aigner Skoda Fabia 3:35:13,7

A vb állása

1. S. Loeb 112 pont
2. M. Grönholm 87 pont
3. M. Hirvonen 47 pont
4. D. Sordo 43 pont
5. M. Stohl 34 pont
6. H. Solberg 25 pont
7. P. Solberg 23 pont
8. T. Gardemeister 20 pont
9. X. Pons 18 pont
10. C. Atkinson 17 pont

Gyártók versenye

1. Ford 153 pont
2. Kronos Total Citroën 145 pont
3. Subaru 83 pont
4. OMV Peugeot Norway 67 pont
5. Stobart VK M-SP. 35 pont
6. Red Bull Skoda 23 pont