Mérlegelés félidőben

2006.07.16. 09:46

A tízfutamos bajnokság félidőhöz érkezett, ideje mérlegelni. Priaulx vezeti ugyan a tabellát, és ő az egyetlen pilóta a mezőnyben, aki többször is felállhatott a dobogó legfelső fokára, az előnye mégsem megnyugtató. Még bármi is történhet.


Öt verseny után az utóbbi két év bajnoka, a brit Andy Priaulx vezet ugyan a bajnokságban, mégsem érezheti biztonságban magát. 2004-ben és 2005-ben is az utolsó versenyen dőlt el a bajnoki cím sorsa, nagy rá az esély, hogy idén sem lesz másképp. A különbség csak annyi, hogy míg az elmúlt években Priaulx egy másik gyári BMW-pilótával, Dirk Müllerrel csatázott, idén hatan-nyolcan pályázhatnak jó eséllyel a végső győzelemre. A SEAT-nak ugyanannyi esélye van, mint a BMW-nek.


A sok remek pilótának, a hendikeprendszernek és a hasonló teljesítményű versenyautóknak köszönhetően egyelőre úgy tűnik, lehetetlen tetemesebb előnyt összeszedni. A bajnokságban vezető hat pilóta közül bárki képes lehet rá, hogy nyerjen, de még a hetedik helyen álló Peter Terting és a nyolcadik Jörg Müller is ott lehet az elején a végső elszámolásnál. Pedig Priaulx 10 futamból négyet megnyert, és mindössze kétszer maradt pont nélkül, de még így sem lélegezhet fel.

A bajnokság július 29-én folytatódik. A versenyautók már úton vannak Mexikó felé. A pueblai versenypályát átépítették, kicsit hosszabb, de elsősorban biztonságosabb lett. Tavaly Jörg Müller csúnyán összetörte az autóját itt. Ezt idén is megteheti, de ugyanott már nem.

Néhány érdekes adat:

A WTCC futamain 2006-ban átlagosan 29,2 pilóta vett részt.

Mind a négy gyári csapat (Alfa Romeo, BMW, Chevrolet, SEAT) szerzett már legalább egy győzelmet.

Átlagosan 43 750 néző látogatott ki a versenyekre, vagyis a World Touring Car Championship nyolc százalékkal népszerűbb idén.

Mindössze egyetlen pilóta, Andy Priaulx, tudott többször nyerni. A brit négyszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Egy-egy győzelmet szerzett Yvan Muller, Dirk Müller, Jörg Müller, Augusto Farfus, Jordi Gené és Alain Menu.

A bajnokság állása félidőben

1. Andy PRIAULX, 44 pont
2. James THOMPSON, 41 pont
3. Gabriele TARQUINI, 40 pont
4. Rickard RYDELL, 34 pont
5. Yvan MULLER, 33 pont
6. Dirk MÜLLER, 32 pont
7. Peter TERTING, 32 pont
8. Jörg MÜLLER, 30 pont
9. Augusto FARFUS, 28 pont
10. Jordi GENÉ, 24 pont