Priaulx újra világbajnok

2006.11.19. 11:29

Matematikai esélye nyolc embernek volt, de a kvalifikáción ketten elbuktak. Aztán szépen lassan a többieknek is elszállt minden reményük, hogy megverjék a verhetetlen Andy Priaulx-t, igaz, Jörg Müllernek majdnem sikerült.


Megkérdezték Andy Priaulx-t az edzés után, mit szól a váratlan fordulatokhoz , mire ő azt felelte, hogy egyáltalán nem volt itt semmiféle váratlan fordulat, sőt, nagyon is várható volt, hogy balesetek szakítják majd félbe az időmérő edzést, ezért is akart mindjárt az elején jó kört menni, és a jó taktika ki is fizetődött. Miután a brit pilótáé lett a pólpozíció, nem volt többé kérdés, aki bajnok akar lenni, annak őt kell megvernie.

Az első futam

Priaulx úgy rajtolt és úgy versenyzett, mint egy gép. Látszott rajta, semmi szín alatt nem szeretné kiengedni kezéből a világbajnoki címet, ezért hát gyorsan rajt-cél győzelmet aratott. Duncan Huisman ott ment szorosan mögötte, de nem tudta és vélhetően nem is akarta megelőzni. A harmadik helyen az év közben hullámzó teljesítményt mutató Yvan Muller futott be, a SEAT Leon sem maradt le nagyon a BMW-ktől. De a verseny korántsem volt ilyen egyszerű.

Már az első körben nagy volt a dulakodás, egy szűk jobbosba, a Lisboa-kanyarba ezúttal Farfus és Dirk Müller nem fért be egyszerre. A brazilnak szerencséje volt, a belső ívről tovább tudott menni, Dirk azonban nekicsúszott a falnak, a BMW 320si keresztbe állt és eltorlaszolta az utat. Aztán a többiek valahogy csak átcsusszanntak a fal és a versenyautó romjai között, de a mezőny eleje addigra már messze járt.

Nem kellett a biztonsági autó, a BMW 320si-t szerencsére hamar kiemelték, így folytatódhatott a verseny. Közben Stefano D’Aste és Jan Magnussen is megzúzta a kocsiját, előbbi a pit felé vánszorogván jó ideig fel is tartotta az élen autózókat, mivel a pálya azon részén tilos előzni; Coronel fel tudott zárkózni, de a sorrend nem változott. A negyedik körben Giovanardi elvette Farfustól a negyedik helyet. A brazil Alfáját ezután a verseny végéig ostromolta Jörg Müller, de nem tudta megelőzni.

Coronel feljött a hetedik helyre, Terting lett a nyolcadik, így ez a páros szerezte meg a jogot, hogy a második futamon az első sorból indulhasson. A Chevrolet-k pechsorozata folytatódott, előbb Nicola Larini, később Alain Menu törte össze a versenyautóját, és esett ki ideje korán a versenyből. A pontversenyben az első futam után Priaulx vezetett 69 ponttal, Farfus 64 ponttal ott loholt mögötte, Jörg Müller volt a harmadik 62 ponttal.

Az első futam végeredménye

1. Andy PRIAULX, GBR - BMW 320si
2. Duncan HUISMAN, NED - BMW 320si
3. Yvan MULLER, FRA - SEAT Leon
4. Fabrizio GIOVANARDI, ITA - Honda Accord Euro R
5. Augusto FARFUS, BRA - Alfa Romeo 156
6. Jörg MÜLLER, GER - BMW 320si
7. Tom CORONEL, NED - SEAT Leon
8. Peter TERTING, GER - SEAT Leon
9. Robert HUFF, GBR - Chevrolet Lacetti
10. James THOMPSON, GBR - SEAT Leon
11. Gabriele TARQUINI, ITA - SEAT Leon
12. Jordi GENÉ, ESP - SEAT Leon
13. André COUTO, MAC - SEAT Leon
14. Dirk MÜLLER, GER - BMW 320si
15. Salvatore TAVANO, ITA - Alfa Romeo 156

A második futam


Jörg Müller remekül rajtolt, gond nélkül állt az élre. Hasonlóan jól indult a versenye Augusto Farfusnak is, de a bajnoki trófea néhány másodperccel később végtelen messzeségbe került, amikor a brazil pilóta falhoz csapta az Alfa Romeót egy kanyar kimeneti ívén. Nem sokkal később Huisman és Gené ütközött a Lisboa-kanyarnál, rögtön ezután a pálya egy másik szakaszán Huff és Tarquini is falnak ment, be kellett hívni a biztonsági autót.

A safety car mögött három, végtelennek tűnő kört tett meg a mezőny. Az újraindításnál Jörg nagyon meglépett, mivel a második helyen autózó Tertingnek problémái adódtak, a mögötte autózók pedig nem előzhettek, hiszen a biztonsági autó távozásakor a rajt-célvonalig tilos. Aztán Yvan Muller mégis megelőzte kínlódó csapattársát, és ezért majdnem meg is büntették, de aztán mégsem.


Jörg végül könnyedén nyert, ám ezzel csak a második helyet szerezte meg a bajnokságban, Priaulx ugyanis egész verseny alatt sikeresen tartotta maga mögött Fabrizio Giovanardit, így ötödik lett, és 73 ponttal újra megnyerte a World Touring Car Chempionshipet. A csapatversenyben is a BMW lett a legjobb, de vélhetően az N.Technologynál is nagy volt az öröm, hiszen régi fejlesztésű versenyautóval, gyári támogatás nélkül megverték a Chevrolet-t, és Farfus kiváló versenyzéssel harmadik lett a bajnokságban.

A második futam végeredménye

1. Jörg MÜLLER, GER - BMW 320si
2. Yvan MULLER, FRA - SEAT Leon
3. Tom CORONEL, NED - SEAT Leon
4. James THOMPSON, GBR - SEAT Leon
5. Andy PRIAULX, GBR - BMW 320si
6. Fabrizio GIOVANARDI, ITA - Honda Accord Euro R
7. André COUTO, MAC - SEAT Leon
8. Dirk MÜLLER, GER - BMW 320si
9. Alessandro ZANARDI, ITA - BMW 320si
10. Alain MENU, SUI - Chevrolet Lacetti
11. Stefano D'ASTE, ITA - BMW 320i
12. Luca RANGONI, ITA - BMW 320si
13. Duncan HUISMAN, NED - BMW 320si
14. Rickard RYDELL, SWE - SEAT Leon
15. Diego ROMANINI, ITA - BMW 320i

A bajnokság végeredménye

1. Andy PRIAULX, 73 pont
2. Jörg MÜLLER, 72 pont
3. Augusto Farfus, 64 pont
4. Yvan MULLER, 62 pont
5. Gabriele TARQUINI, 57 pont
6. Dirk MÜLLER, 54 pont
7. Rickard RYDELL, 54 pont
8. James THOMPSON, 54 pont
9. Peter TERTING, 49 pont
10. Jordi GENÉ, 36 pont
11. Alessandro ZANARDI, 26 pont
12. Nicola LARINI, 24 pont
13. Duncan HUISMAN, 22 pont
14. Gianni MORBIDELLI, 22 pont
15. Alain MENU, 21 pont
16. Robert HUFF, 20 pont
17. Tom CORONEL, 20 pont
18. Salvatore TAVANO, 15 pont
19. Luca RANGONI, 14 pont
20. Fabrizio GIOVANARDI, 8 pont

A gyártók versenyének végeredménye

1. BMW – 254 pont
2. SEAT – 235 pont
3. Alfa Romeo – 154 pont
4. Chevrolet – 128 pont