Az Egyesült Királyság töviről a hegyire

Az Egyesült Királyság töviről hegyire

2017.09.03. 10:29

  • Anglia egyik csücskéből a másikba
  • Az autóbuzéria legfontosabb kegyhelyei
  • A legjobb utak
  • Közösségi útiterv, írj bele!
  • Itt egy térképen az egész!

Összefoglaló

Anglia egyik csücskéből a másikba
Az autóbuzéria legfontosabb kegyhelyei
Alegjobb utak
Közösségiútiterv, írj bele!
Itt egy térképen az egész!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Helló, a minap 40 lettem, és ennek örömére elmegyek Angliába. Mondd meg, hova, én elmondom, milyen volt. Azt kaptam magamtól ajándékba, hogy: 

    1: megnézhetem a Goodwood Revivalt

    És naponta hússzor elájulhatok. Jártam már ott hét éve, és azóta is állítom, hogy bárkinek, aki valaha sóhajtott fel autótól, a Revivalnél egyszerűen nincs feljebb. Csak azt nem értem, hogy hogy lehet, hogy nem Szent Péter a portás, mert minden egyéb tekintetben tökéletesen megfelel a mennyországról alkotott képemnek. 

    Befeküdne ön egy 69-es Ferrari prototípus alá? Parancsoljon. Megkóstolná egy Lotus 49 difiolaját? Már márthatja is bele az ujjbegyét az úr, mert itt minden box nyitott. A Revival egy hétvégényi kőkemény historic versenyzés a vidéki Anglia égő zöld gyepszőnyegén. 

    Olyan veteránok ölik egymást a pályán, melyek közül néhány többe kerül az egész Totalcarnál, hozzácsomagolva az Indexet, az irodaházat, továbbá a mellette álló parkolóházat, az összes benne álló autóval egyetemben. Ez nem is szimpla újságírói nagyotmondás: egy olyan szokványos versenybalesetben, mint a tavalyi az alábbi videón, csak a Ferrari 250 GTO tízmilliárd forint, és akkor a Cobrát nem számoltam. 

    De elég a freitamásizmusból, nem a felfoghatatlan vagyon a lényeg, hanem hogy a Revival úgy működik, hogy egy több hektáros területet körbevágnak egy hatalmas sniccerrel (schnitzerrel?), és visszaviszik az időben úgy 60 évet. Régiek az autók a versenypályán, régi a pálya maga, ami a világháborúban RAF légibázis volt, korhű ruhát visel a teljes személyzet, a résztvevők, a látogatók, korhűek a büfék, a food truckok, a vécék, még a helyi Tesco is archívban nyomja, beleértve az átcsomagolt termékkínálatot. 

    Tudom, hogy így leírva nem hiszed el, de ha ott vagy, se hiszed. Vagy ha mégis, akkor egyszer csak átdörög a fejed fölött egy Me 109-est kergető Spitfire, és azonnal leülsz a földre önvizsgálatot tartani. Ez lesz az első három nap.

     2: Goodwood után autóba pattanunk

    És bejárjunk Nagy Britanniát a bal alsó csücsöktől a jobb felsőig. Ezt a túrát úgy hívják, hogy LE JOG, ami a "Land's End to John O'Groats" rövidítése, ami lényegében a Battonyától Nemesmedvesig* angol megfelelője, vagyis az ország két átellenes csücskén található helységek neve. 

    *Y és Z generácós olvasóinknak: a rendszerváltás előtt úgy tanították a történelmet, hogy II. vh. vége felé a nácikat és a nyilasokat kiverő, majd az országot helyettük 45 évre megszálló szovjetek felszabadítottak minket. A dicsőséges felszabadító Vörös Hadsereg kelet felől Battonyánál lépett Magyarország területére, és Nemesmedvesről füstölte ki utoljára a németeket 1945 április 4-én, utóbbiról szóljon az ének úttörőnyakkendőben az iskolaudvaron.

    És most jön a java! A két hét alatt úgy szeretnénk körbejárni Angliát, hogy érintsük az autóbuzéria szempontjából legfontosabb kegyhelyek jelentős részét. És hogy ne egyszerűen az legyen, hogy a tévés majom nyaral egy jót, ezért a gyakorlat célja az, hogy közösen szedjük össze ezt a listát, ami térképes formában, útvonallal és tapasztalatokkal egyetemben itt marad majd az internet betiltásáig vagy a robotok hatalomátvételéig, attól függ, melyik jön előbb. És így ha jövőre te is szeretnél menni, csak visszajössz ide, és már benne is vagy a tutiban.

    Szóval, internet, drága olvasók, legendás magyar diaszpóra, második legnagyobb városunk, London, gyűrd fel az ujjad, és írd meg kommentben, hova menjünk. Mi rendszerezzük, felpakoljuk a térképre a javát, és aztán beszámolunk mindenről itt.

    Továbbá kövessétek ezt az örökké frissülő cikket, mert ide kerül a tartalom alaposabbja, és/vagy az én Facebook-oldalamat, ahova meg naponta szaladnak majd fel a valós idejű apróságok.  Azért nem a TC-ére, hogy ne rakjuk tele az újság felületét egy másik ország párhuzamos valóságával. Állítólag esni fog, juhé!

    Gyere hozzászólni, programot, látnivalót, csodaszép utat ajánlani erre az ugróhivatkozásra!

Vissza az összes bejegyzéshez