Száz tonna vas és teteje sincs

Balatonfüred Concours d'Élegance, 2018, Lincoln Continental Convertible – 1947.

2018.04.30. 08:24

lincoln continental

Csak hogy el tudjunk helyezni egy ilyen Lincolnt az autózás térképén: ez volt az utolsó sorozatgyártott amerikai autó, amit V12-es motorral gyártottak, de még annyira régi, hogy a váltója nem automatikus, hanem háromfokozatú, full-szinkron, kézi. Két évvel a második világháború vége után, amikor még az amerikaiak is meggondolták, hogy negyedszer is újrafutózzák az 1936-os, megfáradt Chevrolet-jük gumiját, vagy most már vegyenek legalább két újat hátulra, egy ilyen hatalmas, nyitott, tucatnyi henger hangján suhogó, hegyomlásnyi varázsszőnyeg még talán New York és Los Angeles leggazdagabb negyedeiben is felfoghatatlan látomás volt.

Persze akkoriban még szűkebb marokkal mérték a lóerőket, ennek az autónak a két köbcenti híján kerek ötliterese csak 125-öt tud felmutatni belőlük, de elég egy pillantás a motortérbe, ahol két, az oldalt szelepelt technika miatt furcsán tömpe és csavarokkal gazdagon teleszórt hengerfejet látunk, és minden szkepticizmusunk elröppen. Az öt és fél méteres, 2010-ben teljes restauráláson átesett guruló erődöt ugyanaz a cseh Peter Odzgan hozza el május 4-én a balatonfüredi autós szépségversenyre, aki tavaly az első díjat megszerző Chrysler Airflow-val érkezett.

Balatonfüred Concours d'Elegance

bcde logo.png


Nyolcvanévnyi kihagyás után Magyarországon 2014 óta megint létezik autósszépség-verseny, melyet a balatonfüredi Tagore sétányon tartanak, idén a május 4-6. közötti hétvégén. Jó hír: a belépés ingyenes. A nézők szombat délelőtt 10-től járhatják körbe a parkban álló autókat, szavazhatnak, melyik tetszik nekik. Majd este hat tájban az éjszakai parc fermébe vonul a mezőny, de jó idő esetén esélyes, hogy a járművek egy része még körbekorzózza a környéket, érdemes hát kivárni. Vasárnap megint csak délelőtt tízes kezdés a látogatóknak, délután 1-kor pedig jön az eredményhirdetés – ehhez idén is meglesz a csinnadratta, ahogy illik: felhajtó, vörös szőnyeg. Ezt követően felvonulás, a szünetekben a BMW és a Mini legfrissebb kínálata tekinthető meg. 50 (plusz-mínusz egy-kettő) rettentő érdekes, zömében külföldről érkező autóra készülhetünk, melyek a füredi parkban, szétszórva parkolnak majd, azokról konkrétumokat a rendezvény facebook-oldalán vagy honlapján lehet megtudni.

A helyszínt a füredi önkormányzat, a szponzorációt a BMW, Shell és Allianz biztosítja, a szervezők a VGT Group, a CeAuto és a Katti Zoób divatház, a Totalcar pedig idén már harmadszor a rendezvény médiapartnere.