Találkoznál Grétával élőben? Gyere el a PP-re!

2021.06.19. 10:05 Módosítva: 2021.06.19. 11:06

Az elektromossá alakított Porsche kapcsán szikrázó fogpiszkálót ígértem (ha el nem baszom), de még a fogpiszkálóhoz se értek; ma hajnali benyomásaim alapján úgy fest, hogy vasárnap délután Delejes Grétával elektronok hátán ténylegesen elsuhanunk a Parkoló Parádéra. Ha akarod, megengedem, hogy benézz a szoknyája alá is (how dare you?!)

Tán tudod, hogy másfél éve dolgozunk azon, hogy szerethetőséget és élményszerűséget csempésszünk a villanyautókba azon keresztül, hogy elektromossá alakítunk egy klasszikus 1976-os Porschét. Ha az érdekel, hogy hogyan merészeltük ezt a bálványhágó blaszfém borzadalmat elkövetni, akkor fogyaszd el a korábbi cikket és videókat, és kövesd majd szorgalmasan a folytatást, ahol te is megtanulhatod, hogy mi mit csinál benne, és miért. 

Ha viszont szívesebben cüccögsz ismeretlen emberek szakszerűtlen szigszalagozásán élőben, akkor gyere feltétlenül ki a vasárnapi PP-re, ahol ott fog üldögélni Galvanikus Delejes (született Kozma) Gréta. Amennyiben igény mutatkozik rá, időnként mozogni is fog. 

Mit kell tudnom ahhoz, hogy a helyszínen aranyos látogatónak tűnjek? 

Gréta túl van egy szupergondos, nagyon alapos restauráláson, és magán az elektromos átalakításon. Ahhoz eléggé kész van, hogy el merek indulni vele Bicskéről a Hungexpo felé, de arra semmi garancia, hogy oda is érünk. Eddig összesen körülbelül 15 kilométert tett meg az elektromos hajtáslánccal, abból is 14-et ma hajnalban. Szóval nemhogy tojáshéj van még az inverterekkel és akkucsomaggal töltött kis fenekén, hanem szinte még ki se kelt. 

Ez egy prototípus próbaútja tehát, ami semmilyen értelemben nincs kész. Lesznek még hiányzó hagyományos részletek (díszlécek és kozmetikai apróságok). Lesznek látványosan nem végleges megoldások a 12 voltos kábelezés, burkolatok és a motortéri Végső Nagy Rend területén. Ha tehát olyasmit látsz, ami az értő szemed bántja, akkor nyugodt lehetsz, hogy az enyémet is, és nem marad úgy. 

Nem azt mutatjuk meg, hogy milyen a késztermék, hanem beleláthatsz abba, ahogy a 0.89 beta állapotból az 1.0 felé araszolunk babaléptekkel. 

Vigyázz, hetek óta nem alszunk, át ne ess valamelyikünk szemkarikáján vagy -táskáján.

Mik az alapvető tudnivalók?

Kiindulási autó

 • 1976-os Porsche 912E
 • Motor: Négyhengeres boxer, 2 liter
 • Max. teljesítmény: 86 lóerő @ 4900/min
 • Max. nyomaték: 133 Nm @ 4000/min
 • Halál oka: tűz a motortérben

Gréta:

Akkumulátor / Töltés

 • Az akksi 42,2 kWh kapacitású, a belseje a kurrens BMW i3-ból származik.
 • A 8 db Samsung SDI modul szét van szedve két saját tervezésű és gyártású csomagra a jobb súlyeloszlás kedvéért (motortér+csomagtartó. Egy csomag kb 148 kg.
 • Menedzsment: Drivetrain Innovation
 • Töltés: AC 7,2 kW, DC50 kW

Motor:

 • Max. nyomaték: 400 Nm @ 0-5000 RPM
 • Max. teljesítmény: 200 kW, 268 Le
 • (minden adat előzetes, később hivatalos mérés is lesz)
 • Motor tömege: 20,3 kg

Inverter

Erőátvitel

 • Gyári kézi sebességváltó, 5 fokozat
 • Erősített mechanikus kuplung

Önsúly:  1204 kg
40-60% Elöl-hátul (a gyárinak megfelelő)

Mit lehet ezen nézni

Mechanikus pornóként 

 • A csodálatos motorfelfogatást
 • A CNC-mart motorházat és illesztőt
 • A kusztom akkucsomagokat

Villanyautós pornóként

 • Az aprócska, de a gyári hathengeres turbót verő motort a kusztom házában
 • A DTI invertereket és a rendszerintegrációt
 • A hőmenedzsmentet

Klasszikus autós pornóként

 • Gréta eszeveszett csinosságát
 • A WhiteSkiff Classic gyönyörű, szakértő restaurálását
 • A skót kockás betéten (szintén gyári Porsche) kívül teljesen eredeti belsőt
 • A nem rá való felnit és gumit (lesz másik)
 • Az itt-ott elvarratlan szálakat

Szóval gyere ki a a Parkoló Parádéra június 20-án vasárnap, és nézd velünk. Valami klassz minden szemnek jut majd. Előre láthatóan délután érkezünk, 15 h körül.

Felelősség kizárása apróbetűs

Ha idáig elolvastad, jó eséllyel tényleg érdekel Gréta. Köszi! Viszont tartsd fejben légyszi, hogy ez egy prototípus első hosszabb próbaútja, szóval benne van a pakliban, hogy a legnemesebb igyekezettel is csak féltávig jutunk. Vagy a műhelykapuig. Vagy a tűzoltófecskendőig. Szóval úgy készülj, hogy akkor is ugyanannyira élvezed a PP-t, ha Grétának csak a hűlt helyét látod. Vigasztalásul gondolj akkor arra, hogy nekem mennyivel rosszabb. 

Információk a következő Totalcar Parkoló Parádéról!

A következő, 32. Parkoló Parádé 2021.08.08., vasárnap 12-18 óra között lesz.

Programok (folyamatosan frissül):

 • Mesterkurzus: Hibás alkatrész? Az alkatrész a hibás?
  Ágó Béla és Novoth Tibi szakértése az autók mélylélektanáról.
   Novoth Tibi és Göbölyös Zsolt korábbi Mesterkurzusa
 • A Parkoló Parádé területén rendezzük meg a 2. Totalcar Parkoló Parádé szlalomversenyt! Képek a korábbi versenyről
 • Autódoki live - ingyenes élő diagnosztika és tanácsadás Autódoktorunktól, kollektív pingvinezés nyitott géptetők mellett. Hozott krehácsra ingyenes ráolvasás, szakértő hümmögés évtizedes rutinnal!
 • Parádés bazár kisautókkal, ajándéktárgyakkal, hogy ne menj haza üres kézzel!
 • Ökumenikus érdekesautó-nézegetés, és barátkozás parkolószerte.

Gyerekeknek:

 • A nagy népszerűségnek örvendő ingyenes gokartozás a Kalandozóparktól a 3-as fogadó előtti díszkövön.
 • Kilátogat a Szomjoltóság csapata egy csodaszép oldtimer Mercedes 710 tűzoltóautóval és rengeteg programmal, ráadás hűsítéssel, ha túl meleged lenne!
 • Gyereknyomda és arcfestés

Fontos infók

A rendezvényen előre (az alábbi gombra kattintva) vagy a helyszínen megváltott belépővel lehet részt venni. A jegy elővételben 2021.08.08. 11:30-ig 990 Ft/fő, a helyszínen váltva 1500 Ft/fő

A rendezvényre védettségi igazolvánnyal nem rendelkező 18 éven aluliak  védettségi igazolvánnyal rendelkező nagykorú kísérővel, de ingyenesen léphetnek be. 

Védettségi igazolvánnyal rendelkező 14 éven aluli gyermekek nagykorú kísérővel, 14-18 év között kísérő nélkül is ingyenesen léphetnek be.

A jelenleg hatályos rendelet alapján a rendezvény területére nagykorú látogatóként csak védettségi igazolvánnyal vagy védettségi applikációval lehet belépni!

A jegy egyszeri belépésre illetve behajtásra jogosít a Totalcar Parkoló Parádéra és annak minden kiegészítő programjára a Hungexpón.

Látogatói kapunyitás 12 órakor.
Belépés: autóval az 6-os, gyalogosan a 3-as kapun.

A rendezvényre bármilyen gépjárművel ingyen be lehet hajtani, amennyiben az abban tartózkodó személyek érvényes jeggyel rendelkeznek.

A motorosoknak külön parkolót jelöltünk ki, amit táblával is jelzünk. Kérjük, lehetőleg oda parkoljatok.

A PP-re kutyák és egyéb háziállatok ingyenesen hozhatók, a látogató gazda felelősségére.

Aki drónfelvételeket kíván készíteni a területen, a jelenleg érvényes jogszabályok értelmében előzetes engedély birtokában teheti ezt. A helyszínre vonatkozó engedélyt a rendezveny@mail.totalcar.hu címen kérhetitek.

A rendezvény szervezői fenntartják a jogot a belépők és behajtók számának korlátozására, tekintettel a helyszínek befogadási képességére és az aktuális szabályozásra.

Az eseményen bármilyen marketing tevékenység csak a rendezőség engedélyével történhet!

A rendezvény sajátosságaiból adódóan külön felhívjuk a látogatók a figyelmét a kulturált autó- és egyéb járműhasználatra!

unnamed

Az autós rendezvény veszélyes üzem. A szervezők törekednek a biztonságos keretek biztosítására és betartatására, de ennek ellenére történhetnek balesetek. A jegy megvásárlásával ezt tudomásul veszi, és lemond minden kártérítési jogáról a szervezőkkel szemben.

Amennyiben ezt nem képesek betartani, a rendezvény szervezői fenntartják a jogot, hogy a további rendezvényekről kitiltsák a szabályok megszegőit!

Előjelentkezés árusnak (élelmiszert és italt árusítók sajnos nem tudnak jelentkezni!), szponzornak, stb.: rendezveny@mail.totalcar.hu

A rendezvényre a Totalcar Általános Szerződési Feltételei érvényesek.

A Totalcar adatkezelési tájékoztatója itt olvasható.

Parkoló Parádé a Totalcaron

Ha kevésnek találod a TAP kihívását!
Műgyanta, víz, aszfalt, száraz - túl sok? Itt a lehetőség, hogy kipróbáld magadat és autódat a PP Szlalomversenyén.
Írd be a naptárba: augusztus 8-án újra Parkoló Parádé
Várunk a szokott helyen. Lesz szlalom és Mesterkurzus is!

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.