Nem minden csak móka és kacagás

Vadmusso a rendezvényeken

2021.10.14. 08:56

Kicsit besűrűsödött a nyár, a szokottnál is többet kellett szaladgálni, így immár több, mint 20 ezer kilométer került a Ssangyong Grand Musso-ba, ezzel el is jött az első olajcsere ideje és ha már arra jártunk, az AdBlue-t is feltöltöttük. Ez utóbbinak köszönhetjük amúgy, hogy nincs pótkereke a pickupnak (legalábbis a szokott helyen), emiatt a biztonság kedvéért egy gumikukac szett is lakik az autóban. Persze, ha izgalmasabb helyre megyek, beugrik egy plusz kerék.

A nyár a rendezvényes vonalon jellemzően nem a nyaralásról, hanem a melóról szól, a vírus csökkenésével itt se volt ez másként. Sajnos idénre gyakorlatilag minden rendezvényre megnyertük a kötelező védettségi ellenőrzést, higgyétek el, nem mi találtuk ki, de a trükközés olyan retorziókkal járt volna, hogy azt nem vállaljuk be.

A Totalcar idén is folytatta a Parkoló Parádé sorozatot, ahol igen jó szolgálatot tett a Ssangyong Grand Musso és az ő hatalmas platója. Unalmas perceimben kiszámoltam, hogy ha nem megy hangrendszer, akkor is jó 4-500 kg amit kijuttatok minden eseményre a kocsival, a sok tábla- és sátor talpnak, 400 voltos 20 méteres kábelnek (ezekben azért rendesen van ám anyag, nem Tescós sárga hosszabbító), szolgálati víznek, miegymásnak köszönhetően. Plusz a tetőn az iKamper Skycamp Mini a maga 57 kilójával.

A nyári események igen melegek voltak, így felvonultattam teljes hűtőkészletem, a Crivit és a Waeco láda fej fej mellett küzdött a 38 (betonon inkább 40) fokokkal, a kollégák örömére. Persze a kompresszoros nyert, csodák nincsennek, sajnos a peltier elemes megoldások (és jellemzően az abszorpciósok többsége is) elvérzik 30 fok fölött, de azért ilyenkor a 15 fokos víz is jól tud esni. Na meg a minden eseményünkön jelenlévő Szomjoltók hűsítő zuhanya. 

Látszik, hogy egyre népszerűbb a tetősátrazás, minden alkalommal összefutottam egy-két sátortárssal. Az első nyári Parkoló Parádén az Autós Vadkemping csoport egyik oszlopos tagjával állt össze a Vadmusso, volt is sok érdeklődő, amikor felnyitottuk a Mini-t meg az XCover-t. Ezen a rendezvényen a vadkemping szempontjából a legérdekesebb látogató a Fiat Ulysee Camper volt, nem sűrűn jön szembe az utcán.

A legmeglepőbb összefutás pedig a Tulaj a Pályán forgatásán volt, ahol is egy merész Subaru Libero állt a starthoz, amin rögtön szemet szúrt a Vadkempinges matrica.

A következő Parkoló Parádé se maradt el tetősátras összeállás nélkül, a CSER Adventure Jeep-je tetején a saját fejlesztésű tetősátrával került a VadMusso mellé, és a látogatók között is előfordult tetősátras amerikai busz és T3-as camper. Amerikai buszból erős a felhozatal, Zsolt (Fáraó) barátunk is kilátogatott tetősátor nélküli, ámde a kényelmes ágya jóvoltából szintén vadkempingezéshez használt amerikai rombolójával.

Csavarogni azért mindig kell és néha szeretek tervek nélkül csak úgy elindulni valamerre. Ha lakóautód vagy tetősátrad (vagy akár csak matracos kombid) van, még azon se kell nagyon tűnődni, merre ér az este. Az egyik hétvégén spontán a Bábolnai Gazdanapokra keveredtem, mikor kiderült, hogy trágyázó gépekről kéne némi felvétel. Ajánlom minden kisgyerekes családnak, gyakorlatilag egy óriási játszótér volt kialakítva különböző munkagépekből és még vezetni is lehetett némelyiket.

A folytatás se volt mentes a mezőgazdasági tevékenységtől, hiszen a nemesbükki Korosajt sajtműhely csodálatos jersey teheneit látogattuk meg, akiket egész közelről meg lehetett ismerni. Nem mellesleg a kiváló sajtokat gyártanak, így ajánlom mindenkinek, meg lehet ismerni a sajtkészítés titkait, tehénmeleg tejet inni és barátkozni a minimalacokkal, szamarakkal. Gyakran van nyílt nap, az oldalukon hirdetik is, ha mégse, akkor előtte azért nem árt rájuk csörögni.

A házilag barkácsolt akku rendszer kiválóan tette a dolgát, végigtolta mindenféle töltés nélkül a hétvégét, ha kellett, telefont töltöttünk róla, a hűtő hűtött és bónuszként volt egy vendégszereplése is, amikor 10 fedélzeti kamerát kellett egy autóba üzemeltetni.

Sokan voltak kíváncsiak, milyen az AIOKS láda. Nos egy ekkora autóban annyira nem praktikus, én ezt egy kisebb kombiban vagy a hasonló méretű autóban látom értelmesnek. Amúgy minden főzéshez szükséges motyót (és persze a kávét) elnyelt, a főzőlapok meggyőzően működnek, bár szél esetén nem árt egy árnyékoló. Ami fura, hogy a két oldalán van a szabályozó és kicsit kényelmetlen, hogy minden összecsukáskor le kell szedni a tartályt, gondolom ez utóbbi biztonsági okokból lett így tervezve. 

Ez ugye próbadarab, én kicsit áttervezném még, hogy a tető összecsukott állapotában is ki lehessen nyitni (kvázi hagyományos ládaként használva), mert ilyenkor megpróbál szétnyílni két asztallap rész. Nem nagy történet, két befordítható biztosító fül kéne még.

A főzőnek még lesz egy komolyabb fellépése, amikor össze eresztem a felgyült főzőalkalmatosságokat. Az AIOKS-on kívül már van egy klasszik kék Dechatlonos patronos főző, ennek fűtésként is használható változata, ezekhez egy Omnia sütő, egy hagyományos palackról üzemelő mindentudó Campingaz Party Grill, egy hordozható szenes grill és ha ez mind nem lenne elég, a raktár sarkában ott figyel egy közepes méretű gázzsámoly is.

Technikai támogatók:

És akik még sokat segítettek:
 • Bigzee az elektromos dolgokban
 • József, aki bármikor kisegít egy kis fémmegmunkálással, műhellyel
Vadkempinges, kempinges, csavargós témában ajánlom:
 • a Autós vadkemping, a hazai legnagyobb vadkempinges csoport
 • a Klikk, a hazai legnagyobb lakókocsis, lakóautós csoport
 • a Útravellók, akik "szinte" mindig úton vannak

A Vadmusso a Totalcaron

A gyártók mindig egyel több személlyel számolnak, mint a valóság. Vajon itt is így van?
Huhog-e az új terepgumi aszfalton? El lehet-e férni a legkisebb sátorban kényelmesen? Érdemes-e megvenni az elősátrat és mikor?
Látom a fényt az alagút végén
Avagy hogyan töltsük meg egy pickup platóját a VadKemping jegyében, házi barkáccsal és spontán Lidl-Dometic hűtőláda-összehasonlítóval.
Információk a következő Totalcar Parkoló Parádéról!

A következő, 34. Parkoló Parádé 2021. október 17-én, vasárnap 11-17 óra között lesz a Hungexpó területén.

Tervezett programok (folyamatosan frissül):

 • Minden az olajokról! Mesterkurzus 14 órától az Olajdokival a 3-as fogadóban!
  Előadás a motorok és a motorolajok mélylélektanáról. Hogyan épül fel az olajnyomás? Az olaj útja a motorban. Kell-e más viszkozitású olaj télire? A leggyakoribb kérdések kivesézése. Az előadás végén élő kérdezz-felek az Olajdokitól!
 • Eneos sátor - Az Eneos sátor szelfikerettel valamint ajándékokkal várja az érdeklődőket és lehetőség van szakmai beszélgetésre is.
 • Autódoki live - ingyenes élő diagnosztika és tanácsadás Autódoktorunktól, kollektív pingvinezés nyitott géptetők mellett. Hozott krehácsra ingyenes ráolvasás, szakértő hümmögés évtizedes rutinnal!
 • Parádés bazár kisautókkal, ajándéktárgyakkal, hogy ne menj haza üres kézzel!
 • Ökumenikus érdekesautó-nézegetés, és barátkozás parkolószerte.

Gyerekeknek:

 • A nagy népszerűségnek örvendő ingyenes gokartozás a Kalandozóparktól a 3-as fogadó előtti díszkövön.
 • Kilátogat a Szomjoltóság csapata egy csodaszép oldtimer Mercedes 710 tűzoltóautóval és rengeteg programmal, ráadás hűsítéssel, ha túl meleged lenne!
 • Gyereknyomda

Fontos infók

A rendezvényen előre (az alábbi gombra kattintva) vagy a helyszínen megváltott belépővel lehet részt venni. A jegy elővételben 2021.10.17. 10:30-ig 990 Ft/fő (OTP és MKB szépkártyával is lehet fizetni), a helyszínen váltva 1500 Ft/fő

A jelenleg hatályos rendelet alapján a rendezvény területére nagykorú látogatóként csak védettségi igazolvánnyal, védettségi applikációval vagy két napnál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet belépni!

A jegy egyszeri belépésre illetve behajtásra jogosít a Totalcar Parkoló Parádéra és annak minden kiegészítő programjára a Hungexpón (Bp. 1101, Albertirsai u. 10.).

A rendezvényre védettségi igazolvánnyal nem rendelkező 18 éven aluliak  védettségi igazolvánnyal rendelkező nagykorú kísérővel, de ingyenesen léphetnek be. 

Védettségi igazolvánnyal rendelkező 14 éven aluli gyermekek nagykorú kísérővel, 14-18 év között kísérő nélkül is ingyenesen léphetnek be.

Látogatói kapunyitás 11 órakor.
Belépés: autóval az 5-ös, gyalogosan a 3-as kapun.

A rendezvényre bármilyen gépjárművel ingyen be lehet hajtani, amennyiben az abban tartózkodó személyek érvényes jeggyel rendelkeznek.

A motorosoknak külön parkolót jelöltünk ki, amit táblával is jelzünk. Kérjük, lehetőleg oda parkoljatok.

A PP-re kutyák és egyéb háziállatok ingyenesen hozhatók, a látogató gazda felelősségére.

Aki drónfelvételeket kíván készíteni a területen, a jelenleg érvényes jogszabályok értelmében előzetes engedély birtokában teheti ezt. A helyszínre vonatkozó engedélyt a rendezveny@mail.totalcar.hu címen kérhetitek.

A rendezvény szervezői fenntartják a jogot a belépők és behajtók számának korlátozására, tekintettel a helyszínek befogadási képességére és az aktuális szabályozásra.

Az eseményen bármilyen marketing tevékenység csak a rendezőség engedélyével történhet!

A rendezvény sajátosságaiból adódóan külön felhívjuk a látogatók a figyelmét a kulturált autó- és egyéb járműhasználatra!

unnamed

Az autós rendezvény veszélyes üzem. A szervezők törekednek a biztonságos keretek biztosítására és betartatására, de ennek ellenére történhetnek balesetek. A jegy megvásárlásával ezt tudomásul veszi, és lemond minden kártérítési jogáról a szervezőkkel szemben.

Amennyiben ezt nem képesek betartani, a rendezvény szervezői fenntartják a jogot, hogy a további rendezvényekről kitiltsák a szabályok megszegőit!

Előjelentkezés árusnak (élelmiszert és italt árusítók sajnos nem tudnak jelentkezni!), szponzornak, stb.: rendezveny@mail.totalcar.hu

A rendezvényre a Totalcar Általános Szerződési Feltételei érvényesek.

A Totalcar adatkezelési tájékoztatója itt olvasható.

Parkoló Parádé a Totalcaron

Hitbeli kérdések az utakon és a garázsokban
Totalcar Mesterkurzus az autós és motoros hitekről és tévhitekről. Tanulság: a tények sem az ellenségeink.
Legenda elől lopja a show-t a pusztító Yaris
Piros Mondial, gyönyörű RX-7-es, kabrió M3, csodálatos Mercik és gyönyörű Prelude is felbukkan a Parkoló Parádén.


Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.