500 lóerős V10 és kézi váltó egy kabrió BMW-ben

2021.12.02. 10:58

Hosszú évtizedekig alakult a BMW-k formája, amit mindig a korszakhoz igazítottak és így volt egy szép evolúciója a dupla kerek fényszóróknak és a páros hűtőmaszknak is. Aztán jött az amerikai formatervező és az egészet addig forgatta, amíg néhányan ki nem borultak tőle, mások pedig soha nem látták ennyire kívánatosnak a BMW-t.

Chris Bangle neve szinte szitokszó a keményvonalas béemwések között, pedig mindent kötelező dizájnelemet meghagyott a sportmodellek kopoltyújától a hokiütőben végződő ablakvonalig. Csak nagyon máshogy formálta, mint bárki korábban. Rebellis hozzáállása miatt én is imádtam, pedig az oldalvonalból kiugró csomagtartót látva a mai napig nem tudom eldönteni, hogy akarok-e oda nézni.

Nagy kár, hogy a Bangle idejében született autókról ma már tudható, hogy meglátszik rajtuk a tulajdonos és a gazda közötti különbség. Néhány BMW-nek megmarad a tartása, mások váratlanul hamar csúsznak le a gödör mélyére. Ebben az unalmasan mindenhol feketére összeválogatott M6 kabrióban is meglátszik a 180 ezer kilométer, mert kicsit repedt és fényes a bőrkárpit a sportüléseken, a tapogatott helyeken pedig hámlik a kormány.

V10-es motorja igazi kuriózum és egyúttal hírhedt is. A hegyes technika kérte gondoskodást, cserébe viszont tényleg döbbenetesen jó hangja van az 500 lóerős S85-ösnek. Általában SMG váltót szokás hozzá párosítani, de az amerikai piac sajátosságai és a helyi pénzes autóbolondok kikövetelték a kézi váltót az M5-be és az M6-osba is. Nem sokan éltek ezzel a lehetőséggel, mindössze 378 ilyen autó készült.

Eredetileg Amerikában helyezték forgalomba ezt a fekete M6 kabriót, ezért narancssárgábbak a lámpák a megszokottnál és az óráján is a mérföldes skála a hangsúlyosabb. Mostanra viszont Hollandiában van, ahol a 2021 júniusi olajcsere óta csak 300 kilométert tekertek bele.

Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy az XM koncepció bemutatása óta nagyon sokan sírják vissza Chris Bangle-t és azt a korszakot, amikor egy M-es autó nem engedhette meg magának az alpári ízléstelenség ilyen magas fokát. Innen nézve rögtön szimpatikus jelenség egy ilyen fekete M6 kabrió is, hiszen ez már szinte könnyed, lágy és finom.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!

Kedvet kaptál az M-es BMW-hez? Nézz meg egy igazán szépet, az E46 M3-at!