Minek kellett egy 911 Targa a holland rendőrségnek?

2022.04.02. 09:35

Megszaporodtak a gyorshajtók és az ebből eredő súlyos balesetek a holland autópályákon még a ‘60-as években, ezért a Rijkspolitie-t megbízták azzal a feladattal, hogy ennek visszaszorítására megfelelő rendőrautókat kerítsenek. A feltételek között szerepelt, hogy elférjenek benne a rendőri munkához szükséges eszközök, mechanikusan megbízhatónak kellett lennie és a teljesítményéhez mérten a fenntartási költségek sem lehettek túl magasak.

Már csak azért is volt erre a célra remek a 356-os Porsche kabrió változata, valamint később a 911-es Targa, mert az autóban felállva is lehet belőlük irányítani a forgalmat vagy üldözni a bűnt. Nem mellesleg egy alacsony építésű autóból úgy a legegyszerűbb kiszállni, ha nem akadályoz benne a fix tető. Hosszútávú együttműködés keretében összesen 507 darab Porsche szolgált a holland rendőrségnél.

1980-ban érkezett meg a Rijkspolitie-hez a 911 SC Targa, melyet fehér színben rendeltek meg, utasoldali visszapillantó tükörrel, ködlámpákkal és hátsó ablaktörlővel. Az üléseket strapabíró és könnyen tisztítható műbőr kárpit borítja, a Targa jellegzetes üvegkupolája alatt pedig fa ládában ott vannak a különböző rendőri eszközök.

Fekete tetőkeretére csavarozták a kék villogót, a hátulján pedig feltűnő a megafon és a Porsche feliratot eltakaró, pirosan világító STOP felirat is. Az Alex 86 nevű autót 180 lóerős és 265 Nm nyomatékú léghűtéses, hathengeres bokszermotorral szerelték, amivel kevesebb mint 7 másodperc alatt gyorsul 100-ra és 225 km/óra a végsebessége.

Most 31 400 kilométer van az egykor rendőrautóként szolgáló 911 Targában, mely a közelmúltban esett át alapos felújításon, így tényleg olyan, mintha új volna. Narancssárga dekorációjával és a kék villogóval, meg az érdekes történetével az állapotán túl is kitűnik a veterán Targák közül.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!