Igazi túlélő ez a kis francia zsebrakéta

2022.04.18. 15:13

Szerintem egy hot hatch akkor a legboldogabb, ha nem éli túl az első tulajdonosát, hiszen ezek a kicsi, de erős autók éppen azért születtek, hogy a mindennapi használhatóságból kimenekülve intenzív vezetési élményt adjanak. Ha pedig a vezető feszegeti a határokat, akkor néha becsúszik egy árokba, eltalál egy fát vagy fenékkel súrolja a szalagkorlátot. A Peugeot 205 GTi még a ‘80-as évek szülötte, de mai napig a műfaj meghatározó autója.

Annyira jellemző probléma volt az őrült vezetés a 205 GTi kormánya mögött, hogy Angliában előszeretettel loptak ilyen autót és aztán hamar össze is törték. Ezért aztán csak hatványozottan magasabb összegért lehetett csak biztosítást kötni rá, hiszen nem lehetett tudni, mikor vágódik be egy menekülő tolvaj a sarki bolt kirakatába egy 205 GTi-vel.

Minden idők legjobb hot hatchének mondják, ennél jobban csak Sophie Marceau indította be a fantáziát a ‘80-as években. 1,6 literes motor helyett ebben az 1987-es autóban már az 1,9-es négyhengeres van, mely nem olyan pörgős, cserébe nyomatékos. Majd’ 130 lóerős és 160 Nm nyomatéka van. A kemény futóművön pattogó 910 kg-os bódét pedig lelkesen viszi. Hasonlóan remek élmény a 205 Rallye is.

Nem holmi szerencsés ifjú titán vásárolta újonnan az autót, hanem egy Mrs Biron néven emlegetett hölgy, aki 60 éves volt, amikor beült a 205-ösbe. Az antracit színű autón körbefutnak a jellegzetes piros csíkok, alatta ott vannak a lyukas felnik és franciásan sárga fényszóró világít az orrán.

Utastere nem véletlenül olyan, mintha új volna. Még a 6800 kilométert sem futotta meg az autó, így azért nem csoda, hogy makulátlan a tűzpiros padlószőnyeg és az üléseken feszülő szürke szövetkárpitok. A becslések szerint 45-től egészen 65 ezer euróig nyújtózkodhat majd az újszerű 205 GTi ára, és ezzel együtt nagy valószínűséggel sosem hajtják majd határon a kanyargós francia vidéki utakon.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!