12 hengeres Ferrari egy izmos Golf áráért

2022.06.03. 16:59

Miután a Ferrari belátta, hogy a középmotoros Testarossa ugyan egyre jobb visszajelzéseket kap a fejlesztésekkel, de nem a gran turismók igaz útja és a 412-es is bőven elavultnak számított már, a '90-es évek elején Enzo Ferrari bevált receptje alapján megszületett az orrmotoros, 12 hengeres 456-os.

309 km/órás végsebességgel a világ egyik leggyorsabb négyülésese volt és az 5 másodperc körüli 100-as gyorsulás ma is jól hangzik. A 456-osnak azonban messze nem ez volt a lényege, hanem a nagy tempónál is kényelmes utazás. Ehhez ért igazán a Ferrari és ezért olyan nagyszerű a shooting brake karosszériás FF is, mert ott az élmény mellé még bőven van utastér is ehhez.

Talán nem a legszebb Ferrari a 456-os, de a '90-es évek gömbölyded világának a Pininfarina sem tudott ellenállni, viszont a bukólámpa még nem marad el. Az ék alakban folytatódó karosszéria felett látványosan magasodik a tetővonala, majd a vaskos hátsó tetőoszlopból kis töréssel következik a csomagtérajtó.

Kagylószerűen nyíló gépházteteje alatt a Ferrari 65 fokos hengerszögű, 5,5 literes V12-es motorja van több mint 440 lóerővel és 549 Nm nyomatékkal. Hozzá ideális esetben nem a 4 sebességes automata, hanem a 6 sebességes kézi váltó csatlakozik, mint ennél a sötétkék metál 456-osnál is.

Elegáns színével és világos bézs bőrkárpitos belterével tökéletes összeállítás, de a 95 874 kilométert futott autó ezek mellett is láthatóan szép állapotban van. Utoljára 2021 novemberében vitték el egy átfogó szervizelésre, amiről egy több mint 4 millió forintnak megfelelő számlát állított ki az angol Ferrari specialista műhely.

Nagyjából 18 millió forintnak megfelelő összegért kelhet majd el az autó, amennyiért mostanság egy közepesen felszerelt Volkswagen Golf GTI-t lehet hazagurítani 245 lóerővel és 4 hengeres turbómotorral, elsőkerék-hajtással. Új és használt autó között ritkán mérlegel az ember - főleg ekkora távolságnál -, de ki ne kacsintana rá egy 12 hengeres Ferrarira.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!