Nyolc szurkolói típus, akik a Forma-1-ért rajonganak

2022.11.05. 13:12

Ismered őket talán te is: a mindenbe beledumáló okoskodó, a visszafogott szakember, vagy az elvakult rajongó is ilyen.

Talán nem tévedek sokat, ha azt merem feltételezni, hogy olvasóink többsége nem csak az autók és a vezetés szerelmese, hanem az autósportok iránt is erősen érdeklődik. Bizony sokan vagyunk, megannyi személyiségtípussal megáldva, akik figyelemmel kísérik az F1 mezőnyét.

Az remélem mindenkinek megvan, hogy az internet jámbor népe mindennél és mindenkinél okosabb? Vannak, akik a kanapén ülve, chipset zabálva szólnak hozzá a telemetria adatok szakmai elemzéséhez, de vannak olyan szájhősök, akik valódi versenyzők, mérnökök szakmai véleményét szólják le. Összeszedtük az autósport-rajongók nyolc legfőbb személyiségtípusát - csak nehogy magadra ismerj!

A kanapélakók

Ők azok, akik leginkább csak a kanapén ülve, chipset ropogtatva szólnak bele a tőlük legtávolabb álló témákba. Előszeretettel töltenek órákat a napjaikból azzal, hogy értelmetlen kommenteket irkáljanak szakmai dolgokról, és nagy hanggal leszólják az értelmesebb réteg értékes hozzászólásait. Ők azok, akik megjelölés nélkül az üzenőfalukra írják, hogy Boldogszületésnapot Terike, vagy Isten nyugosztalja Gabikát! ami teljesen rendben van, sőt rajongói oldalakhoz szólnak hozzá, ahol szentül hiszik, hogy Kimi Räikkönennel vagy épp közvetlenül a Schumacher-családdal beszélgetnek. Nincs probléma ezzel, csak egyre többen vannak, akik kissé más univerzumban élnek, de lehet nekik a jó.

A valódi szakmabeliek

Az autó- és motorsportban valóban tevékenykedő személyek, akár versenyzői szinten, akár a háttérből mérnöki szempontból irányítanak. Ritkán szólalnak fel, de ha ezt szakmai berkek között teszik, akkor biztosan hallgatóságra találnak. Ők valóban értik a dolgukat és átlátnak valós telemetria adatokat, stratégiai döntéseket, ha azonban a sportban ellentmondásos személyek, például kiemelkedően jó eredményeket szállítanak, vagy épp kirívóan eredménytelen versenyzőket támogatnak munkájukkal, nem biztos, hogy sokan helyeselnek majd a posztjaik alatt. De a lényeg, hogy ők a szakma ászai.

Az okoskodó egyetemisták

Bármelyik rétegről is legyen szó, leendő mérnökeink mindenhez hozzászólnak és többségében konyítanak is a valódi szakmai dolgokhoz az autósport területén. Elemzéseiknek valódi levezetése van, ami még ha nem is100%-ig pontos, mindenki elhiszi nekik, mert jó a szónoki képességük, határozottak és élesek. Meg valljuk be, fiatalok, és talán még jól is néznek ki.

A békítő pszichológusok

Objektív szemlélők, de mindenben naprakészek. Azért nem kell túl mélyre menő szakmai dolgokra gondolni, de a napi sporthírekkel tisztában vannak, és követik is versenyről-versenyre az eseményeket. Ők azok, akik nem feltétlenül szurkolnak kifejezetten egy csapatnak, vagy versenyzőnek, az autósportot magáért a taktikai csatákért és izgalmakért nézik. Az interneten is igen aktívak, és ha kell bárkit megvédenek a gonosz kanapélakók negatív elszólásaitól. Hozzászólásaiknak sok szakmai szerepe nincs, de jó, hogy vannak, valljuk be önkéntes pszichológusokra mindenhol szükség van.

A szájhősök

Ha kategorizálni kellene az emberek személyiségét egy családi ebédnél, könnyen kiderül ki az igazi szájhős az asztalnál. Mint tudjuk náluk az általános szabály az, hogy „Annak van igaza, aki hangosabban mondja!”. Ők pedig mindent megtesznek azért, hogy saját igazukat érvényre juttassák, akár üvöltve is, így van ez az autósportoknál is. Szakmaiságuk egyenesen a nullához konvergál, de sokszor mégis övék az utolsó szó, mert amit mondanak azt bizony határozottan teszik, és a bizonytalanabb egyének képesek behódolni ennek as zemélyiségtípusnak.

A vérbeli fanatikusok

Egy az Isten, Verstappen! A vérbeli fanatikusok jelmondata, persze a Verstappen nem a mondat állandó eleme, remélem ezt mindenki kitalálta, az imádatuk tárgya a megfelelő helyettesítő. A vérbeli rajongók alaptézise, hogy mindent a szurkolásért, ők azok, akik ha idejük és pénztárcájuk engedi, minden versenyen ott vannak, a kedvenc pilótáik hotelei előtt sátoroznak. Minden pénzüket arra költik, hogy kifejezzék, hogy ők már pedig egyet jelentenek az általuk végletekig imádott sportággal és sportemberrel. Az életük csak az adott autósport kategória és az általuk rajongott személy körül forog, sok más témájuk nincs is. Ha a vérbeli fanatikusok egy helyen tartózkodnak, őrületes hangulat keletkezik, de csak ha egy az imádatuk tárgya, ha a versenypályán egymás ellenfelei, akkor ők is harcba szállnak, hogy bebizonyítsák, az ő rajongásuk bizony helytálló!

A női nyálcsorgatók

Ami tény az tény: az autósport egy férfiak által uralt sportág. Az utóbbi években azonban egyre több nő akad szakmai berkekben a különböző autósport-kategóriákban, sőt sokan versenyzői szinten is kiemelkedőek. Nos, a női nyálcsorgatók kategória nem kifejezetten a szakmai tudásáról híres. Biztos vagyok benne, hogy egyből felismered őket. Ők azok, akik előszeretettel követik a férfi versenyzőket, dedikáltatják dekoltázsukat, vagy szivecskékkel halmozzák el a pilóták social media-oldalait, és nem azért, mert bármit is letettek az asztalra, vagy ha le is tettek kit érdekel, a lényeg, hogy szexik.

Anyuci pici fia

Félénkek és legtöbbször anyuci szoknyája alatt élnek. Versenyről-versenyre járnak, ezt általában szüleikkel teszik, mivel az ősök is hatalmas rajongók. Rajongásuk tárgya és annak formája viszont nagyban anyucitól függ. Ha éjszaka vannak a szabadedzések, és anyuci azt parancsolja, hogy nincs éjszakázás, akkor bizony nem lehet ellentmondani. De együtt, kéz a kézben anya és fia mindenre képesek. Ők azok, akik ha kell, lebontják a kordonokat is, hogy Fernando Alonsótól aláírást szerezzenek, vagy Mick Schumachertől megkérdezzék: „Hogy van az apád?” Valljuk be, a pofátlanság netovábbját nem a pici fiú, hanem anyuci képviseli.