Hófehérke jó bőrben

2009.03.29. 03:08

Lassan itthon is gyökeret vernek az intelligensebb tuningstílusok. A cultos autókra ma már az utakon is kezdenek felfigyelni, pedig a gyakorlatlan szem nem mindig szúrja ki őket. Egyre többen szólnak át a piros lámpánál várakozva, és egyszer egy srác letérdelt az autó előtt.

Az autómániások télen sem pihennek, sőt: ilyenkor van itt igazán a műhelymunka ideje. Míg kint csikorog a fagy, bent, a fűtött műhely fészekmelegében szikrát hánynak a flexek, kékes szúrólánggal vakítanak a hegesztőkészülékek, és olajtócsában járnak indiántáncot a szerves oldószerek gőzétől megrészegült tunerek. Persze mindezt nem egy időben, mert annak csúnya robbanás lehetne a vége.

Robbanás helyett itt egy durranás: elkészült Albert Zoltán Golf II-es cultmobilja, amelyet nyomban be is mutatunk. A cult irányzatról és a köréje szerveződött magyar csapatról, a Cult-Hungarian klubról már írtunk korábban, de azért felsoroljuk a cult stílus legfőbb dogmáit.

A cultosok a VW konszern modelljeit faragják. A legfontosabb a visszafogottság: nincsenek irdatlan spoilerek és szárnyak, sem sápadtan derengő neonvilágítás a fenéklemez alatt. Egy Cult VW őrzi az eredeti formákat és minőséget (ami egy I-es Golfnál ma már komoly restaurálást jelent), ám az alkotók két dologban nem ismernek tréfát: az egyik az ültetés, a másik a nagy felnik és a peres abroncsok használata. Ezek a stílusjegyek szépen visszaköszönnek Zoltán autóján is, amely bő fél év alatt készült el a Four Mokeys budapesti műhelyében.

A Négy Majom (akik egyébként öten vannak) baráti társaságból szerveződött társulás. A srácok szlalomversenyeken ismerkedtek meg 2000-ben, ahol ellenfelekből gyorsan barátokká váltak. Addig-addig barátkoztak, mígnem 2004-ben a nagy Wörthersee-i VW-találkozóról hazafelé utaztukban elhatározták, autókat fognak átépíteni. Először a saját álmaikat valósították meg szép sorban. Polgár Zoltánnak Golf II-ese, Borbély Zoltánnak Golf I GTI-je van, Bakki Zsolt VW Caddy-ben, Wildanger Valér Golf III-asban feszít.

És hát itt az Albert-féle II-es Golf: 1982-es évjárat, 1,8-as benzines, 90 lóerő. Zoltán direkt enyhén törött példányt keresett, hogy olcsó legyen, tudta, hogy úgyis darabokra szedik az átépítéshez. A lakatolására és a fényezésre nagy gondot fordítottak, hiszen egy cultautó szépségét, szexepiljét részben a hibátlan karosszéria adja. Hozzá kellett nyúlni a kerékívekhez és a sárvédőperemekhez is, hogy az ültetett futóműre szerelt Porsche-kerekek a helyükre kerülhessenek. A futómű állítható magasságú Cult Edition, ami elöl és hátul is VR6-os elemekre épül.

Vérbeli cultos nem szívesen alkalmaz állítható szerkezetet, mert egyszerű és elegáns megoldásokra törekszik. Könnyű persze dogmatikusnak lenni a sógoroknál vagy Dajcslandban, ahol simák az utak, ám Magyarhonban olyan autóval szlalomozni a húsz centi mély kátyúk között, aminek az eleje nyolc centire suhan az úttest fölött, enyhén szólva nem praktikus. A kerekek brutálisak és gyönyörűek, a Porschékhoz gyártott 8x17-es RH ZW1-es felniken (közepük színre fújva, peremük polírozva) 185x35x17-es Nankang abroncsok. Extrém peres méret, amit szintén nem a magyar utakra fejlesztettek, de cultautón ez mutat jól, és punktum.

Mielőtt beülnénk, sétáljuk körbe Hófehérkét, és leltározzuk az apróbb cultjellegzetességeket is. A márkajel elöl a hűtőrácsba olvadó diszkrét matt fekete, a fényszórók házaiban természetesen ott díszeleg a vaskereszt, külső visszapillantó tükrök nincsenek, külső antenna sincs, ellenben Four Mokeys embléma és a cult vonalat reprezentáló egyéb matricák épp a megfelelő számban díszítik.

A beltér bőrrel borított, a kárpitosok szép munkát végeztek, amikor a miliőt a keresztvarrással díszített Audi TT bőrülésekhez igazították. Gyakorlatilag mindent új bevonattal láttak el: a műszerfalat, a szép formájú sportkormányt, a középkonzolt, az oldalkárpitokat, a hátsó üléseket, a kalaptartót, és természetesen bőrből készült a sebességváltó új szoknyája is. Egyszerre sportos és elegáns a fülke, és a komfortot tovább emeli a DVD-fejegységes audiorendszer, melynek elemeit a cultszabályoknak megfelelően elbújtatták.

Motorteret most nem mutatunk, mert bár műszakilag teljesen rendben van és megbízhatóan működik, a tulaj még nem elégedett az esztétikai állapotával. De nyárra rendben lesz az is, hiszen a tervek szerint a Golf ott lesz majd az áprilisi budapesti Carstyling tuningshow-n, a Cult-Hungarian klub standján, és májusban elugranak vele Ausztriába, a VW-őrültek legnagyobb európai fiestájára is, a Wörthi-tó körül megrendezett, immár 28. találkozóra.

Ha ilyen minőségű munkát lát az ember, mindig felmerül a kérdés, mennyi időbe és pénzbe került mindez, és megérte-e. Zoli szerint öt hónapba és mintegy kétmillió forintba, amit, ha el akarná adni, nem tudna az árban érvényesíteni. De esze ágában sincs eladni, hiszen pont azért készítette a barátokkal összefogva, hogy olyan autója legyen, amilyet szeretne, ami az átlagtól eltér, amiben nagyon jól érzi magát, aminek minden csavarját ismeri. Hobbi és szerelem ez, és az élményt nehéz pénzben mérni.

Lassan itthon is gyökeret vernek az intelligensebb tuningstílusok. A cultos autókra ma már az utakon is kezdenek felfigyelni, pedig a gyakorlatlan szem nem mindig szúrja ki őket. Egyre többen szólnak át a piros lámpánál várakozva, és egyszer egy srác letérdelt az autó előtt. Ami túlzásnak tűnhet, de ne feledjük, ez a kocsi valójában Hófehérke, a mesebeli hercegnő, aki szerény volt, de gyönyörű, zokszó nélkül mosott-főzött a hét szénporos törpére, és végül elnyerte a daliás herceg kezét. Mi volt a titka? Jó bőr volt kívül-belül, akárcsak ez a kultikus tuning-Golf.

Azért veszélyes autóőrültek között forgolódni, mert a vírus könnyen megtámadja az embert, éspedig annál jobban, minél alaposabban elmerül a részletekben. Most még egy elég nagy és elég zúzós projekt köti le az erőforrásaimat, de egyre gyakrabban kapom rajta magamat, hogy cultosodok. VW Caddy-k után kutatok a neten, fotókat töltök le, morfondírozok és ábrándozok. Szerintem szeretnék egyszer egy ilyesmit, ha a költségvetés majd megengedi, és már azt is sejtem, kikre bíznám az átalakítást. Mert képzelegni, azt remekül tudok, de vasmunkában nagyon gyenge vagyok.