Román legenda

2002.02.15. 08:28

Dacia 1310 (1979-től napjainkig)

 
   
 

Az 1979-es bukaresti autószalonban szegény agyonvariált 1300-as Daciát kicsit külalakban és technikailag is felfrissítették, így jónak látták, ha nevéhez még hozzáadnak 10-et - megszületett a 1310-es. Ekkor mutatták be a Sport-Brasovia és a metanol meghajtású változatokat.

A tízzel nagyobb név nem jelentett óriási technikai különbségeket: javítottak a belső elrendezésen, új műszerfalat és kormányt kapott az autó, előre új homlokfalat terveztek négy kerek lámpával, a lökhárítóra tették a helyzetjelzőket, a hátsó lámpákat is újratervezték, spoilert tettek előre stb. A motorba egy új karburátort szereltek, a 32IRMA fantázianevű ketyere fél liter benzint spórolt.

 
   
   

Az évek folyamán még az ötsebességes váltóig is eljutottak, továbbá 1397 és 1185 köbcentis motorokat is tettek az autóba. Az 1989-es forradalom után ezen a típuson csak kozmetikai változtatásokat vittek véghez, és más nevet kapott. Lényegében ezt a változatot, a Renault 12-es modelje alapján még ma is gyártják.

A szocialista piacgazdaság átütő sikereinek köszönhetően a 70 ezer lejbe kerülő autóra hónapokig, néha két-három évig is várni kellett. A gyakorlat szerint a kisember a román OTP-be, a CEC-be gyűjtögette pénzét, kimondottam autóvásárlás céljából. Ha rákerült a sor, a szerencsés kiválasztott elutazhatott Pitesti-be, kivárta a hosszú sort, a főnökösködő kapust, és ahol a gyárkapun kiguruló autót minden ellenvetés nélkül el kellett fogadni, hiszen senki sem akart további két-három évet várni.

 
   
 

Az 1989-es forradalom után elszabaduló infláció miatt több ezer Dacia várományos maradt hoppon: a gyár a kapitalista piacgazdaság szabályaira hivatkozva figyelmen kívül hagyta a CEC-es rendeléseket. A kárvallottak együttesen képviseltették ügyüket a bíróság előtt, ám a törvényhozás nem hozott számukra kedvező ítéletet.

A katasztrófa-kisautó: Lastun (1980-1989)

 
   
   

Minden ízében félresikerült autó a kis, dobozszerű Lastun - Dacia 500-as. A közröhej tárgyává vált autó a párt szüleménye volt. 1980 márciusában az Autógyártási Ipar Minisztériuma azt a feladatot kapta, hogy gazdaságos, olcsón előállítható városi kisautót tervezzen. A terveket össze is csapták, és elég hamar megszületett az előírások szerint 100 kilométeren 3,3 liter (!) benzint fogyasztó Lastun - Dacia 500. A gyártás Temesváron folyt, kis szériában, a célra külön gyárat építettek. Akinek nem volt türelme kivárni a Daciát, ezt biztosan megvásárolta.

 
   
 

A négyszemélyes kisautó erőssége a kétkedéssel fogadható alacsony fogyasztás. A pontatlanul összeállított karosszéria miatt esőben nem volt ajánlatos esernyő nélkül beülni. A karosszériát műgyantából készítették, így próbálták rozsdával szembeni ellenállását növelni. Az igénytelen kivitelezés egyenletlenné (girbe-gurbává) tette a kocsit. Festéséhez matt festéket használtak, így rendkívül olcsó hatást árasztott. A nap is hamar megtette hatását, életemben más színű Lastunt, mint kopott pirosat nem láttam.

 
   
   

A jobban táplált polgároknak egyenesen ellenjavalt volt, hátul a fapadon csupán a gyermekek bírták zokszó nélkül. Ha pedig a gyár által 106 kilométeresnek megadott végsebességet optimistán 90-re saccoljuk, egy Trabant is könnyűszerrel megelőzhette.

Ha más nem, a katasztrófa-kisautónak moráljavító hatása volt a hiány uralta román társadalomban: viccek tömkelege született alacsony teljesítménye, megjelenése miatt. Gyenge minősége, teljesítménye és végső soron a román autóipar széteseése miatt 1989 végén állították le a gyártást. Egyébként ebben az évben a román kormány adatai szerint 3792 darab Lastunt gyártottak.

Adaléknak egy Lastun-vicc: Móricka utazik hátul a Lastunban, és előreszól édesapjának:
- Apa, ez jobbra a kínai nagy fal?
Nem fiacskám: a járdaszegély.

A megújulás modellje: Nova

 
   
 

Az 1980-as években a Dacia gyártói belátták, itt az ideje egy saját fejlesztésű modell kidolgozásának. A kizárólag román szakemberekből álló csapat nehéz munkának nézett elébe - a közel tíz éven át tervezett autó megjelenésekor máris divatjamúlt lett.

A műhelyből kiszivárgott pletykák szerint a 80-as évek divatjára tervezett autó karosszériáját annyira pontatlanul dolgozták ki, hogy az egyik prototípusnál egyszerűen nem lehetett bezárni az ajtókat. A gond orvoslására végül német szakembereket hívtak, akik pontosabb számításokat és gépeket vetettek be. Egyes hézagok így is megmaradtak a szélvédő és a karosszéria között: ezt vastag gumitömítéssel próbálták eltüntetni. A végeredmény kb. húsz kilónyi plusz csupán a gumi miatt.

A kész autót maga Nicolae Ceausescu akkori államfő is megtekintette. A rossz nyelvek szerint a költségvetési hiánnyal küszködő államfő ezen az autón is spórolni akart. A polgárok úgysem érdemlik meg a kényelmet, ezért a tervezett hosszból lefaragtatott, így végül 3,90 méter hosszú lett az autó. Rövidebb, mint az 1310-es.

 
   
   

1998-tól a Novát a Renault vette ismét szárnyai alá, így francia motorral és alkatrészekkel is árulják. Ennek már új neve is van: Dacia Supernova.

Az 1989-es román forradalmi változások után a Dacia, de a román autógyártás is nehéz időket élt meg. Évi 140 ezer autó gyártásáról (1989) a román ipar drasztikusan visszaesett, 2001-ben kb. 40 ezer darab Daciát tudtak gyártani. A Dacia próbálta jó áron eladni magát. Előbb a Peugeot-val tárgyaltak. A francia cég a 306-os modelljét szerette volna olcsó munkaerő felhasználásával évi 10 ezer darabban gyártani, de ez nem felelt meg a súlyos gondokkal küszködő Daciának.

 
   
 

1997-ben a Hyundai-jal sikerült megállapodást kötni, ám a világgazdasági helyzet miatt a Hyundai hamar felmondta az érdekeltséget. A tervek szerint évi 50 ezer darab Accent-et és 100 ezer Hyundai motort gyárottak volna Pitesti-en.

Komoly gazdasági gondok között ünnepelte a Dacia 1998-ban harmincadik születésnapját. Jókedvre derítette őket az a tény, hogy ebben az évben hagyta el a gyárat a kétmilliomodik autó.

A Renault 1999-ben hosszas és keserves tárgyalások után megvette a Dacia 51 százalékos részvénycsomagját. A Volkswagen-Skoda sikerét Romániában is megismétlendő, megalkották a Supernovát. 2004-re tervezik a X90 kódnevű autó piacra dobását. Az igazi áttörést nyilván ettől várják.

Dacia 1100 technikai adatok: 4 ajtó, 5 ülőhely, farmotor, négyütemű, négyhengeres, vízhűtéses, 46 LE, maximális sebesség 133 km/h, fogyasztás 6,8 l/100 km.

Dacia 1300 standard változat technikai adatok: öt ülőhely, elsőkerékhajtás, 1289 köbcentis motor, 54 LE, átlagfogyasztás/100 kilométer 9,4 l.

Lastun - Dacia 500 technikai adatok: 2 ajtó, 4 ülés, elsőkerékhajtás, kéthengeres motor, vízhűtés, 499 köbcenti, 22,5 LE, fogyasztás 3,3 l/100 km, maximális sebesség 106 km/h.

Dacia Nova technikai adatok: öt ajtó, öt ülőhely, 1557 köbcentis motor, 72 LE, 160 km/h végsebesség, 0-100 km gyorsulás 15,9 másodperc alatt

 
 

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.