KITT, maradj a kocsiban!

2002.12.18. 08:15

Szuperagyú komputer, rakéták, könnygáz, röntgensugarak, anatómiai diagnoszter, bármit analizálni képes műszer, 0-60 km/h 2 másodperc alatt, 480 km/h feletti végsebesség. A legendás Turbo Boost, amivel dobbantó nélkül is képes átugrani akár egy házat is, és persze az azóta alap optikai-tuninggá fejlődött első futófény. Ki az, aki még nem tudja, melyik autóról van szó?

 
   
 Természetesen az egész világon mindenki látta már legalább egyszer ezt a fekete autót. 1982 és 1986 között ugyanis nemcsak, hogy 84 epizódot forgattak vele, hanem ráadásul a világ szinte összes országában vetítették a TV-ben. A legmulatságosabb talán a japánra szinkronizált változat - ennek néhány másodperce felbukkan a Tom Selleck (Magnum, később jön az ő Ferrarija is, vagyis az Higginsé, vagyis az alapítványé) által fémjelzett Mr.Baseball című filmben. (Magnum a tokyói szállodában épp egy Knight Ridert néz.)

 
   
    Devon Miles és Michael Knight

Alapítvány van a Knight Rider című sorozatban is. A sztori szerint ők keltik életre Michael Long-ot, a vietnámi veteránt, aki rendőrként elhalálozik egy csetepaté során. Adnak neki új arcot, új személyiséget, meg egy hajból készült bukósisakot, amit állandóan viselnie kell, és persze a szuperautót. Feladata a bűn üldözése, megelőzése, a jók védelme, satöbbi. A nem hétköznapi kalandokban pedig hű társa KITT, az autó, ami több, mint egy jármű. Már a neve is sokat sugall. Az alapítvány milliárdos tulajdonosa, Wilson Knight után szinte mindekit Knight -nak hívnak. Michael Long új neve Michael Knight, az autó pedig a Knight Industries Two Tousand-ből lett KITT.

Feladata nem egyszerűen a főnök elszállítása a bűnüldözés közben felmerülő helyekre, hanem valóban a társa is. Mindenféle mechanikai, és elektronikai cuccal felvértezve teljes értékű partnerként vesz részt a melóban. A csúcsszámítógéppel felvértezett verda a "turbó" hajtással 2 másodperc alatt éri el a 60 km/h-t, 4.286 másodperc alatt simán lenyom negyedmérföldet, és 480 km/h a végsebessége.

 
   
 

A fékhatása sem egyszerű. 110 km/h-ról állóra 4 méter alatt lassul (persze ehhez az aerodinamikai fékek is segítenek). Fordulókörének sugara 60 centiméter, némi rakétás segítséggel. Szereltek bele olyan felügyelő rendszert, ami bármilyen eseményt érzékel, bárhol történjen is. Rossz kezekben a járgány képes megsemmisíteni az egész világot, jó kezekben viszont az évszázad bűnüldöző autója. Értéke nagyjából 11.400.000 dollár.

Eddig a mese, amiből persze semmi sem igaz. Az autó valójában egy teljesen széria Pontiac, némi motortuninggal. Az összes tulajdonsága filmes trükk, vagy nem is létezett, csak szóban. A Mad Max autóval ellentétben - ami valóban létezett, bár ott is volt némi parasztvakítás -az egész dolog humbug. Bill Shelley, a Universal Studio kaszkadőre találta ki az összes apró részletet, melyek csak az ő fejében működtek. Ücsörgött az 1982-es fekete Pontiac kormánya mögött, és törte a fejét, hogyan lehetne egy hétköznapi Trans Am-ből olyat faragni, ami meglepő mutatványokra képes, és mindemellett hétköznapi használatra sem feltűnő. Aztán KITT lett belőle.

< >