KITT, maradj a kocsiban!

2002.12.18. 08:15

 
   
   

Az ugratások alkalmával, amikor egy láthatatlan dobbantóról egy másik autót ugrott át, vagy épp helyből ugorva menekült valahonnan, egy másik autót használtak, bár a korabeli filmes trükkök miatt nem hiszem, hogy ezzel újat mondtam volna. A kaszkadőrautó bukóketrecet tartalmazott, speciális lengéscsillapítókat, erősített alvázat, és persze jóval hatásosabb fékeket. És még így is alig volt több 680 kg-nál. Ezért tudott repülni akár 8 métert is a Shelly által alkotott egyedi rámpáról nekirugaszkodva.

A KITT-be épített számítógép ráadásul szuperintelligens, saját egyéniséget is kapott. Így vált a főszerepelő legjobb barátjává. A beépített humor persze nem annyira brilliáns, inkább az ebből adódó félreértések viszik a cselekmény humoros vonulatát. A beépített tulajdonságokat vagy maga KITT (automatikusan), vagy Michael irányíthatja. Az eddig említett cuccokon kívül tud még olajat folyatni maga mögé, és hatalmas füsttel elárasztani a környéket. A széria felszereltséghez tartoznak a katapultülések, amik a rögbizésnél is jól jönnek.

 
   
 

És most felsorolásszerűen még néhány elem, Shelley fantázájából: virtuális vonóhorog, ami bármit képes megragadni, persze láthatatlan formában; életjel analízis, ez a a monitoron mutatja a kiszemelt alany vérnyomását, szívverését; beépített oxigénellátó rendszerrel víz alatt is használható; mikrohullámaival bármit szétzúzhat, a bépített telefonon bárki elérhető (ez azért a 80-as évek közepe felé még elég nagy szám lehetett). És természetesen a molekuláris szinten védett, sérthetetlen karosszérián belüli hibákat önmaga meg tudja javítani.

A Szkenner nevű dolog az első futófényt jelenti, röntgensugarak segítségével gyűjt információkat. Az infrasugarakkal pedig az ellenfél autójának motorját tudja üzemképtelenné tenni. Az összes információ a teljesen átalakított műszerfalról jön. A vezetőülésből a roppant ocsmány kormány tűnik fel először. Az F-1 autókban még érthető a maroknyi fogófelület, hiszen náluk a negyed fordítás már hajtűkanyart eredményez, de itt... Azért biztos van, akinek tetszik. A második legjellemzőbb szakasz a kissé jobbra látható, piros csíklámpákból álló "száj". Mikor KITT beszél ezek a lámpák villognak, innen olvashatja le az átmeneti süketséget szenvedett Michael, mit mond a társa. Ez persze ugyanakkora marhaság, mint a többi, csak Shelley fejével gondolkodtam picit.

 
   
   

A vezető felé fordított két egymás melletti képernyő adja azokat az adatokat, amikre épp kiváncsi a bent ülő. Hol a telefonon felhívott ember arca jelenik meg beszélgetés közben, természetesen real-time movie formátumban, hol a szkenner által hozott adatok, hol pedig a kisváros - ahol épp tartózkodnak - könyvtárából származó turistatérkép. Persze ezt a szekkener hozza ide, nem kell elbattyogni a könyvtárba. Ja, és simán lehet rajtuk a felvételeket nagyítani, kockázni, sőt mikroszkopikus felbontás is megjeleníthető a hamutartóba helyezett ojjektumról ( Szalacsi).

Több előre beprogramozott mód is segíti a feladat végrehajtását. A legérdekesebb talán az Automatic-Pilot. Ez akár szóban, akár gombnyomással aktiválható. Ilyenkor KITT magától tudja irányítani magát, oda megy, ahová Michael csak hívja. A Pursuit-Mode csak gombbal aktiválható. Ilyenkor fenevaddá válik a gép, és rettentő sebességre képes. Még a fák hajladozása is felgyorsul, mikor tép valaki után. A Surveillance-Mode bekapcsolásával, az autó egy macska tulajdonságait birtokolja, még a légy-pukit is érzékeli, ha az 100 méteres körzetben történik.

 
   
 

Az eredeti állapothoz képest - az utastér kivételével - csak enyhe ültetés és a hátsó lámpák átalakítása történt meg. "Valójában az egyszerűbb kaszkadőrmutatványokhoz alakítottuk át" - mondta David Hasselhoff (Michael Knight) - "A legjobban fogyó alkatrész a gumi . Sokan öt év alatt nem gyilkolják annyit az autójukat, mint mi egy nap alatt. Ráadásul nem is mindig én vezettem, sokszor nem az én kezeim láthatók a kormányon. Előfordult, hogy más színű csizmában voltam, mint a technikus, aki az autót vezette. Ez sajnos egy-két epizódban látható is."

"Általában egyszerre 4-5 KITT-et használtunk. Volt egy, amelyiknek a belseje volt átalakítva, egy, amivel ugrálgattak a kaszkadőrök, egy speciális fékkel felszerelt, és egy fullra polírozott, gyönyörű szép. Ezt akkor használtuk, amikor csak ki-, vagy beszállnom kellett az autóba. És csak az egyikben voltak katapultülések. Ezek sok problémát okoztak. Nem tudtuk irányítani, hova essen le a benne ülő kaszkadőr, egyszer pedig túl magasra repítette őt, és eltalált egy közelben ácsorgó pálmafát. Ezért aztán később bábukat használtunk."

Röviden összefoglalva: a filmes szakma egyik legnagyobb szabású autós átverését vártuk keddenként. Persze ezt tudtuk jól, mégis...

 
  Olvasói észrevétel
 
  A Magnumban nem volt alapitvány. A Ferrari Mister Robin Masters -é volt, övé volt a birtok is. És Higgins volt a birtok feügyelője, Magnum a birtok biztonsági embere. Bár az utolsó részek eggyikében kiderült hogy valójában Mister Robin Masters eggyenlő Higinnsel ugyanis Robin Masters egy iró de valójában az Higgins csak művésznéven. Higgins amiket rendezett party-k azokkal támogatott mindig alapitványokat. De összefoglalva a Ferrari Mr. Robin Masters -é.

Az egeszben a pojen, h rosz ember vot, bunozoknek sofor. Valami bankrablaskor elkaptak oszt majd megdoglott. Sot volt 1 resz ahol a rosz fiuk felismertek, h kozejuk tartozik. Meg se halt csak megserult bankrablasbol menekulven. Aztan komaba esett oszt 1 nonek volt a feladata, h vegye ra hogy nekik dolgozzon annak ellenre, h edig a rossz oldalon vot.
 
 

< >

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.